Den blygsamme hjälten

"En riktig sidvändare av denne peruanske gigant." /Vagabond
"Det är ett utmärkt prov på vad romankonsten förmår" /UNT

"Vargas Llosa är en författare med blick för det dramatiskt verkningsfulla. När han sätter i gång ett skeende börjar uppslagen och infallen genast att trängas om utrymmet. Starka passioner, hat, hämnd, girighet och lusta driver handlingen framåt. En korrumperad poliskår, överfall, kidnappning, kriminaljournalistik i tidningar och tv återfinns bland byggstenarna.

På 362 sidor utvecklar Vargas Llosa sin romanidé till en väldig äventyrsberättelse och skröna. /.../

Resan på slutet i romanen till Europa och dess kultur- och konstmetropoler är en protesthandling mot medias infantilisering, dess svek och oförmåga att lyfta fram, försvara och hävda den på undantag satta, men för mänskligt växande oslagbara kulturen. Som fallet är när det gäller Peru och globalt lite varstans. Mario Vargas Llosas insatser som aktivist och motståndsman är allt annat än försumbara.

Det gäller också "Den blygsamme hjälten", där han lämnat fullödigast möjliga prov på vad romankonsten förmår."
Bo Ingvar Kollberg

"Elegant och bekant" /Aftonbladet

"I bakgrunden till denna eleganta, spänstigt berättade roman finns Cer-vantes-traditionen, inte så mycket den berömde riddaren Don Quijote, som de exemplariska noveller han också skrev - de första på spanska som inte byggde på förlagor och har karakteriserats som berättelser där ironi samsas med olycka, humorn med eländet och där framgång och lycka nås genom list och mod. En beskrivning så god som någon av romanen om den blygsamme Felíito, som delar stavelse med spanskans ord för lycka - felicidad. Och när Vargas Llosa för pennan, så är också läsarens lycka obestridlig."
Claes Wahlin


 

"Som ni fattar är detta en läsfest för en gammal litteraturvetare ..."

"Som ni fattar är detta en läsfest för en gammal litteraturvetare... Men strunt i det! Även om man inte skulle vara ett dyft intresserad av att analysera nya och gamla texter är jag säker på att man ändå får en spännande läsupplevelser i Vargas Llosas sällskap. Man märker att han gillar att berätta historier, att trollbinda en publik.

Vi kan sammanfatta: Vargas Llosa: ingen loser! För några år sen blev han, som grädde på moset, dessutom adlad av den spanske kungen."
Jan Hoff

 

"Vargas Llosa är språkets och berättarteknikernas mästare." /GP

"Vargas Llosa är språkets och berättarteknikernas mästare, och detta syns också i Den blygsamme hjälten. Som alltid är språket så perfekt att det verkar som om det berättade bara skulle kunna sägas just så och som vanligt har Vargas Llosa-översättaren Peter Landelius gjort ett mycket gott arbete."
Inger Enkvist

"Spirituellt raffel på Nobelnivå"

"Nu är han åter aktuell på svenska med en roman, som alltid numera förnämligt översatt av Peter Landelius, som behärskar allt från akademiska jargonger till folkligt idiom. /.../

Som alltid när det gäller Vargas Llosa är det snyggt komponerat och man läser boken som en spänningsroman, även om jag knappast håller med om att detta skulle vara ett verk som uttrycker några djupare sanningar om dagens Peru, på gott och ont. Det har han gjort med mycket större tyngd förr.

Dock, bort det, detta är strålande underhållning, som man läser för dess spirituella raffelnivå. Vända blad, bara. Vilket knappast är det sämsta."

Mats Gellerfelt

"...skruvar sig ned i skikt där livssmärtan, sorgen och snikenheten härskar."

"Men lyckligtvis har Vargas Llosa inte blivit gammal och klok, bara gammal och retfull. Här lyckas han samtidigt ta hedern av dagens Peru och läsarens förväntningar. Politiskt korrekt är han inte. /.../

Vargas Llosa drar in sina gamla män i äventyr som på ett plan liknar de tre musketörernas, det handlar om sex och makt och hur ett samhälle förråder sin mänsklighet. Men det som skiljer en stor författare från en yrkesskicklig är fördjupningen. Och Vargas Llosas till en början pastischartade spänningsroman skruvar sig ned i skikt där livssmärtan, sorgen och snikenheten härskar. Till slut sitter läsaren där med ett gäng ganska misslyckade personer som man ändå tycker om."
Mikael Timm

 

 

 

"... ordentligt läsvärd." /NT

"Han skriver kraftfullt, lärt och stilistiskt briljant och lyckas kombinera det populära med det djupsinniga. Ännu en gång hyllar han berättandets lust och språkets glädje, samtidigt som här finns en sympatisk livsbejakande underton, som känns fräsch och angelägen. Han fortsätter alltså att kartlägga maktens strukturer och ger oss än en gång knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag, som det hette i Nobelprismotiveringen 2011."

"Bitvis är det dramatiskt och spännande. Hela tiden är det fängslande läsning." /Norrländska Socialdemokraten

"Sättet att berätta är värdigt en Nobelpristagare, vilket Mario Vargas Llosa blev 2010. Egensinnigt och suveränt skickligt väver han till exempel ihop dialogerna.

Det som börjar som ett samtal mellan två personer övergår nästan omärkligt i ett annat samtal, sedan tillbaka, sedan till en tredje dialog och åter. Först förstås förvirrande, men snart fungerar det sensationellt bra och effektivt."
Hans Olov Ohlson

 

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.