Ut ur världen

"Med sin komplexitet och sina höga anspråk är Ut ur världen en imponerande debut."
"Mer sånt här!"

"Jag vill ha mer sånt här. När Henrik tar av Miriam tröjan och hon sträcker upp armarna i luften som ett litet barn, vill jag skrika av lycka över en författare som inte tar ansvar för sina romangestalter.

Stilen är avundsvärt genomskinlig, som när Knausgård beskriver farföräldrarnas finrum: ”Möblerna jag var lite rädd för. De gapande tomma stolarna, pianot ingen spelade på.” 

Ut ur världen knockade de norska kritikerna, Knausgård fick flera tunga priser och han jämfördes med namn som Hamsun, Proust och Dostojevskij. Och förutsägbart nog med Vladimir Nabokov. Med fyra tusen sidor Min kamp som facit, tror jag man måste säga att Knausgård skriver som ingen annan, och att han ägde sitt språk redan från början."
Åsa Linderborg

"För det är en roman som på ett enastående sätt utmanar sina läsare."

"Ganska snart står det alltså klart att Knausgård, redan här i debuten, är en författare som gör uppror mot i princip alla romanens konventioner. Om man uppskattar detta eller inte beror förmodligen på hur man definierar ”frihet” litterärt."
Jens Christian Brandt

"... redan i debuten har Knausgård en röst som bär." /Östersunds-Posten

"Verktygen är måhända inte lika slipade som i ”Min kamp”-sviten, men redan i debuten har Knausgård en röst som bär. När så mycket annat i samtidslitteraturen kan te sig futtigt och internt, finns det en härligt galen ambition redan från första meningen i detta författarskap. Han hinner knappt göra entré förrän han går all in."
Kristian Ekenberg

"Det är inte människorna i berättelsen jag fastnar för utan resonemangen, insiktsfullheten och de precisa detaljerna som gör att miljöerna liknar realistiska akvareller."
"Redan i debuten är han en fullgången författare som ställer sig mitt i tvärdraget av liv, sinnesintryck och stämningar och registrerar vad som sker."

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.