Mandarinerna

"Läs denna bok, läs Simone de Beauvoir!"
"Vad är det jag älskar med samtalen i ”Mandarinerna”?"

"Vad är det jag älskar med samtalen i ”Mandarinerna”?

Jag tror det har med erfarenhet av sanning att göra. Vad de än har för idéer, dessa intellektuella med sina sorger och privilegier, så är det åtminstone ingen av dem som säger till en annan att allt är i sin ordning. Att vi lever i den bästa av världar, några små korrigeringar av undantag och rötägg så har alla möjlighet att göra sig till sin egen lyckas smed. Det är befriande att den lögnen är frånvarande i ”Mandarinerna”.

Hur kunde då de Beauvoir fullkomna den här boken, som har allt (vilket läskigt uttryck om en roman), som tar de mest intima ögonblick på lika stort allvar som de globala händelserna? Som förför med sin elegans och förkrossar med sin hjälplöshet? Svaret söker jag i det faktum att hon var både prosaist och filosof. I ”Mandarinerna” är de Beauvoir lika konsekvent som i sitt övriga skrivande. Genom hennes verk löper en orubblig beslutsamhet: den att hålla samman estetiken och etiken, stilen och filosofin. Hon gick aldrig med på att utesluta skönheten ur tankearbetet, hennes filosofi är litteratur och vice versa."

"Simone de Beauvoirs perspektiv på omvärlden och frånvaron av koketteri glädjer Maria Küchen"
"Amanda Svensson rekommenderar en ingång till Simone de Beauvoirs skönlitterära värld" /Kvällsposten
"klockren som enda bok till öde ön"

"”Vilken bok skulle ni ta med till en öde ö om ni bara fick välja en enda?”

Vad svarar man?

Äntligen vet jag. Jag skulle ta med mig Simone de Beauvoirs Mandarinerna, en uppfattning jag knappast är ensam om."
Ulrika Kärnborg

"oavbrutet spännande."

"Med dagens mått mätt är Simone de Beauvoirs roman Mandarinerna en nästan upphetsande ovanlig bok. Det är nämligen en roman där man talar politik. Sida upp och sida ner i nästan åtta hundra sidor. Och det är oavbrutet spännande."
Lisbeth Larsson

"en dynamiskt ­gestaltad och cyniskt klarsynt roman" /DN

"”Mandarinerna” är bland mycket annat en underbar skildring av skrivandets villkor och syften. Skönlitteratur handlar för de Beauvoir om att förmedla en upplevelse av världen som inte är möjlig att kommunicera på något annat sätt. Om en biograf skulle ge en aldrig så detaljerad redogörelse för hennes historiska situation, personliga relationer, yrkesliv och liknande så skulle det ändå aldrig ge oss denna unika livsnärvaro som uppstår i romanen. ”Man kan inte säga allt, visst inte, men man kan i alla fall försöka förmedla den äkta smaken av sitt liv.” Och det storslagna med den här boken är att det känns som om hon har lyckats."
Lyra Ekström Lindbäck


 

"som romanförfattare är hon lika skarpsinnig, lika analytisk - men också underhållande" /Jönköpings-Posten

"Björn Kohlström har läst hennes "Mandarinerna" och tycker att som romanförfattare är hon lika skarpsinnig, lika analytisk - men också underhållande, för den som vågar kasta nycklarna under läsningen. /.../

Den här långa böljande romanen är ren nöjesläsning, och den får mig att önska att jag fötts till kvinna, så att jag som tonåring hade fått ett legitimt alternativ till den manlige tonåringens obligatoriska tråkmånsar som Jack Kerouac, Ulf Lundell och Malcolm Lowry.

Den här långa böljande romanen är ren nöjesläsning, och den får mig att önska att jag fötts till kvinna."


 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.