Århundradets kärlekskrig

"Ett kärlekskrig med höga stil poäng! Betyg:5" /Femina
"Som litterär gestaltning av härskarteknik blir boken en vän att ta med. Jag säger faktiskt: Genialt!"
"Läs den, gärna två gånger med olika identifikation om ni törs." /UNT

"Men en sak vet jag: berättelsen förtjänar att tas på allvar. Det är en mångbottnad och grym saga om ett förhållande som tidigt fick estetiska dimensioner, som utnyttjas i karriärer och som argument. Läs den, gärna två gånger med olika identifikation om ni törs. Och lägg för all del inte all vikt vid titelns sista stavelse! För en sak är säker: få i samtida svenskt kulturliv tror på kärleken som Ebba Witt-Brattström. Det är både märkligt och fantastiskt."
Amanda Setterwall Klingert

"Det är dags för kvinnor att ta sig ut ur de destruktiva relationernas slutna rum. Så följ Witt-Brattströms exempel: Håll aldrig käften och var söt. Dölj inte blåmärken, varken bildliga eller bokstavliga. Låt dem tala."
"Man skulle också kunna beskriva ”Århundradets kärlekskrig” som en aforismsamling från avgrunden. Och som sådan är den bitvis strålande ..."

"Ebba Witt-Brattström har på ett finurligt och fruktbart sätt varvat dialogpartierna med inskjutna, korta citat, popsånger, pjäser, dikter och operor. I en intervju med Matilda Gustavsson i Dagens Nyheters boklördag jämfördes boken just med en opera. Det är mitt i prick. Det är förstås så man ska läsa texten, som ett operalibretto."
Per Svensson

"Men om man läser det som en skildring av hur en kärleksrelation blir en härdsmälta, är det i stora stycken alldeles lysande."

"Inom kulturvärlden kommer det att betraktas som det kungliga parets olika versioner av förnuft och känsla. Men går man utanför den världen, har Ebba Witt-Brattström skrivit en roman som många kommer att känna igen sig i: En utforskning av äktenskapets skärseld där flammorna riskerar att sluka både kropp och själ. Och ändå stannar så många kvar.

Här är en bok för er. Bryt upp, bryt upp!"
Rakel Chukri

"Hon är en vulkan, oövervinnerlig i sin råstyrka och sin precision. Hatten av för Ebba Witt-Brattström!" /Tranås Tidning

"'Århundradets kärlekskrig' är en mogen debut, tonsäker och rytmisk. Witt-Brattström kan alltså även detta, skriva skönlitterärt så att det går rätt in i hjärtat. Språkkonstnären Witt-Brattström citerar flitigt kvinnliga poeter som Edith Södergran, Anna Achmatova och Karin Boye. Men där Boye ville kasta sina vapen, slipar Witt-Brattström sina."
Ulla Strängberg

"Men texten gör vad den ska: får en att reflektera över hat, kärlek och liv; den kommer att inlemmas jämte Tikkanens bok i den feministiska kanon Witt-Brattström själv varit med att forma."
"Replikerna i en vanlig löpande text hade sett helt alldagliga ut, nu laddas de, drar nytta av en läsning som saktas ner, blir de djupa, stämningsfulla. Ibland, konstigt nog, rent av vackra."

"Att välja läsart är som sagt inte lätt. Jag föredrar till slut att läsa denna punktroman som det drama den ser ut att vara. En poetisk pjäs, en dialog där hennes skräck för hans våldsamhet är verklig, där den heterosexuella kärlekens alla krumbukter friläggs.

Formen – det monotona upprepandet av han sa och hon sa, det korta, diktlika radfallet – speglar de stora anspråken som titeln utsäger. Replikerna i en vanlig löpande text hade sett helt alldagliga ut, nu laddas de, drar nytta av en läsning som saktas ner, blir de djupa, stämningsfulla. Ibland, konstigt nog, rent av vackra."
Ulrika Stahre

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.