Det röda arvet

"Allt som allt är Det röda arvet en pärla" /Icakuriren

"Trygg vardag blir riskfylld i skruvad spänning. /.../ Betyg:5"
Marie Peterson

En övertygande samtidsthriller

"Det röda arvet är hans första bok i deckargenren och resultatet är en spännande och faktarik berättelse som på en och samma gång bjuder på en närgången skildring av verkligheten för de många frivilliga i inbördeskriget och på en övertygande nutidsthriller."

Om Palmeboken var ett livsverk är det här ett lustverk.

"Från livsverk till lustverk" - reportage om Henrik Berggren i Katrineholmskuriren.

"Det jag uppskattar är intrigbygget, humorn och den intressanta historielektionen."
"Det röda arvet, är en äkta thriller som ger viktiga kunskaper om det ohyggliga förspelet till 2:a världskriget." /Ölandsbladet

"Författaren granskar moral och etik, vad svek, girighet och iskall ondska kan göra med människor.

Det är svårt att lägga ifrån sig boken men den bör nog inte läsas som nattlektyr, vissa sidor är mardrömslika.

Det röda arvet, är en äkta thriller som ger viktiga kunskaper om det ohyggliga förspelet till 2:a världskriget."
Ragnhild Oxhagen

"En mästerlig thrillerdebut" /NT

"När han nu debuterar som thrillerförfattare gör han det med samma övertygande besked. "Det röda arvet" är en mästerlig berättelse som samtidigt ger en välbehövlig historielektion om Spanska inbördeskrigets ohyggliga ouvertyr till andra världskriget. Det är svårt att slita sig från denna bok. Den stillar såväl hunger efter spänning, som historisk kunskap och litterär läsupplevelse."
Jakob Carlander

"Henrik Berggren gör absolut rätt för sig i den genren." SR Kulturnytt

"Överhuvudtaget är den här boken som en rysk docka; man öppnar nya askar hela tiden, och ingenting är vad det synes vara. Det här har förmodligen roat författaren, som nu uppvisar en mer lekfull sida än den pragmatiske historikern.

Men hans ärende är djupt moraliskt. De gamla Spanienkämparna vill sona sin skuld genom att ta sitt ansvar som samhällsmedborgare. En vacker tanke, i vår narcissistiska tid. Och dessutom finns det fortfarande krafter i Spanien som vill tysta ner det förflutna med bortadopterade barn till republikaner och massgravar med oidentifierade Franco-offer.

Vi lever i en tid när intresset för historisk litteratur bara växer. Kanske söker vi svaren i det förflutna i ett skede av snabb förändring. Peter Englund har sagt:" Historia när det är som bäst är ett slags blandning av konst och vetenskap." Henrik Berggren gör absolut rätt för sig i den genren."
Ulla Strängberg

"”Det röda arvet” är en roman för oss som tycker att de bästa delarna av Millennium-böckerna är när Blomkvist och Salander gräver i arkiv."

"Det finns en energi och berättarglädje som för tankarna till ungdomsårens läsning, när världen framstod som en spännande och farlig plats med vackra kvinnor och äventyr som lurade kring hörnet. En Tintin för oss som inte längre kan låna med barnbibliotekskortet. /.../

”Det röda arvet” är en roman för oss som tycker att de bästa delarna av Millennium-böckerna är när Blomkvist och Salander gräver i arkiv. Spanska inbördeskriget får också en helt ny färg och detaljrikedom efter att ha läst Henrik Berggren."
Kristian Ekenberg

"Sammantaget är det här en ovanligt välskriven och alldeles utmärkt debut i genren." /Borås Tidning

"Som historiker är Berggren generös med faktauppgifterna.

Han citerar också många autentiska tidningsartiklar från 30-talet som berör det spanska inbördeskriget och de internationella trupperna som deltog. För den intresserade läsaren är det mycket lärorikt, för andra blir det kanske lite väl mycket historia. Berggren lyckas dock ändå hålla ett hyfsat tempo i berättelsen. /.../

Sammantaget är det här en ovanligt välskriven och alldeles utmärkt debut i genren. Det är bara att hälsa Berggren välkommen bland de svenska deckarförfattarna och hoppas att han har fler historier i sig."
Kerstin Bergman

"Han kan inbördeskriget och har placerat in grundhistorien väl i det historiska förloppet." /Östran

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.