Gränsbrytarna

"Det är lättläst, pedagogiskt och angeläget ..." /GP

"Gränsbrytarna är en bok att stoppa i handen på alla som vill förstå den globala världens orättvisor, men som inte har haft tid att sätta sig in i alla debatter och diskussioner som pågått under decennier. Erik de la Reguera har skrivit ett stycke klassisk, folkbildande journalistik."
Mattias Hagberg

"Starkt flyktreportage ett hjältedåd i sig"

"I "Gränsbrytarna" kan jag läsa varför mitt EU-pass är mer värt än typ alla pass i Mellanöstern. Varför jag kan turista i all världens fattigdom, medan andra bara kan drömma om min trygghet, om Allsång på Skansen. Europa är ett fort, för min skull.

"Gränsbrytarna" är ett reportage om hjältar. Ett hjältedåd i sig."
Viktor Johansson

"Riktigt lysande är de la Reguera när han griper sig an den latinamerikanska samtiden ..."
"... man kan bara hoppas att ”Gränsbrytarna” får det långa liv den förtjänar."

"Det är ett oerhört bra reportage. Ändå uppskattar jag Erik de la Regueras ambitioner att sätta in sina reportagedelar i ett större sammanhang ännu mer. Boken är också en historieskrivning över migrationen och en kortare analys av nationalgränsernas upprättande och det rasistiska tankegodsets uppkomst. /.../

Att läsa boken efter 2014 års riksdagsval spelar så klart roll för upplevelsen. Den går som en pil rätt in i eftervalsångesten och man kan bara hoppas att ”Gränsbrytarna” får det långa liv den förtjänar."
Anders Mildner

"Informerande och berörande om flyktingarnas situation"

"Ödesfrågor som migration och nationalism avhandlas i Erik De la Regueras nya bok. Men det är avsnitten med intervjuer och berättelser om enskilda öden som går rakt in hjärtat. /.../

Medmänniskan i mig tilltalas och får mig att tänka till. Böcker som denna är just nu viktigare än någonsin."
Simon Solders

"Det är på flera sätt omtumlande att under de dagar då Sverigedemokraterna väljs till tredje största parti i Sverige läsa Erik de la Regueras senaste bok Gränsbrytarna." /Söderhamns-Kuriren

"Resonemanget låter utopiskt men Erik de la Reguera bygger upp det i långa historiska och filosofiska avsnitt. Bland annat handlar de om hur gränser, pass och visumhantering har uppstått, nationalismens idéhistoria och fascismens idéinnehåll."
Karin Kämsby

"Viktig röst till migranter behövs som motkraft"

"Gränsbrytarna, som boken heter, är därvidlag viktig. erik de la reguera följer med på tåget genom Mexiko. Han plockar upp berättelser från flyktingar som flytt genom Nordafrika och Centralasien. Mellan beskrivningarna av de många och svåra umbärandena berättar han migrationens idéhistoria och varnar för de högerextrema rörelsernas framväxt i Europa."
Mikael R Karlsson

"Djupt berörande läsning."

"Reporterinsatsen på vägarna är stark och imponerande. Djupt berörande läsning. Men det som verkligen lyfter denna skildring av migrationens tidsålder, är Erik de la Regueras redogörelse av anledningarna till att taggtråden ringlar sig över planeten. /.../

Slutsatsen kan te sig drastisk, men ”Gränsbrytarna” lyckas verkligen med att förmedla känslan av att detta är en ödesfråga för mänskligheten."
Kristian Ekenberg

"Det är en djupt berörande bok i genrens absolut högsta klass" /DN

"Migration har blivit högspänningspolitik.

Den skickar ut svåra elstötar längs skärningslinjen mellan nationalstaternas suveränitetskrav och de senaste decenniernas rättighetsrevolution. Det är där "Gränsbrytarna" landar med sällsynt auktoritet. de la Regueras bok befinner sig i en egen klass bland allt som nu skrivs om gränsmurar och migranter – den högsta. För nio år sedan kom Caroline Mooreheads "Human Cargo" som blev ett slags genombrott för hela frågekomplexet.

"Gränsbrytarna" är lika djupt berörande och dramaturgiskt välskriven, men uppdaterad med både forskningens och människorättsaktivismens senaste erfarenheter och ståndpunkter. Jag tror den kommer dåna som en gonggong i svensk samhällsdebatt."
Per Wirtén

Lördagsmagasinet publicerar ett utdrag ur Erik de la Regueras ”Gränsbrytarna – den globala migrationen och nationalismens murar”
La Bestia - Dödens tåg

Se ett filmklipp "La Bestia - Dödens tåg" av Roger Turesson om hans och Erik de la Regueras resa med Norma från Guatemala på väg upp mot Mexico/USA.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.