Blekingegatan 32

"Fascinerande roman!" /Allas
"Med stor värme och psykologisk trovärdighet" /Tidningen Vi

"Med stor värme och psykologisk trovärdighet skildrar Einhorn en bräcklig, bekräftelsetörstande revanschist, som pendlar mellan hybris och mindervärdeskomplex."
Yukiko Duke

"Det är en mycket bra roman." /Marie Peterson, Icakuriren
"lyfter hela romanen till något riktigt bra" /Norra Skåne

"Einhorn nöjer sig inte med att bara återberätta det vi redan vet utan diktar vidare, lägger till och drar ifrån, vilket lyfter hela romanen till något riktigt bra. Förutom en god berättare är hon dessutom psykolog och dramatiker med en särskild känsla för de dramatiska inslagen i Garbos liv. Vi kommer henne riktigt nära, tack vare ett intensivt, förtätat och hela tiden klart och genomskinligt språk."
Thomas Almqvist

 

"Blekingegatan 32 är definitivt en av de bästa romaner jag läst i den här genren."

"Lena Einhorn har skrivit en fiktiv biografi om Greta Garbo som håller hela vägen, språket är lysande och romanen är tät och mycket genomarbetad."
Elisabeth Brännström

"Lena Einhorn skapar liv i den bortgångna men likafullt så gåtfulla aktrisen."
"Det är storartat av Einhorn. Läs!" /QX
"Fascinerande om Garbos liv och kärlek" /Aftonbladet

"Kanske behöver man egentligen inte vara nyfiken på Greta Garbo för att fastna i den här boken, det är snarare så att det blir oundvikligt under läsandet. /.../

Vi får följa hennes livs resa från arbetet på varuhuset Pub till framgångarna som firad filmstjärna i USA. Ett fascinerande och överraskande porträtt."
Cecilia Gustavsson

"Lysande roman om gåtfulla Garbo"

"Fakta och fiktion glider här lite för lätt över de litterära gränserna, men Einhorn levandegör Gretas livsval så sällsamt stimulerande att man har överseende. Garbo har gäckat henne igen, säger hon. Det fanns en människa under den misantropiska ytan och de vemodiga glimtarna från Hollywood står i motsats till den bilden av Greta, något som lyfter den här romanen från att vara en utmärkt roman om den gåtfulla Garbo till en alldeles lysande sådan om en kreativ och en gång levnadsglad Greta."
Marianne Ekenbjörn

"Greta Garbo tinar upp i Lena Einhorns tappning"
"Lena Einhorn är något så sällsynt som en författare som tycker om sina karaktärer och kan få sina läsare att också tycka om dessa karaktärer."
"Många gånger bjuder den på fantastisk läsning."

"Lena Einhorn skriver helt enkelt i öppet trots mot den manliga traditionen – och blicken. På det sättet är hennes författarskap ett konstnärligt iscensättande av 1970-talets feministiska teorier, där det gällde att lyfta fram de stora kvinnliga personligheter som manlig historieskrivning hotade att sudda ut. När det gäller Garbro är det förstås hennes bi- eller homosexualitet som har förtigits och när Einhorn gör det till sin uppgift att lätta på förlåten blir det lättare för oss andra att förstå både människan och artisten Greta Gustafsson under den misantropiska ytan.

Blekingegatan 32 är en melankolisk roman med dova undertoner. Många gånger bjuder den på fantastisk läsning."
Ulrika Kärnborg

"Att läsa den är som att se en klassisk, naturligtvis mycket sorglig, kärleksfilm."

"Lena Einhorn gör sak samma som Andersén Axell, men vansinnigt mer sofistikerat. Borta är flickboksförfattarens prudentliga röst som omtalar huvudpersonens sinnesstämningar. Einhorn gestaltar. /.../

Hon är en uppmärksam redogörare för också mycket små gester, en arm som snuddar vid ett bröst.

Och det som jag inte kunnat föreställa mig utan Einhorns hjälp, är Greta Garbo som strålande förälskad. Dåraktig. En smula lycklig."
Bodil Juggas

 

"den unga Greta Garbo blir levande på ett häpnadsväckande vis." /Jönköpings-Posten

"Det är här Lena Einhorn inleder sin nya roman. Liksom i "Siri" (2011), som handlade om Siri von Essen, ger Einhorn kött och blod åt en historisk gestalt. Ännu en gång är det mycket övertygande: den unga Greta Garbo blir levande på ett häpnadsväckande vis."
Johan Fingal

 

"Detta skulle bli en magisk film" /Gefle Dagblad

"Det är en roman som känns. Och som hänger sig kvar långt efter att jag har slutat läsa, långt efter det att Lena Einhorns berättelse är färdig. För när jag har läst "Blekingegatan 32" från pärm till pärm googlar jag alla namn i boken. Jag tittar på alla klipp jag kan hitta på youtube. Jag har helt enkelt förälskat mig i den unga, bestämda men ändå märkligt undergivna Greta Gustafsson. Fiktiv eller riktig. Hon som kunde vara sprudlande glad men som alltid fick kämpa med sin blyghet och sin inneboende sorg. Mimi frågar ofta Greta i boken "Vad har hänt dig?". Och det skulle jag också vilja veta.

Jag hoppas att den blir film en dag. Jag hoppas att vi får följa dessa ungdomar på elevskolan genom en gnistrande vinter-Stockholm under tjugotalet. Det förstår ju vem som helst att det skulle bli en magisk film."
Minna Jonsson

 

"Här beskrivs Garbo på ett sätt som är en konstnärs sätt att beskriva någon." /Gunilla Röör, Tidningen Vi

"Jag ser en knut. Och när jag läser Lena Einhorns berättelse om Garbo förnimmer jag den så nära som om den låg i min egen hand. Här beskrivs Garbo på ett sätt som är en konstnärs sätt att beskriva någon. Vi vet inte vad som är sant och osant. Men vi känner."
Gunilla Röör, skådespelare och gästtyckare i Tidningen Vi 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.