De osynliga

"Roy Jacobsen skriver den svindlande insikten"
"Det är en oerhört fängslande berättelse, osentimental, poetisk och gripande." Ingalill Mosander, Aftonbladet
"De många, många läsare De osynliga förtjänar, är att gratulera." /GP

"Jacobsen återskapar arbetet på land och ute på det skoningslösa, nyckfulla havet under Ingrids livsväg fram till sent 20-tal, med en hisnande detaljskärpa. Vare sig det handlar om att rensa dun eller fiska i storm, ser man allt framför sig och bara dras med.


Till sist ska det också sägas att Staffan Söderbloms svenska språkdräkt är ett under av osökt valörrikedom och otvungen konkretion.


De många, många läsare De osynliga förtjänar, är att gratulera."
Ragnar Strömberg

"För mig är han en av Nordens skickligaste berättare." /Skånska Dagbladet

"Språket är konkret, rakt på sak, skenbart enkelt, känslosamt men aldrig sentimentalt.

Jacobsen är mer ordknapp än annars och skriver gärna orden som vore de huggna i sten.

De osynliga
är en roman som verkligen griper tag i mig och berör mig i mitt innersta. För mig är han en av Nordens skickligaste berättare. De osynliga når ungefär upp till samma nivå som Huggarna (2007), som tidigare varit min favoritroman."
Thomas Almqvist

" Och låt mig säga det tydligt så att ingen tror att jag efterlyser något annat: det är en underbar roman, den finaste jag läst på länge."
"Det är en oerhört stark roman om de glömda människorna som bodde ute på de karga öarna." /Norrbottens-Kuriren

"Men framför allt ger Roy Jacobsen oss en fantastisk familjekrönika där klassperspektivet ligger som en röd tråd i allt som händer. Inte med stora svulstiga ord utan den klasskänsla som visar sig i skildringen av vardagslivet, ja, hyllningen till arbetets värde och den solidaritet som frodas i en ganska obeveklig natur där misstag och slarv kan få svåra konsekvenser.

Roy Jacobsen
är alltid värd att läsas och den som nu läser honom för första gången kommer säkerligen att hitta fler pärlor i hans stora produktion."
Lars Hedström

"Roy Jacobsen är en sagolik berättare" /Katrineholms-Kuriren

"De osynliga" är svår att lägga ifrån sig. Från första till sista sidan finns en spänning och dramatik i allt ifrån relationer till yttre omständigheter, ifrån vardagssysslor till psykologiska skeenden. /.../ "De osynliga" har i Norge blivit en stor succé och jag är säker på att ännu fler svenska läsare nu kommer att upptäcka hans sagolika berättarkonst."
Malin Mattsson Flennegård

"Klokt, vackert och djupt välgörande"

"Att läsa ”De osynliga” är något djupt välgörande. Ett stillsamt och vemodigt berättande, där händelserna tar tid på sig. Människorna är ihärdiga och kärleksfulla. Deras tankar och känslor finns i deras handlingar. Det gör romanen klok och vacker. Som en meditation över livet med utsatthet och möjligheter, skildrat från dess utkant. Du som vill ha en stor läsupplevelse i det lilla formatet . Du som är mätt på komplicerade intriger och omtumlande emotionella utspel. Du ska läsa ”De osynliga”. Översättaren Staffan Söderblom har gjort ett styvt jobb att fånga en dialekt talad vid västerhavet."
Jakob Carlander

"Inget annat än storslaget Jacobsen"

"Han skriver om social vilsenhet och klasslöshet.

Hans kustlandskap är svindlande vackert men ensamt och kargt; en påminnelse om att det inte var så länge sedan nordborna klamrade sig fast på smågårdar i ett bistert klimat.

Utfattigt. Omänskligt.

Hans språk, som bär släktskap med Kerstin Ekmans, blir aldrig sentimentalt.

Han skriver precist och poetiskt.

Så blir "De osynliga" rätt och slätt en historia om livet, skrämmande, våldsamt och underbart."
Ulla Strängberg

"... en stilistisk mästare ..."

"Det här är en berättelse som verkar långsamt, följer årstidernas lunk samtidigt som förändringarna smyger sig på – och ibland kommer brådstörtat.

Vad som gör att den griper tag är den omsorgsfulla ömsinthet med vilken Jacobsen mejslar fram sina karaktärer och gestaltar det hårda arbete som för hundra år sedan krävdes för att upprätthålla livet. /.../

Inte minst är Jacobsen en stilistisk mästare, på samma gång stram och poetisk med en känsla för rytm som gör läsningen till en ren njutning."
Ann Lingebrandt

"– Jag tycker att den är smutsig och poetisk på en gång och det tycker jag om." /Ulrika Milles

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.