Alltings början

"en av de bästa böckerna jag läst"

"Jag älskar den här boken. Känslan den ger, stämningen den målar upp, längtan en känner, den förbjudna besattheten, det fina systerskapet."
Helen Alfegren

"hon tecknar en formkurva som bara går uppåt" "en strålande roman, en 4:a" /Yukiko Duke

"

"läs den för att den är så bra och tigger om att slukas från pärm till pärm" /QX
"Det blir riktigt smart och spännande litteratur, det." /.../ Betyg 5 /Maria Marteleur, Femina
"med den senaste romanen ”Alltings början” i handen kan man som läsare inte göra annat än att jubla"

"”Alltings början” är en oerhört uppfriskande neddykning i en kvinnas psyke och hennes väg till mognad och självinsikt, återberättat på ett så sorglöst avväpnande sätt att man vill inget hellre än att läsa om den meddetsamma."
Edith Lata

"Jag störtade mig över den /.../ fruktansvärt bra" /Mamma Carin i Mannheimer & Tengby
"Jag slår igen Karolina Ramqvists ”Alltings början” och tänker: Halleluja, min generationsroman är kommen."

"Att vara feminist är inte att vara en supermänniska. Det är förbaskat svårt i det stora och det lilla. Karolina Ramqvist lyckas skriva fram en berättelse som är både tragisk och hoppingivande genom att balansera på gränsen till det föreläsande. Det går framåt för Saga, och alla andra som kommer känna igen sig i detta, ett kk-förhållande i taget. En stor applåd för det."
Rakel Chukri

 

"Karolina Ramqvist visar att flanösromanen är en vital genre"

"Hjalmar Söderberg är svåröverträffad i Sverige som flanörromanens mästare, men Karolina Ramqvist visar att flanösromanen är en vital genre. Hon har varit med i en evighet, trots att hon är född så sent som 1976, och ändå är det först nu som jag riktigt ser hennes begåvning."
Kristian Ekenberg

 

"Genialt och skitroligt"

"Karolina Ramqvist skriver Sagas tonåriga besserwisser-osäkerhet helt genialt. Hon är skitrolig, helt enkelt och texten bara rinner fram. Berättaren Saga är självklar, hon super och läser och knullar och rodnar och får huvudvärk av att spänna ansiktet för att se snyggare ut. Dessutom är hon kongenial med tiden, det 90-tal som var så löftesrikt och fin-de-siécle-dekadent på samma gång."
Sofia Olsson

"Driven berättelse om 90-talet"

"Med huvudpersonen Saga har Karolina Ramqvist i sin roman Alltings början skapat ett oförglömligt porträtt av ett av de proggiga fyrtiotalisternas barn. /.../ Karolina Ramqvist har ett sätt att berätta, som river läsaren med sig."
Inger Dahlman

"Klassikervarning!"

"Karolina Ramqvist fångar med detaljskärpa och ett effektivt, oinsmickrande språk den nya sköna, lika ironiska som exhibitionistiska värld som växer fram kring sin huvudperson. Folkhemssverige har gett vika för det nyliberala projekt som i det härskande ideologiska språkbruket går under beteckningen ”den enda vägens politik”. Saker förändras."
Tim Andersson

 

"Det är en underbar uppväxtskildring! Stark och klok! Modigt skriven!"

"'Alltings början' är en initierad skildring av Stockholms på innekrogar på 1990-talet. Också av samhället. Ny demokrati, två pajasar med drag under galoscherna, Lasermannen, 70-talets medvetenhet är på väg bort och flykten går från politiken och mot konsumtionssamhället. /.../

Jag kan inte påstå att jag känner igen mig i Sagas värld, hennes barndomsmiljö är inte min, men jag känner igen utsattheten, tvivlen, ensamheten, att snatta ibland, ta det man behöver och skita i resten.

Karolina Ramqvists språk är lysande, hon skriver rättframt utan pekpinnar och hon beskriver tonårslivet precis så motsägelsefullt som det är."
Yvonne Gröning

" som tidsdokument och generationsroman är den helt enastående" /Nordvästra Skånes Tidningar

"'Alltings början' är med andra ord en bra och viktig roman på många olika plan. Den är välskriven och saklig, med lysande dialoger och fullt fungerande gestaltning fast den har en politisk insats. För att vara en svensk samtidsskildring är detta exceptionellt.

Och om jag inte sagt det förr så säger jag det nu: som tidsdokument och generationsroman är den helt enastående, också för oss som inte var på de där klubbarna just där, just då, som inte lyssnade på den musiken, eller läste de där krönikorna eller böckerna."
Jenny Högström

 

"Det som gör Ramqvists gestaltning av denna konflikt så fängslande är jagberättarens dubbelblick."

"Karolina Ramqvist varken moraliserar eller psykologiserar utan låter med stor stilkänsla Saga berätta sin historia som den brådmogna tonåring hon är, självmedveten och samtidigt osäker på sig själv."
Ingrid Elam

"Jag vet inte om det ska komma någon fortsättning men gu-ud vad jag hoppas att Ramqvist redan skriver på den. Jag vill följa Saga i flera år till!" /Johanna Lindbäck
"nya fantastiska romanen" /Linda Skugge

"Karolina Ramqvist skriver i nya fantastiska romanen "Alltings början" att ”det är nog på många sätt lättare att vara död än att vara vuxen”.

Jag tror att det snarare är lättare att vara död än att vara ung."
Linda Skugge

 

"här - med denna roman - har ett viktigt författarskap på allvar tagit sin början"

"Det är djupt befriande att läsa, främst genom sin insiktsfullhet och det nakna och råa gestaltandet av hur lätt förnedring och förtryck förmår smyga sig in i livet och ta överhanden. Denna inträngande skildring ingjuter, paradoxalt nog, hopp och - förhoppningsvis - mod. Jag önskar verkligen Alltings början många läsare och ännu fler bland tjejer vars värld håller på att formas med värderingar och upptäckter i en den hårda vardag som möter dagens tonårstjejer med rent absurda krav.

Jag vill dessutom bestämt hävda att här - med denna roman - har ett viktigt författarskap på allvar tagit sin början. Framöver kommer jag att följa det med stort intresse."
Christer Enander

''Inte ett ord för mycket'' /Aftonbladet Söndag

"Det här är en roman som jag längtade till att få läsa vidare i.  /.../ Ramqvist är en mästare på att beskriva just detta, utan ett ord för mycket eller för lite. Jag gillar också atmosfären i boken, den unga Sagas aptit på livet och storstaden, känslan av att det mesta är möjligt. Den är faktiskt ännu bättre än hennes förra, Flickvännen, som fick tidningen Vi:s litteraturpris."
Cecilia Gustavsson

"Starkt om skimrande, förtvivlat vuxenblivande" /Tidningen Vi

"Jag får ont i bröstet av igenkänning av den här romanen. Det borde jag inte få, mina sena tonår såg inte ut så här. /.../ Det är också befriande att för en gångs skull läsa ett modersporträtt som är renons på bitterhet."
Oline Stig

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.