Färjan

"... lysande skräckroman ..."

"Mats Strandberg har ofta och öppet uttryckt sin beundran och kärlek för Stephen King. Men det är sällan som inspirationen från den amerikanske skräckmästaren förvaltas lika bra.

Det beror i första hand inte på förmågan att uppfinna skräck mitt i vår mest obetydliga och gråa vardag. Inte på chockeffekternas fantasirikedom heller, för den delen. Eller på skickligheten att skriva så att man till slut sätter på sig träningsskorna och springer genom texten i rasande tempo med blodsmak i munnen.

Bra skräck handlar snarare om klass. Precis som Stephen King har Strandberg en djup förståelse och empati för utsatta och kantstötta människor."
Markus Larsson

"Skräck ohoj!"

"Precis som hos Strandbergs förebild Stephen King – när han är som bäst – bygger Strandberg upp spänningen långsamt i kringgående rörelser, genom att låta en lång rad berättaröster framträda i relief mot en hisnande detaljskarp fond.

Läsaren är där, ombord på den sjangserade finlandsfärjan Baltic Charisma, byggd i Split för ett drygt kvartssekel sedan, tillsammans med alla upptänkliga arter i det mänskliga bestiarium Strandberg tecknar med ursäker hand."
Ragnar Strömberg

"Framför allt lyckas Strandberg, precis som King, mycket väl med sina personporträtt. Det är med en kärleksfull pensel han målar de färgstarka karaktärerna ombord på Charisma denna mörka novembernatt ..." /Umeå Tidning
"Civilisationskritik med bett"

"Här finns ingen klassisk uppdelning mellan onda och goda, eller jagad och jägare. Hoten kommer överallt ifrån och även den man inte tror det om kan tänka gott. Det gör "Färjan" till en mångbottnad skräckis, perspektiven skiftar ständigt och som läsare tvingas man gång på gång fokusera om. /.../

Alltså en roman med hög spänning och med substans, inte bara utsplattad hjärnsubstans även om det också givetvis förekommer – det är rätt geggigt på sina ställen. Men på köpet får man också en dos civilisationskritik när livet på färjan skildras med trängseln vid bufféborden, den orimliga fyllan och taxfreementaliteten."
Maria G Francke

"Det kan hända att ditt blod stelnar och att du aldrig vill sätta din fot på en båt igen efter att ha läst denna bok, men gillar du spänning med övernaturliga inslag lär det definitivt vara värt det." /Icakuriren
"Mats Strandbergs roman är en välskriven skräckberättelse med flera bottnar." /UNT
"Mats Strandbergs nya rysligt bra"
"Mats Strandbergs Färjan är skräck med extra allt." /GP

"Tar man bort alla vampyrer och allt splatter från Färjan skulle boken fungera utmärkt som en novellsamling om människor som försöker nå varandra.


De fina växlingarna mellan det övernaturliga och det vardagliga känns igen från Engelsfors­trilogin, som Strandberg skrev med Sara Bergmark Elfgren, men också från förebilden Stephen King. Det här kanske inte är något för Engelsforsfansen men Sveriges skräckentusiaster har anledning att glädjas."
Eva-Lotta Hultén

"Nydanande skräck av Strandberg"

"Nydanande spännande skräckromaner är det ont om. Men Mats Strandbergs ”Färjan” är verkligen ett nytt grepp på den klassiska ”Instängd-och-rädd”-genren. Det är mycket skickligt berättat, det skulle kunna vara en roman om människors relationer, om förtvivlan och ensamhet, om folk som söker kärleken och som aldrig får till det."
Tharos Gröning

"Hurra för Mats Strandberg och hans realistiska skildring om hur det är att åka Finlandsbåt!" /Jonas Gardell på Twitter
"Mats Strandberg har skrivit en av de bästa skräckromaner jag läst på mycket länge." /Folkbladet VK/VF

"Jag blev rädd på riktigt.

Jag blev dessutom berörd på riktigt. Strandberg lyckas med vad få skräckförfattare lyckas med; att förmedla den oerhörda tragedi som ofta ett skräckscenario innebär, vare sig det gäller spöken eller zombies."

"... 'Färjan' är en djupt imponerande skräckberättelse."

"Hoppsan. En svensk Stephen King kliver plötsligt fram ur författarduon bakom succétrilogin "Cirkeln", "Eld" och "Nyckeln". /... / Det är ofantligt skickligt berättat, med respekt och tonträff i varje enskild del."
Lotta Olsson

"En klassisk skräckupplevelse" /Ystads Allehanda

"Strandberg är mest känd för att med Sara Bergmark Elfgren skrivit Cirkeln-trilogin, vardagsfantasy riktad främst till ungdomar. Färjan är en helt annan bok, men även här finns humorn, rappheten, de inflikade feministiska markörerna och suget efter att läsa vidare."
Bella Stenberg

"Högsta betyget från mig, för en bok som känns som en svensk Stephen King-bok."
"Mats Strandberg! LOVE! Ingen kan som han skriva människor och dialog som jag bara suuuuger i mig."

"Jag laddade ner Färjan i fredags kväll efter jobbet och gick sedan inte utanför dörren förrän jag hade lyssnat klart på den. Femton timmar. Femton timmar Färjan-fröjd."

Mats Strandberg gäst i Gomorron Sverige
"Hur skall det gå? Aaargh! Hur skall jag kunna vänta till imorgon!"

"Det är ett bra urval av personer vi får följa, och Mats Strandberg lyckas väl med att ge dem personlighet. Förväntning och oro förstoras i den annorlunda miljön som färjan utgör. /.../
Boken är oerhört spännande och mycket läsvärd."

"Gillar du skräck är höstens första bokval givet. Utan tvekan." /Tara

"Gillar du skräck är höstens första bokval givet. Utan tvekan. En Finlandsfärja fylld av levande döda, må verka övertydligt så det räcker. Men det är både kul och bra. Blodet skvätter, ångesten bultar och apokalypsen ligger lika nära som Åbo. /.../ Han har vuxit till en helgjuten författare, genom succén med "Cirkeln" och de två efterföljarna om Engelsfors. Vad som imponerar mest, är dock hans innerliga och respektfulla personbeskrivningar."

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.