Yahya Hassan

"Det är ett ironiskt, tillskansat och oerhört sorgset språk- unikt."

"En språklig storm, ett lejonryt, ett ”här är jag” och ett nödvändigt ”dra åt helvete” till de som inte förstår. Yayha Hassan är en ung poet med en äldre själ. En penna som inte på långa vägar är klar än."
Arvid Svenske

"Som poet har Hassan både en rejäl motor och en förvånansvärt gnisselfri växellåda ..."

"Hassan är, givet sin ännu kortfattade poetiska karriär, lika oförställd, berättarkåt, omedelbar och rolig som Sandemose. Och upprördheten över hans småkri­mi­nella och pårökta fåfänga är som ett fjun i jämförelse med tilll exempel William Burroughs fullitterära utsvävningar i "Den mjuka maskinen". Lika verklighetsförankrad, lika myt-berusad.

Som poet har Hassan både en rejäl motor och en förvånansvärt gnisselfri växellåda, det är inte bara en sorts rasande poetiska utlopp som jag får ta del av, även om han emellanåt kunde vara lite sparsammare med den gatusmarta ges­ti­ken. Det mesta är narrativ poesi, då och då inflikat med en mer eller mindre illa­sin­nad betraktelse. Klarspråk, parataktisk ghetto-lingo, rappade upprepningar, gudomliga blas­femier."
Göran Sommardal

 

"Rasmus Landström knockoutas av meningar som sprätter upp likt stenskott."

"Proffsigt översatt av Johanne Lykke Holm. Yahya Hassan är 170 sidor berättande dikt, skrivna med Caps lock-tangenten intryckt. Det är utan tvekan årets litterära händelse. /.../

Det första jag slås av när jag läser Yahya Hassan är hur välkomponerad den är."
Rasmus Landström

Lars Gustafsson Gustafsson drar paralleller mellan Sartre och Yahya Hassan

"Hans debutdiktsamling vållar en veritabel tsunami av entusiasm och indignation i lika delar. Varför?

Därför att han är den han är och han är inte den han är. Och lyckas säga det. Han är ghettoinvånare, invandrarbarn, ungdomsbrottsling. Han motsvarar alla dessa förväntningar och sopar bort dem. Han är detta. Men han är också dess negation. Att han kan tydliggöra detta fascinerar alla människor eftersom de i grunden vet något likadant om sig själva."
Lars Gustafsson

" ... en mörk, obekväm och absolut nödvändig samling ..."

""Yahya Hassan" är en mörk, obekväm och absolut nödvändig samling för den som med öppna ögon vill förstå det litterära paradigmskifte vi ännu bara är i början av."
Jens Liljestrand

"Visst får Yahya Hassan orden att brinna som en hink bensin hälld över bokstavsveden."

"Så blir "YAHYA HASSAN" inte bara en lyrisk smocka riktad mot samhället, familjen, religionen och institutionerna, utan kanske framförallt berättelsen om ett grundläggande svek, om utanförskap som reproduceras, om våld som korrumperar generation efter generation. Men också om hur svårt det är att undkomma färdigstöpta roller och förprogrammerade stereotyper. /.../

Utan sin språkliga energi, känsla för rytm och effektfulla bilder vore förstås "YAHYA HASSAN" knappast den poetiska storm som blåst över Danmark och nu drabbar Sverige."
Ann Lingebrandt

 

"Skriet från förorten"

"Vad som blir så tydligt här är att detta också, och kanske i första hand, är en bok om kapitalism: pengar saknas, brott begås, skulder flyttas runt, våld finns, någon måste betala. Det finns alltid någon längre ner i näringskedjan. Allt fortsätter.

Hur YAHYA HASSAN läses är på sätt och vis en av Europas ödesfrågor."
Anders Johansson

"Varje rad brinner och skriker och nej, jag har heller aldrig läst någonting liknande."
"Kommer vi att få läsa mer av honom? Jag kräver det."

"Debutboken "Yahya Hassan" markerar en väsentlig skiljelinje mellan kapitalet och dess offer, och berättar om rasismens omfång så stort som det är i vår tid. Yahya Hassan omsätter det våld som både familjen och samhället gör på honom i sina egna versioner av våld; mot andra och mot sig själv. Mot läsaren. Och det är så det behöver göras. Det är så det behöver skrivas. Det är klassisk litteratur, så stor som den har möjlighet att vara."
David Stenbeck

" ...litteratur från en ny underklass."

"Men framför allt är han begåvad. Som iakttagare och författare. De flesta texterna är raka, råa, men han har också ett gott öga för detaljerna. /.../

Hassan må kallas för en ny röst men han är en del av en tradition. Arbetarklasslitteratur som med dagens arbetslöshet kanske hellre borde beskrivas som litteratur från en ny underklass."
Bella Stenberg

 

"Dikter långt större än den debatt de skapat"

"Yahya Hassan har skrivit en värdefull diktsamling som naturligtvis är långt större och viktigare än den på gränsen infantila debatten som vill förvägra honom rätten att tolka sitt eget liv, sin egen dikt. Stor litteratur? Nej, inte än. Men det kan bli."
Kristian Lundberg

"Yahya Hassan vidgar poesins rum"

"Diktsamlingen "YAHYA HASSAN" är bättre än vad jag hade föreställt mig. Den är mer omfångsrik, genomarbetad och varierad. /.../

Jag har läst många unga poeter som försökt flytta sig från hiphop till poesi och det är sällan det blir särskilt bra. Yahya Hassan har skapat en poetisk plats åt något som brukar befinna sig utanför poesin. Det är också ett stilistiskt arbete. /.../

"YAHYA HASSAN" är vare sig det bästa eller mest omskakande jag har läst, men det är en kraftfull diktsamling av en poet som är 18 år gammal. Att vi kan läsa boken på svenska är den unga översättaren och författaren Johanne Lykke Holms förtjänst. Tillsammans har de gjort det poetiska rummet en aning större än det var förut."
Anna Hallberg

 

 

Lukas Ernryd, Ulf Svenning och Sofia Bergström diskuterar Yahya Hassans debutbok

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.