Flickan i Clèves

"Sorgligt och vackert. Starkt om en flickas möte med sexualiteten" /DN

"Det är en både sorglig och vacker roman, som översättaren Lisa Lindberg tonsäkert fört över till svenska. Det finns en gleshet i Darrieussecqs berättande som förstärker känslan av att vi befinner oss i det franska inlandet, med solen, hettan, de stora fälten. Omslaget till den svenska utgåvan - en målning av Anna Bjerger där en ung flicka går ut i ett turkosblått hav - fångar bokens stämning perfekt."
Åsa Beckman

 

"Marie Darrieussecq ger Solange en röst som lyfter berättelsen skyhögt över många andra i genren"

"Marie Darrieussecq ger Solange en röst som lyfter berättelsen skyhögt över många andra i genren. Dubbelheten hos henne är underbar och fruktansvärd: lusten och naiviteten driver henne, som ett rö för vinden, in i situationer hon inte kan hantera. Men hon tvingar sig att utveckla strategier för att uthärda, för det enda som verkligen räknas är att klara sig helskinnad genom det trauma som är att vara ung – och att vara kvinna."
Johanna Gredfors Ottesen

 

"Jag är berörd - och manipulerad" /Tidningen Vi

"Den övermodiga, frispråkiga Solange förblindar mig. Och det var kanske just det som var meningen. Darrieussecq ger inga svar, tolkningen får läsaren stå för."
Oline Stig

"Frankrikes svar på Sara Stridsberg." /Fokus

"Ryssarna har precis invaderat Afghanistan, och det enda Solange och de andra ungdomarna i skolan tänker på är att ligga. Den som läst romandebuten »Suggestioner« från 1996 vet vad Marie Darrieussecq är kapabel till: en köttslig smash som vidgar medvetandet. Frankrikes svar på Sara Stridsberg."

 

"Det glasklara språket, den svarta humorn och den fullkomliga avsaknaden av sentimentalitet" /Expressen

"Det glasklara språket, den svarta humorn och den fullkomliga avsaknaden av sentimentalitet känns igen från debutboken. Så även den explicita kroppsligheten. "Flickan i Clèves" innehåller många detaljerade sexskildringar, befriade från klichéer och romantiserande omskrivningar (bara det en anledning att läsa boken!). /.../

Men den största bedriften är kanske att Lindberg så väl lyckas förmedla den skevhet som i romanen markerar tonårsjagets försök att tillägna sig de vuxnas språk."
Naima Chahboun

 

"Det finns en skärpt vasshet hos Marie Darrieussecq som jag älskar" /Smålandsposten

"Det finns en skärpt vasshet hos Marie Darrieussecq som jag älskar. Marie Darrieussecq når i Flickan i Cléves särskilt den där ansvarslösheten; tonårsoförmågan att tänka längre än nästa sekund, att tänka längre än bara sig själv. Flickan i Clèves är en undersökning av en sexuell värld, sedd med en tonårings blick med skoningslösa kommentarer från klasskamrater och vänner. Flickan i Cléves väjer inte för det där som vi gärna väljer att glömma bort,särskilt när det gäller ungdomar - att vi är sexuella varelser.

Jag tycker att det är befriande att läsa Flickan i Clèves, för Marie Darrieussecq gör berättelsen så kroppslig och köttslig genom Solange."
Annika Koldenius

"Det är förbannat sorgligt, och olustigt"

" Darrieussecq kliver rakt in i det getingbo av förvirrat sökande och tilltrasslade känslor som så ofta avfärdats som just känslosvammel: en ung flickas sexuella uppvaknande och besvärliga relationer. Hon skriver en roman som inte för en sekund släpper lojaliteten med den unga Solanges perspektiv på och orientering i världen. /.../

Det är förbannat sorgligt, och olustigt. Det går inte att skaka av sig Marie Darrieussecqs roman, och det är bra. Vi ska inte kunna det. Flickan i Clèves är precis den sortens ”känslosvammel” som unga människor och de vuxna i deras närhet bör läsa, om och om igen."
Therese Eriksson

 

 

"Ypperligt skildrad, med brutal inlevelse i flickans/den unga kvinnans värld." /Arbetarbladet

"Ypperligt skildrad, med brutal inlevelse i flickans/den unga kvinnans värld.

Och Marie Darrieusecq äger verkligen språket. Det är så exakt att man ser (lätt daterade) reklamteckningar framför sig."
Bodil Juggas

"Hon är inte rädd för de svåra ämnena, Marie Darrieussecq"

"Det är, det inser jag också, extremt kontroversiellt. Hon är inte rädd för de svåra ämnena, Marie Darrieussecq. Precis som i hennes debutroman Suggestioner handlar det om ett så omfattande könsförtryck att det uppträder vart man än vänder blicken. Det kunde ha blivit närmast plakatartat, men blir det inte eftersom jag som läsare engageras i förtrycket. också jag blir en våldsverkare, som hela tiden tvingas betrakta Solange utifrån hennes omgivnings föreställningar. För Solange är lika mycket fången i dem som jag som läsare är. Darriusecq visar att det vore naivt att tro något annat."
Morris Wikström

"Marie Darrieussecq skriver svindlande härligt om sex" /Barometern

"Att få läsa en ung flickas kåthet skildrad på detta storslagna sätt, wow! Det är frigörande, fantastiskt."
Camilla Carnmo

 

"”Flickan i Clèves” lär däremot stanna i minnet."

"Darrieussecqs icke-värderande sätt att skildra tillåter Solange att gå oskadd ur romanen, utan ruelse. Annars skulle det ligga nära till hands att tycka synd om henne, för vad hela hennes sökande och prövande handlar om är det som formuleras i romanens centrala fråga: ”Vad är det meningen att man ska göra som tjej?”

Solange letar efter svaret på frågan, men bara hos andra. Hon är för ung, formlös, okunnig, godtrogen för att veta att hon kan leta hos sig själv. Men det värsta är förstås att frågan ställs över huvud taget. År 1997 läste jag Marie Darrieussecqs debutroman, den prisade ”Suggestioner”, men av den minns jag mycket lite. ”Flickan i Clèves” lär däremot stanna i minnet."
Ellen Mattson

"Darrieussecq är förmodligen oförmögen att skriva något dåligt" /Kristianstadsbladet

"Marie Darrieussecq skriver med en säregen och ganska distanserad humor, men det hon skildrar är våldsamt och bokens komposition är som en långsam nedstigning och djupdykning ner till en botten där vi måste hålla andan, och sedan upp mot ljuset och luften igen med den fortfarande aningslösa Solange som väntar på Arnaud, men också med en katastrof bakom oss."
Charlotte Wiberg

 

"Existentiell gåta och hyperrealistisk grundforskning samexisterar i denna inspirerat översatta roman"
Betyg: 4 /DV

"I välskrivna ögonblicksbilder målas hennes värld av sexuell frigörelse, vänskap och uppror upp. Pojkar förför henne, hon får sin fösta mens och hon agerar älskarinna åt sin beskyddare monsieur Bihotz. Sanning och fantasti flyter samman i romanen om den unga kvinnans uppväxt som får en att både le och vrida på sig."

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.