Pojken som läste Jules Verne

"Den är både gripande och spännande, mycket tänkvärd och med en skickligt spunnen intrig." /SvD

"Om livet i Francos Spanien känner kanske de flesta inte till så mycket, om man bortser från livet på playorna. Ändå är denna tid rikhaltigt förekommande i litteraturen och det är därför glädjande att en lysande roman som behandlar det för oss okända, Almudena Grandes "Pojken som läste Jules Verne", nu finns i utmärkt översättning av Yvonne Blank. Den är både gripande och spännande, mycket tänkvärd och med en skickligt spunnen intrig.

En glädje att läsa, trots att det hela bitvis är sorgesamt. /.../

Som minne och metafor. Almudena Grandes har skrivit en sorgsen, varm och kärleksfull roman. Jag önskar den många läsare."
Mats Gellerfelt

 

 

"Enastående skildring av en dramatisk tid" /Norra Skåne

"Pojken som läste Jules Verne är en bildningsroman och dessutom en fantastisk hyllning till läsandet och litteraturen. Grandes är en storartad berättare, som här ger ett enastående vittnesbörd om en dramatisk tid i Spaniens historia."
Thomas Almqvist

"Stort om mod och kraft i krigets spår" /Marie Peterson, Icakuriren
"Grandiost Grandes!"

"Inledningen till romanen Pojken som läste Jules Verne, av Almudena Grandes, krokar mig genast. /.../

Jag tycker mycket om den här starka och välskrivna boken. Almudena Grandes har ett sinnligt språk, fullt av livets alla färger. Hon skriver lättflytande och tydligt, med både allvar och humor och hon har en förmåga att skapa detaljerade, vackra och känslomättade scener."
Kerstin Johansson

"... faktum är att något med Almudena Grandes sätt att skriva är väldigt indragande och sagolikt."

"... faktum är att något med Almudena Grandes sätt att skriva är väldigt indragande och sagolikt. Hennes känsla för detaljer och berättartilltal gör att man väldigt enkelt kan sätta sig in i hur det måste ha känts att vara sliten mellan två sidor i en konflikt: en konflikt som genomsyrar allt, och måste gjort det ohyggligt svårt att bara fortsätta som vanligt."
Arvid Svenske

"Storslagen läsning" /Piteå-Tidningen

"Jag håller med Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa som säger att Almudena Grandes är en av vår tids största författare.

Humor har hon också, trots att hon skildrar ett spanskt trauma som aldrig tycks ta slut. Men berättelsen är framför allt en lovsång till fantasin och litteraturen."
Ingemar Nilsson

"Grandes är en storartad berättare, som här ger ett enastående vittnesbörd om en dramatisk tid i Spaniens historia." /NT

"'Pojken som läste Jules Verne' är en bildningsroman och dessutom en fantastisk hyllning till läsandet och litteraturen. Grandes är en storartad berättare, som här ger ett enastående vittnesbörd om en dramatisk tid i Spaniens historia."
Thomas Almqvist

" ...en lovsång till fantasin och litteraturen"

"Det finns berättare, och så finns det sådana berättare som Almudena Grandes, det vill säga som med prosa som medel ger både njutning och insikt till läsaren. /.../

Jag trodde aldrig jag skulle citera Mario Vargas Llosa, men han säger:”Almudena Grandes är en av vår tids största författare. Med sin senaste roman bevisar hon detta. Den imponerar genom sin bredd och sitt djup och känslostyrkan i det som berättas”. 

Nobelpristagaren har rätt, och humor har hon också trots att hon skildrar ett spanskt trauma som “aldrig tycks ta slut”. Men berättelsen är som titeln kanske framför allt en lovsång till fantasin och litteraturen."
Ingemar Nilsson

"Hon är litteraturens svar på filmens Almodóvar" /Jönköpings-Posten

"'POJKEN SOM läste Jules Verne' är en äventyrsroman, en släkting till "Kapten Grants barn", som förenar barnets friska upptäckarperspektiv med en molande sorg, ett svart stråk av död och krossade familjer.

Grandes lyckas förena både det lilla och det stora perspektivet, och hon gör det med värme och stor berättarlust."
Ulla Strängberg

 

" ... en oemotståndlig berättare" /DN

"Men så händer det att man öppnar en alldeles ny roman som Almudena Grandes "Pojken som läste Jules Verne", och faller ner i en underjord där barndomens äventyrsböcker, historiska händelser och vördnadsbjudande gestalter slåss om uppmärksamheten. Det är klassisk epik som den har sett ut i två hundra år, och den förmår ännu fängsla i kraft av sitt språk, sin inlevelse och de insikter och känslor den förmår väcka. /.../

Skildringen av den unge Ninos känslomässiga mognad är å andra sidan oavbrutet och oemotståndligt engagerande. Det går inte att värja sig, vare sig mot hans oro, sorg eller ögonblick av lycka, det är till lika delar översättaren Yvonne Blanks förtjänst.

"Pojken som läste Jules Verne " är en lovsång till mänskligt mod, förmågan att inse att man har ett val och hålla fast vid det även när rädslan är som störst. Och den andas en oförstörbar tilltro till litteraturens makt. Det är läsningen som får Nino att växa och det är med stor fantasi och formuleringskonst som författaren skapar hans värld."
Ingrid Elam

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.