Gå till historien

"en av de finurligaste och intelligentaste svenska diktsamlingarna på senare år" /Västerbottens-Kuriren
"Detta är poesi som praktisk ideologikritik." /Arbetet

"Detta är utgångspunkten för en mycket stimulerande diktsamling av Linn Hansén, Gå till historien. Påståenden, invändningar och (ursvåra) tentamensfrågor staplas ovanpå varann tills nånting med ett plågat fniss rasar samman inne i huvet på läsaren."

"avgjort en av de mest intressanta unga poeterna just nu" /Dala-Demokraten

"Linn Hansén är avgjort en av de mest intressanta unga poeterna just nu, med ett omisskännligt, eget idiom."
Lena S. Karlsson 

"Roligt allvar när Linn Hansén utforskar historien" /DN

"Jag är rädd att det inte riktigt kommer att framgå av den här recensionen hur roligt det är att läsa Linn Hansén. Den sortens skratt som ”Gå till historien” framkallar fastnar nämligen i halsen när man börjar beskriva vad de innebär. ­Eller blir till okontrollerat frambrytande fniss som fortsätter att dyka upp i helt fel sammanhang, för att man har slutat förstå när det är ­meningen att man ska sluta skratta. Parodin som Hansén sysslar med stannar inte vid att vara en skojig iscensättning, utan är en stiliserad upprepning som hotar trovärdigheten hos originalet som det driver med. I det här fallet historien."
Lyra Ekström Lindbäck

 

"Resultatet är en samling sentenser som, när de är som bäst, lyckas övertyga mig om att vi faktiskt kan lära oss något av historien." /NT
"ofta är det lågmält kul" /GP

"Somliga poeter (de som med viss rätt kan kallas språkmaterialister) sysslar med att synliggöra språkets minsta beståndsdelar: bokstäver, ljud, stavelser, ord. Andra försöker göra något liknande med språkets större enheter: fraser och utsagor.
Genom att sätta ihop citerade eller påhittade meningar i nya mönster gör de språkliga vanor och ovanor tydliga.

Det är en effektiv metod, men det gäller att höja den över hyfsad halvfabrikatsnivå. En som ofta lyckats är Linn Hansén. Hennes torra texter om bland annat geografi och fördomar är lätt igenkännbara, och inte minst roliga när hon framför dem live."
Malte Persson


 

"Språket är rakt, lätt, liksom skenbart enkelt."

"Historiebegreppen bearbetas, respektive kriterier och troper ställs mot varandra, och så dekonstruerar Hansén, på ett ofta dräpande effektivt vis, myten kring “historien” som den sanna historien, det absurda och närmast löjliga i den idén. Språket är rakt, lätt, liksom skenbart enkelt. Hur kort kan historieskrivningens privilegium (mannen, vit, rik, utbildad, och så vidare) och agenda beskrivas? “Historien är centralstyrd”."
Annika Aspegren

 

"en intelligent, lyrisk lärdomsprövning" /GP

"Fram träder en vidblickad dikt om vad som faktiskt är viktigt över tiden. För litteraturens del är det kanske inte främst att uppnå klassiker- eller bestsellerstatus, utan att väcka engagemang hos både läsare och författare. Och det är nåt som Linn Hanséns verk lyckas med."
Lisa Ahlqvist


 

"Hi-hi, historia!"

"Finast av allt är när hon struntar i sin dekonstruktivistiska metod och låter fantasin ta över. Det finns en liten historia om några urtidsmän och urtidskvinnor, ibland placerade i nutida scenarion. Långsamma, underbart naiva: "Efter matchen sitter urtidskvinnor och urtidsmän på läktaren och sover"."
Henrik Petersen

 

"Hanséns ordlekar öppnar för insikt" /SvD

"Hansén tänjer, böjer och knådar historiebegreppet, och kopplar det till allehanda observationer. Där finns ett ordlekande i formuleringar och vändningar, liksom ett slags drastisk pragmatism, som för tankarna till Lina Ekdahl. Där finns också en enkelhet i texterna, som stundvis kan gränsa till det banala, men som på andra ställen öppnar dörrar till oväntade bilder och insikter."
Paulina Helgeson

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.