En blomma av blod

"Det är ofta en fantastiskt medryckande berättelse"

"Det är ofta en fantastiskt medryckande berättelse, med väl utmejslade karaktärer som försöker ta sig fram i det som kallas en ny värld men är misstänkt likt den gamla. /.../

Jag har ändå svårt att skaka av mig En blomma av blod. Som störst är den när den är som minst, när Ngũgĩ utifrån fyra människors olika erfarenheter, idéer och tillkortakommanden skissar upp en hel ny världs motsättningar och möjligheter."
Björn Waller

"en lysande historia från kolonialismens hjärta" /Jan Arnald, DN

"När den nu kommer i en komplett och djupt övertygande översättning av Jan Ristarp i Norstedts klassikerserie förtjänar den verkligen sin plats där. Det är en lysande historia inifrån kolonialismens hjärta. /.../
Det är en politiskt arg bok, en roman av sin tid, ett stycke polemisk litteratur där vreden allt som oftast slukar nyanserna, men som ändå som helhet framstår som ett mästerverk i den östafrikanska litteraturen."
Jan Arnald

 

"Ngugi wa Thiong'o visar upp makten"

"Ngugi wa Thiong'o visar upp makten; hur det brittiska väldet och maktkoncentrationen fortplantar sig till den nyblivna kenyanska republiken. Medlöpare och angivare blir de nya makthavarna, och vad texten talar om är att makt och korruption inte är bundet till hudfärg utan stammar från det kapitalistiska samhället: du äter eller blir uppäten, som en av bokens desillusionerade karaktärer uttrycker det."
Mats O. Svensson

"en mycket stark roman"

"En blomma av blod är således en mycket stark roman, där kärlekens lycka och svek, såren av oförrätter, människors öden och en samhällsdröms undergång ger ett outplånligt intryck."
Bo W Jonsson

"Att läsa Ngugi wa Thiong'o är att lära sig mer om Afrika och det koloniala arvet." /Nerikes Allehanda

"Att läsa Ngugi wa Thiong'o är att lära sig mer om Afrika och det koloniala arvet. Under uppväxten fängslades och torterades flera medlemmar i hans familj då de kämpade mot den brittiska kolonialmakten. Inom kort kommer även hans självbiografi på svenska."
Måns Uggla

 

"en synnerligen god berättare"

"Wa Thiong’o är en synnerligen god berättare. Hans prosa är konstlöst enkel och rättfram, det är inte de formella eller språkliga experimenten som är hans ämne, utan just berättelsen om en uppväxt i den förra brittiska kolonin Kenya, landet som först 1963 blev självständigt."
Christina Karlstam

"En klassiker väl värd en ny utgåva"

"Ngugi wa Thiong´o har med "En blomma av blod" skrivit en av de stora afrikanska romanerna och nu kommer den ut i nytryck. Det är en välgärning att åter ge ut klassiker som tar upp de stora svåra frågorna i vår tid. /.../

Ngugi wa Thiong´o använder känsla, intellekt och ett frodigt språk för att placera läsaren nära inpå karaktärernas livsvillkor. Det är en klassisk humanistisk samtidshistoria som inte bara beskriver ett skeende utan som också vill påverka läsaren genom sitt uppriktiga engagemang."
Henrik Elstad

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.