Staden och hundarna

"Mästerverk i konstant rörelse"

"Obegripligt att Mario Vargas Llosa fick Nobelpriset 2010. Han borde ha fått det långt tidigare. Det menar kulturskribent Örjan Abrahamsson som har läst om den 50 år gamla debutromanen ”Staden och hundarna”, aktuell i en ny svensk översättning.
/.../

Man kan tycka att svartsynen borde göra "Staden och hundarna" till en förutsägbar, dystopisk roman. Likväl är det en märkvärdigt, eller, som man säger på nysvenska, sjukt spännande roman.

Fortfarande efter ett halvsekel är "Staden och hundarna" en roman i ständig rörelse. Fascinerande."
Örjan Abrahamsson

"Crister Enander läser nyöversättningen av Mario Vargas Llosas debutroman "Staden och hundarna" och ser ljuset tändas."

"Det är de avgörande frågorna som den unge Mario Vargas Llosa ställer i denna på en och samma gång lysande och hemska roman.

Sättet som dessa grundläggande konflikter skildras är omskakande, de vänder sig in mot läsaren och kräver rannsakan och eftertanke; de reser frågor som berör oss själva - här och nu - och kräver svar på hur vi hanterar makt och gruppförtryck, hierarkier och pennalism.

Det är också frågor som återkommer ofta och med samma drabbande kraft i hans senare författarskap."
Crister Enander

 

"Mario Vargas Llosa visade redan som 26-åring prov på förbluffande mognad och virtuos berättarteknik." /NT
"Omistligt, är det adjektiv som här är just det." /Aftonbladet

"Staden och hundarna, i ny översättning av Peter Landelius (den har tidigare översatts av Jan Sjögren, 1966) är en stark debut som nu har ett halvsekel, men i stället för att ha åldrats, har den befäst sin ställning i ett författarskap som några år senare gav oss verk som Det Gröna huset, Samtal i katedralen eller Kriget vid världens ände. Omistligt, är det adjektiv som här är just det."
Claes Wahlin

 

"pekar klart och tydligt vägen mot ett stort författarskap, kanske vår tids största."

"Väldigt sjuk kultur och det är den Vargas Llosa vill klä av och ställa vid skampålen i sin allra första roman. Den är inte hans allra bästa, men pekar klart och tydligt vägen mot ett stort författarskap, kanske vår tids största."
Christer B Johansson

"den biter sig fast och vägrar att släppa taget om dig. Som en hund." /DN

"Mario Vargas Llosas debutroman kom ut 1962. Med sin intrikata berättarteknik och sitt oförställda hat mot machismokulturen chockade den etablissemanget både genom form och innehåll. Som bildningsroman är den skoningslös i sin uppriktighet. /.../

Det vore löjligt att kalla ”Staden och hundarna” för något annat än ett mästerverk.


Det betyder inte att den är utan skavanker eller tidlös, även om Peter Landelius fina nyöversättning och Alejandro Leiva Wengers distinkta förord gör att denna nya utgåva känns helt modern.


Det betyder bara att romanen bär sina unga känslor - denna arkitektur av hat, bitterhet, rädsla, kärlek, sexualitet, indignation, ångest - på ett oförglömligt sätt. Det betyder bara att den biter sig fast och vägrar att släppa taget om dig. Som en hund."
Daniel Sandström


 

 

"en intensiv läsupplevelse" /Östgöta Correspondenten

"I Peter Landelius flödande nyöversättning blir brutaliteten nästan orgiastisk och språket slående samtida. Romanen mynnar ut i ett mindre hetsigt efterspel där läsaren följer gestalterna ett stycke efter händelsen i militärakademin. Hur upplevelserna format och deformerat dem.

"Staden och hundarna" är en intensiv läsupplevelse där Vargas Llosa fortsätter att tolka förtrycket inom slutna samhällssystem, var än de finns."
Jakob Carlander 

"Lite som en peruansk "Ondskan", allt ljus på orättvisor och grymheter." /Metro
"jag skulle mest av allt önska att den hamnar i händerna på tonåringar som läser "Hungerspelen" eller "Ondskan"" /Tidningen Vi

"Detta är visserligen en Stor Klassiker av en Nobelpristagare, men jag skulle mest av allt önska att den hamnar i händerna på tonåringar som läser Hungerspelen eller Ondskan, och som inte bryr sig om vem författaren är."
Torbjörn Elensky, Tidningen Vi

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.