Den som jag trodde skulle göra mig lycklig

"Lisa Stina är oförglömlig" /Arbetarbladet

"Jag vet inte om det är hela förklaringen till varför jag blir så djupt tagen av hennes livsöde, men det är en delförklaring. "Den som jag trodde skulle göra mig lycklig" är inte en perfekt roman - partierna som skrivs ur aborigin-perspektiv har duktighetsvarning - men Lisa Stina är en oförglömlig romangestalt."
Kristian Ekenberg

"en underhållande upptäckarroman"

"Christina Wahldén går i inte i någon av fällorna utan sovrar med förstånd; alla brev, seglatser, arter och öden ryms på 252 sidor.

Dessutom är hon grundlig som en universitetsbotaniker antingen hon förbereder oss på en grundstötning och tillika dramaturgisk topp, eller ger urbefolkningen perspektivet och ordet. Priset för denna i mitt tycke beundransvärda grundlighet är att Christina Wahldén skriver läsaren på näsan lite för ofta.

Må så vara. För när 1700-talets sirliga innerlighet talar så här lekande lätt, nästan i klass med en annan upptäckarroman, Daniel Kehlmanns internationella succé "Världens mått", är jag ändå med på båten."
Sven Olov Karlsson

"Diger research ger levande porträtt" /Norrbottens-Kuriren

"Lisa Stinas sorgliga öde ges stort utrymme i romanen och Wahldén lyckas göra ett levande porträtt av henne. /.../

Wahldén har lagt ned stor möda på att samla faktastoff till sin roman. Hon använder brev, kartor och andra dokument för att verklighetsförankra sin läsvärda berättelse."
Sven Nyberg

 

"1700-talet kommer nära" /GP

"Mina förväntningar överträffas: Det blir ingen sirligt föråldrad kändisporr, utan istället en intressant berättelse om liv och tänkesätt på sjuttonhundratalet. Det handlar om växter, odling, vetenskap, upptäcktsfärder och förhoppningar. /.../

Det är en stillsamt spännande och vackert skriven bok. Sjuttonhundratalet är ändå inte så långt ifrån oss."
Kajsa Öberg-Lindsten

"Ett underbart stoff" /UNT

"Wahldén har verkligen läst på. Hon gör hela katalogarior av de växter Lisa Stina lever bland i Linnés trädgårdar och lika uppmärksamt förhåller hon sig till dem Solander upptäcker och samlar borta i det dittills fullständigt okända Australien. Miljöskildringarna är kärleksfulla, ibland poetiska. Hennes egen text varvas med utdrag ur Linnés och Solanders brev, ur Linnés anteckningar och (vilket naturligtvis är alldeles särskilt intressant) ur den enda vetenskapliga uppsats det förunnades Lisa Stina att skriva. Med lätt hand skissas också de upptäcktsresandes aningslöshet fram."
Merete Mazzarella

"en vacker elegi över sådant som aldrig blev"

"Wahldéns prosa är rik och fysisk, ångande av växthusets många dofter. Hon skriver entusiastiskt fram en värld där det stora ryms i det lilla, som Blakes berömda ”världen i ett sandkorn och himlen i en vild blomma”. Berättelsen blir framför allt drömsk."
Josefin Holmström 

"... en ton så genuin att man förleds att tro att allt är fakta ..."

"Med en ton så genuin att man förleds att tro att allt är fakta, skriver Christina Wahldén in kärleken mellan Carl von Linnés äldsta dotter och hans favoritelev i litteraturhistorien. /.../

Saga eller sanning? Skit samma! För här möter kända 1700-talsgestalter med blod och märg."
Inger Dahlman

 

"Den som jag trodde skulle göra mig lycklig är ett exempel på vikten av god gestaltning, utförd med skicklig hand av Christina Wahldén." /Landskrona-Posten
"Kunnigt om när Linné satte naturvetenskapen på kartan" /DN

"Jag läser boken som en lättfattlig och sympatisk illustration till en av de mest intressanta perioderna i svensk historia då Uppsala var centrum på världskartan tack vare en blomstrande prakt i Linnés trädgård och samlingar."
Maria Schottenius

"Starkt om kärlek som aldrig blir av" /Katrineholms-Kuriren

"Christina Wahldéns roman är både vacker och fascinerande. Den är välskriven och sammanhållen trots att den spänner över många händelser och platser. Att vi får följa både Daniels och Lisa Stinas upplevelser och längtan förstärker det stora i deras kärlek och Wahldén hittar skickligt olika sätt att illustrera hur nära varandra de känner sig trots avståndet i tid och rum."
Malin Mattsson Flennegård

" Språket är glasklart, episkt framflytande med små förtätade språng och absolut osökta bilder." /NSD

"Kompositionen är konventionell men har en lyckad tredje dimension. Detta att Linné kunde varit inte bara andlig far åt Solander skymtar förbi, skickligt infogad mystifikation. Den mest världsberömde svensken, hans lärjunge på väg att genomtränga terra incognita. Och så den väntande kvinnan hemma i bondesverige."
Tomas Löthman

"Verkligt drama från Linnés tid" /Metro

Metro listar veckans favoriter

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.