MaddAddam

"Kanadensiska Margaret Atwood har omfamnat genrebeskrivningen “cli-fi”, climate fiction, science fiction men med klimatet i fokus."
"Ett storslaget epos om kaos och slutet"
"Det är våldsamt, men också skruvat. Jag läser med ett ständigt leende." /GP

"Det är satir på stort allvar, men också skrivarlust som ibland får mig att tänka på de galna historier som vissa av mina klasskamrater på mellanstadiet ägnade sig åt. Påhittade världar, märkliga varelser, mängder av konstiga nyord och dialoger utan scenanvisningar. Samtidigt berättartekniskt så intrikat (det är ändå en återkommande kandidat till Nobelpriset i litteratur som håller i pennan)."
Ingrid Bosseldal

"En klar fyra!" /Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige
"Livet efter syndafloden tas med stil"

"Det finns dock ett element av brio och stilistiskt gott humör, av vrång men humoristisk samtidssatir à la Jonathan Franzen, i Atwoods dystopi.

Hon är sofistikerad nog att inte låta människosläktet raderas ut av onda profitörer, utan av ung idealist som delar romanens illusionslösa syn på människans våldsamma tendenser och vill börja om från början.

Trots den uppenbart "civilisationskritiska" tendensen är plakaten inte störande många: den lilla andligtekologiska sekten "Guds trädgårdsmästare", som de överlevande tillhör, är både patetiska och gripande, tecknade med både sympati och ironisk distans. Dessutom är trilogin uppbyggd på ett berättartekniskt intrikat sätt: istället för att på traditionellt sett bränna på med katastrofer och fler katastrofer går trilogins olika delar tillbaka i tiden, berättar samma historia från flera håll och bygger upp oväntade sammanhang."
Jesper Högström

"Till bokens styrka hör att den är så mänsklig mitt i framtidsdystopin." /Skånska Dagbladet
"Maddadam-trilogin är inte bara hotande och oroande, den är också emellanåt roande och rolig – det måste sägas." /Västerbottens-Kuriren

"Birgitta Gahrtons översättning av alla tre delarna är så imponerande att jag inte kan hitta på ett enda gott skäl till varför någon i Sverige skulle läsa boken på originalspråk – få av oss skulle komma på så fantastiska ord som ”varjundar” eller ”nassonger”."
Lena Kjersén Edman

"Hur står sig detta i dystopigenren då? Mycket bra, är svaret." /Värmlands Folkblad

"Maddaddam lockar kanske inte till gapskratt, men nog fnissar jag flera gånger åt dråpligheter och slagfärdiga repliker från rollfigurerna. Det här är en sorts burlesk tragedi, om de gamla grekerna nu kunnat tänka sig en sådan form för dramatik.

Först tänker jag att det blir lite för lustigt. Men lugn alla vänner av dystopier! Det blir allvar, motlut, sorger och bedrövelser också.

Hur står sig detta i dystopigenren då? Mycket bra, är svaret. Jag ser Atwoods trilogi som en sorts felande länk mellan Huxleys "Du sköna nya värld" och Boyes "Kallocain" å ena sidan, och McCarthys "Vägen" och Orwells "1984" å andra sidan. Ett ganska starkt släktskap med Philip K Dicks berättelser finnes också.

Den spansk-franske författaren Jorge Semprun lär en gång ha sagt att fiktionen behövs för att göra verkligheten verklig och sanningen sannolik. Sådan fiktion har Atwood skapat här."
Jonas Brefält

"... den är nästan uppsluppet påhittig och nog så tänkvärd som rys-underhållning."
"Margaret Atwoods trilogi är en samhällskritisk bomb, faktiskt ett storverk vad det gäller att lyfta fram världen och granska den kritiskt."

"Maddaddam-trilogin är en ny sorts Atwoodberättelse, mer lik moderna dystopier som Hungerspelen, Divergent eller varför inte Cormac McCarthys Vägen. Atwood har skapat svindlande läsning, om än inte stor litteratur. Som samhällskritik ur ekologiskt perspektiv är Maddaddam-trilogin fullständigt fantastisk."
Lena Kvist

"Den som vill ha smart och underhållande läsning blir inte besviken ..."

"Det är i sådana stunder som Atwoods skildring verkligen lyckas trycka på vår tids smärtpunkt: att miljöengagemang ofta är läpparnas bekännelse och att stormakterna ständigt skyfflar över ansvaret på andra. Styrkan i Atwoods mission är att hon uppmanar till en systematisk översyn av teknik kontra moral, bortom den naiva synen att lösningen finns i enskilda individers konsumentmakt. Det är befriande hårt och radikalt."
Rakel Chukri

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.