Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona

"Mycket läsvärd om klass och kön och en tid som var, för inte alltför länge sedan." /Hemmets Journal
"Sällan har jag varit så tacksam över kvinnokampens landvinningar som när jag slagit igen pärmarna till den här romanen" /GP

"60-talsmiljöerna är så exakt utskrivna att jag kan känna varje detalj av dem, befinna mig där i konditorilarmet och de hårda gatorna i den kalla vårluften. Och sällan har jag varit så tacksam över kvinnokampens landvinningar som när jag slagit igen pärmarna till den här romanen. Tack för att jag fick behålla mitt ungdomspirr utan att oroa mig för konsekvenser. Tack för att jag får fortsätta att dansa. För Mona och alla kommande generationers rastlösa, längtande tonårsflickor fortsätter vi att kämpa."
Elin Grelsson Almestad


 

"Anneli Jordahl kan sin klassanalys, och det märks."

"Hederskulturssverige – tänk att det bara är 50 år bort. Och tänk att det så sällan kommer upp i dagens ensidiga debatt. Anneli Jordahl kan sin klassanalys, och det märks. Men det gör ingen roman. Storheten ligger i tankens friska höga luft. Exempelvis: Nej, man vänjer sig inte nödvändigtvis vid en hård ton, blir inte härdad, bara mer tunnhudad.

När man är riktigt kall vill handen smeka glöden.

Parallellt med Monas 60-tal löper nutida ordväxlingar mellan en mor och en vuxen dotter. Kanske mellan Jordahl och hennes mamma. Fast det spelar ingen roll. Det kan vara vilken mor och flicka som helst mot världen."
Elsa Westerstad

 

"Klar blick. Snyggt avlyssnat 50-tal med oönskade barn och ansvarslösa fäder" /Jesper Högström, DN
"Den är rörande och upprörande."

"Anneli Jordahl ger oss en historia som hon har i sin hand och kan förmedla långt in i läsarens kropp. Den är rörande och upprörande. Det finns ingen nåd för dem som är längst ner på skalan.

Men människor, även Mona, har en instinkt att överleva och dra till sig kärlek. Oavsett klass och kön."
Maria Schottenius

"Ingen kan skriva om arbetarklasserfarenheten som Anneli Jordahl. Hur den sätter sig i kroppen och aldrig går att skaka av sig." /Arbetarbladet
"Stark berättelse om kvinnors utsatthet" /Dala-Demokraten

"I dag talas det om hederskultur som om det vore ett helt nytt begrepp. Den fanns även för ogifta mödrar på 1950-talet fast ingen då satte ord på det. Ogifta mödrar hade inte något större hopp om att få hjälp från samhället. Vilka slampord som helst fick kastas både till dem och om dem. Föraktet omfattade även barnen. Anneli Jordahl berättar om detta med stark inlevelse.

Parallellt med historien om Mona, löper en dialog mellan Anneli och hennes mamma. För att så exakt kunna fånga bilder och stämningar från den här tiden, då hon själv inte var med, måste hon ha gjort en mycket omfattande research."
Yvonne Gröning

 

"Med uppenbar känsla för klass" /SvD

"Anneli Jordahl vet hur man synliggör klasstillhörighetens alla små men viktiga beståndsdelar, hur en viss sorts osäkerhet sitter under skinnet och styr tankar och handlingar. /.../

Anneli Jordahls solidaritet med sina längtande kvinnor och deras utsatthet är påtaglig, och det inkännande i skildringen av kvinnors villkor och samhällets klassskillnader är romanens stora styrka."
Paulina Helgeson 

"Också Mona Nilsson vore värd en trilogi. Anneli Jordahl - född samma år som Monas dotter - har berättartalang, inlevelseförmåga och kritisk distans nog att ge andra perspektiv på 40-talisternas mytifierade självbild." /Nils Schwartz
"Den här romanen läser jag med klappande hjärta"

"Det här är upprättelse till den generation kvinnor som alltid presenterades utifrån deras relation till en man, som aldrig varit någon annan än någons dotter, någons maka eller någons mor."
ÅM Hellman

Klass och hederskultur – Anneli Jordahl gäst hos Malou
"Jag kan inte minnas när jag senast fäste mig så vid en romanfigur." /Marie Peterson, Tidningen Vi
"Det innersta skildras mästerligt" /Cecilia Gustavsson, Aftonbladet
"Så fint titeln sammanfattar Anneli Jordahls sorgliga och starka roman!" /M-magasin

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.