Expeditionen. Min kärlekshistoria (illustrerad utgåva)

Vinnare av Svensk Bokkonst

Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma är en av 25 vinnarböcker som juryn för Svensk Bokkonst valt ut.

"Fantastisk presentation av en personlig skildring av Andréexpeditionens gåtor med känsla ända in i minsta detalj. Formgivet med stor finess och en förebild för den moderna faktaboken. Variationsrik layout som tar till vara och strukturerar upp det spretiga materialet till en överskådlig, inspirerande helhet. Befriande nördig bok med snygga illustrationer och faktapresentationer för den som vill veta allt och lite till om Andréexpeditionen."

Formgivare: Lotta Kühlhorn, Förlagsredaktör: Lars Molin

Augustpriset 2013

Expeditionen. Min kärlekshistoria, (illustrerad utgåva) utsedd till Årets svenska fackbok med motiveringen:

Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt.

"Bea Uusmas bok slår i spänningsvärde det mesta i kriminalgenren." /Sundsvalls Tidning

"Detektivarbetet, som leder fram till Bea Uusmas teori om männens död, är bara det värt läsningen av Expeditionen. Men jag skulle inte vilja undvara en enda annan stavelse heller i denna strama och likväl glödande beskrivning av människans dårskap och ett iskallt helvete."
Inger Dahlman

 

"Jag är kär i en bok. Här kommer därför inte en recension, utan en kärleksförklaring."

"Jag tycker att Expeditionen ska bli årets julklapp. Ge den till en dietist, en äventyrare, en kollega eller en bokbloggare (vars blogg till exempel kan heta "Nobelprisprojektet" eller liknande, men det är händelsevis bara ett förslag). Läs den sedan högt medan snön lägger sig i drivor utanför fönstret, och krama extra mycket på de du tycker om. Säg åt dem på skarpen att inte åka iväg på ballongfärder över packisen utan ordentlig GPS, isbjörnsvakt och vattentäta skor."

 

"engagerad i ordets bästa betydelse"
"En alldeles underbar liten bok. Jag höll på att börja gråta av saknad när den plötsligt tog slut." /Norra Skåne

"Uusmas fascination utgör som sådan en av bokens stora behållningar. Det är oerhört häftigt att läsa om hennes brinnande intresse och outtröttliga kamp. Man får lust att hitta något eget att brinna för på det där närmast maniska viset, det känns så livsbejakande! /.../

Som jag sa. En alldeles underbar liten bok. Jag höll på att börja gråta av saknad när den plötsligt tog slut."
Anna Lindblom

 

"Jag sträckläste, det gick helt enkelt inte att låta bli." /Nerikes Allehanda
"lätt att smittas av Uusmas entusiasm"

"Den illustrerade utgåvan av boken är ett praktverk med kartor, tabeller och bilder tagna av expeditionsfotografen Nils Strindberg."
Tor Billgren

"ett mästerverk"

"Men det är inte nya hypoteser eller gamla kärlekar som gör Expeditionen till en storslagen bok. För boken är storslagen, trots sin relativt ringa storlek. Med sina blott tvåhundrafemtio sidor av explosiva texter och maniska tabeller är den ett mästerverk.

När jag vänt sista bladet i boken känner jag kylan och vätan, känner hur polarvindarna blästrar mina kinder, hur ljuset bländar mig. Och trots - eller snarare tack vare - textens poetiska, exakt riktade språk - så är det spännande hela tiden." 
Inga-Lina Lindqvist

"en fascinerande, gravt underhållande bok"

"'Expeditionen - Min kärlekshistoria' är en fascinerande, gravt underhållande bok. Uusma låter själva formen, typsnitten, illustrationerna, spela mot innehållet. Hon placerar sig själv mitt i skeendet. Hon som avskyr att frysa står nu till slut på den plats där de tre männen dog och känner iskylan tränga in i sina tankar. Hon har gått igenom alla teorier som någon någonsin har lagt fram. Och presenterar, byggd på sin medicinska sakkunskap och sitt besök på platsen, en egen fullt plausibel. /.../

Andréexpeditionen blir så intressant och hennes passionerade, för att inte säga supernördiga, intresse för denna storsvenska polarexpedition djupt fascinerande."
Gunnar Bergdahl

 

 

"Systematisk skönhet"

"Bea Uusma är alltså långt ifrån den första. Men förmodligen är hon den mest besatta. Det är personligt. Det är inte ett vetenskapligt forskningsresultat som hägrar utan en nyckel. Vissheten. /.../

Systematiken är hennes styrka, också för att den i sina stunder får poetiska och existentiella dimensioner. /.../

Vad dog Andrée-expeditionen av? Varför söker man till vansinnets gräns svaret på en gåta? Varför kan vi människor inte sluta fråga? Ger boken bra svar? Det tycker jag. Omslaget är kongenialt - så isblankt att vi kan spegla oss i det."
Bodil Juggas

 

"fängslande läsning" /Tara
Bea Uusma gäst i SVT Gomorron Sverige
"fast redan på sidan 4" /Marie Peterson, Tidningen Vi

"I Bea Uusmas bok om S A Andrées expedition är jag fast redan på sidan 4. /.../

Expeditionen. Min kärlekshistoria är en berättelse om vanvettig optimism och besatthet, inte minst Uusmas egen. Hon gör storslagna och befängda saker."
Marie Peterson

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.