De svenska riskkapitalisterna

"Den sminkning som genomförts på företagen rinner av som kletig mascara."

"Tonen i boken är ofta vass. Granskningen gör att den sminkning som genomförts på företagen rinner av som kletig mascara. Henrik Borelius, vd på företaget Attendo vilka bland annat fått kritik för sitt sätt sköta vård av funktionshindrade, tassar under intervjun runt med en silverbrosch på kavajen. Där finns symboler för företagets värdeord - kompetens, engagemang, hjälpsamhet. Men att verksamheten här, liksom i de flesta andra riskkapitalbolag, skulle handla om något annat än pengar förefaller allt annat än troligt. 


Neurath och Almgren skriver snarare om Hur än om Varför. Vad som gjort att riskkapitalbolagen vuxit får för lite fokus. Att politiker varit naiva och inte tillräckligt på sin vakt är en förklaring. " - Fredrik Borneskans


Alla borde läsa "De svenska riskkapitalisterna"

"Alla borde läsa; De svenska riskkapitalisterna av Carolina Neurath Jan Almgren

Det är en hisnande läsning, där man får en uppfattning om hur de tänker och gör. Ett flertal är intervjuade och namngivna."

 

Dan Ericson, Dalademokraten

 


"För att handla om ekonomi är det rasande underhållande."

"I 22 rappt skrivna kapitel gör författarna nedslag i teman, företag och personer kring riskkapitalbolagen. /.../

Vi får också noggranna beräkningar av de hundratals miljoner kronor som personerna bakom har tjänat. Liksom intervjuer med politiker, akademiker, investerare i riskkapitalfonderna och andra industrialster – de flesta kritiska.

Boken är en bred och lättläst introduktion till fenomenet riskkapitalister. För att handla om ekonomi är det rasande underhållande. Skribenternas respektlöshet gentemot huvudpersonerna är befriande. De citerar ordagrant och skildrar även de nervösa kommunikationsrådgivare som nästan alla envisas med att ha med vid intervjusituationerna."
Anders Billing

"Neurath och Almgren har skrivit en djärv, insiktsfull och viktig bok om riskkapitalbolagen och deras verksamhet."

"Neurath och Almgren har skrivit en djärv, insiktsfull och viktig bok om riskkapitalbolagen och deras verksamhet. Den är skriven på ett sådant sätt att även lekmannen förstår sammanhangen och författarna har inte ramlat i fällan att förenkla verkligheten.


Jag menar att den här boken bör läsas av alla som intresserar sig för den svenska samhällsekonomin, och frågor om etik när det gäller affärsmoral och socialt ansvar.


En anonym bankman säger i boken att han anser de ersättningar som betalas ut vara ”perversa”.


Sant nog. Boken berättar varför. Men också om varför dessa riskkapitalbolag existerar i dag."
Henning Mankell

"Ett fint stycke journalistik för alla som vill veta mer om en alltför ogenomlyst del av det svenska maktspelet." /BT

"De svenska riskkapitalisterna ger nya perspektiv på det politiska samtalet och gör en nyanserad skildring där alla sidor får komma till tals. Även om författarnas uppenbara skepsis skiner igenom hindras inte en mörkblå läsare från att dra andra slutsatser. Ett fint stycke journalistik för alla som vill veta mer om en alltför ogenomlyst del av det svenska maktspelet."
Björn Wernerby

"... lättläst och läsvärt ..."

"Neurath och Almgren, två drivna ekonomijournalister, berättar lättläst och läsvärt om hur denna egenartade del av kapitalismen kom till, hur den växte sig rik och mäktig och blev ägare av företag med hundratusentals anställda.

Men framförallt visar de att denna bransch nu är på väg in i en kris."
Pär Fagerström

"Transparens ligger inte i riskkapitalisternas DNA"
"Intressant om ägare som egentligen struntar i produkten" /Tranås Tidning
"Klargörande om kalabaliken kring svensk riskkapitalism" /DN

"Med tanke på all kalabalik och debatt kring vinster i välfärden borde den kunna skapa viss klarhet i valspurten.
Det gör den också. /.../

Läs den här boken bredvid Lotta Engzell-Larssons "Finansfurstarna" från i våras. De hjälper oss att förstå vår tid."
Jan Eklund

"Sätt mer press på riskkapitalisterna"

"Dags för pensionsbolagen att ta strid mot hemlighetsmakeriet och ersättningsmodellerna som gör att vissa riskkapitalister närmast badar i pengar, skriver Carolina Neurath och Jan Almgren."

"De gick från att vara hjältar till bad boys"

"I dagarna kommer boken "De svenska riskkapitalisterna". Boken handlar om hur några av de stora riskkapitalbolagen gått från att betraktas som hjältar till att förknippas med girighet eller "bad boys", som en av de intervjuade själv berättar. Detta efter skandaler på äldreboenden och skolor som har lagts ned. Möt journalisterna Carolina Neurath och Jan Almgren som skrivit boken."

"Så mycket tjänar riskkapitalisterna"
”Veterinärerna har gett bort sin bransch” – Läs ett utdrag ur "De svenska riskkapitalisterna"
"Riskkapitalisterna flyr välfärden"
”Vi vill göra riskkapitalisternas värld mer tillgänglig”

SvD Näringslivs prisbelönta reportrar Carolina Neurath och Jan Almgren släpper sin nya bok "De svenska riskkapitalisterna" i september. Här berättar de själva om varför de skrivit boken, bokens avslöjanden och varför riskkapitaliser är högaktuella. Reporter är Katarina Hugo, fotograf Tomas Oneborg.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.