Glömskans bibliotek

"Stefan Jonsson läser en finessrik föryngring av den psykoanalytiska kulturkritiken."

"'Glömskans bibliotek' föryngrar psykoanalytisk kulturkritik i landet med flera årstider. Boken diskuterar Freud, Jacques Lacan, Donald Winnicott, Octave Mannoni och andra gestalter i traditionen. Den behandlar frågor om demens, trauma, vansinne (para­noia, schizofreni), psykokirurgi (lobotomi), drömtolkning, övergångsobjekt och till sist döden själv.

Det sker med originalitet och finess. Genom att låta iakttagelser från psykologins och poesins praktik spegla sig i varandra ger Nilsson nya insikter om såväl psyket som litteraturen, dessa bägge obekväma fenomen som makthavare – politiker, läkare, arbetsgivare – tuktat med allt från lobotomi och censur till psykofarmaka."

"Sinnrik essä om glömskans natur"

"Den kunskap med vilken Ukon rör sig över komplexa fält gör "Glömskans bibliotek" till ett ljuvligt svävande exempel på den svåra essägenren."
Karin Johannisson

"Och han framstår lite som genrens guldgosse, så intellektuellt spänstig och rikt välorienterad är boken."

"Glömskans bibliotek utvecklar i många och skilda spår och på ett utomordentligt uppfordrande sätt synen på språket som öppet för sina brukare. Alltmer framträder UKON som den som på oväntade ställen och i reglerade sammanhang upptäcker och förvaltar en poetisk kvalitet."
Barbro Westling

"Ulf Karl Olov Nilssons ständiga frågor gör essän Glömskans bibliotek till en så intressant och spännande läsning"

"Glömskans bibliotek är på det hela taget överflödande, fyllt av fakta och teoretiska genomgångar, men också av energi, humor och en liten dos melankoli. /.../ Ibland är han smått genial med sin förmåga att sammanfatta de motsägelser vi lever i i pregnanta formuleringar."

"Det är en språklig exakthet som värmer, det är mycket vackert."
"Lika svindlande som grundläggande är frågorna i UKONs ”Glömskans bibliotek”."

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.