Käraste Herman

"Jag rekommenderar den verkligen."

"Det är som sagt en väldigt läsvärd bok. Och är du som jag och inte läser fackböcker så ofta, så kan jag säga att den ändå går ganska lätt att läsa. Ämnet är jobbigt men den är indelad i väldigt korta kapitel vilket jag uppskattar.

Jag rekommenderar den verkligen. Det är en viktig bok och det är svårt att inte tänka på flyktingdebatten som pågår just nu när jag läser. Nu för tiden kanske det pratas om kulturer istället för raser, men försöken att dela upp världen i ett "vi" och ett "dom" är skrämmande lika."

"Med historiska fakta och starkt patos tecknar Maja Hagerman ett personligt och komplext porträtt av Rasbiologiska institutets grundare Herman Lundborg och den tid han levde i." /Östgöta Correspondenten
"Djupt obehaglig läsning som får rasbiologens gåta att växa" /Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson
" ... en engagerad berättarröst med en medryckande stil ..."

"Ur denna tystnade kommer nu Maja Hagerman med fynd ur arkiven och som vanligt en engagerad berättarröst med en medryckande stil och berättar en ny och större anlagd historia en skamfläck som få velat befatta sig med."
Mats Granberg

"... ett mycket inträngande och djupt fascinerande porträtt av Lundborg."

"I sin nya biografi ”Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta” tecknar vetenskapsjournalisten Maja Hagerman ett mycket inträngande och djupt fascinerande porträtt av Lundborg."
Heléne Lööw

"Per Wirtén knockas av en biografi som blåser dammet av hans och allas vår historia."
"'Käraste Herman' är en värdefull bok som kastar ett delvis nytt och skarpare ljus över rasbiologen Herman Lundborg och den giftiga roll hans pseudovetenskapliga institut, i all diskretion, kom att spela för samtid och eftervärld."
"Läs den här boken! Den är viktig!" /Dala-Demokraten

"Maja Hagerman har författat en framställning av bestående värde, inte bara för att hon berättar om Herman Lundborg och hans gärning utan för att hon med detta förmedlar hur rasbiologin kom att växa till ett starkt inflytande i såväl samhällsdebatt som lagstiftning under 1900-talets första decennier och hur detta har påverkat långt in i vår tid."
Göran Kastlund

"Maja Hagerman hanterar sitt enorma material omsorgsfullt, hon varken förlorar sig i detaljer eller låter boken svälla till något ohanterligt, utan lyckas hålla ett hårt grepp om Herman Lundborg." /Arbetarbladet

"Berättelser har en stor betydelse för vår självbild. Rasideologin var ett narrativ som passade dåtidens politik, och när den blev erkänd som vetenskap, var det få som var kritiska. Vetenskapen blev en självuppfyllande profetia som såg just det den ville se, och för de flesta blev det enklare att återberätta historien än att ifrågasätta."
Kjell Vowles

""Fantastiskt historia. Skriven med ett ljuvligt, exakt och mjukt språk. En ren njutning" /Tara
"Hagerman aktar sig för att fiktionalisera, men hennes gedigna research och generösa redovisande av fakta räcker långt." /Oline Stig, Tidningen Vi

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.