Marias testamente

av Colm Tóibín

I den gamla staden Efesos lever Maria ensam, flera år efter sonens korsfästelse. Hon vägrar att sam­arbeta med lärjungarna, vilka ser efter henne och ger henne kost och logi. De hälsar ofta på henne, trots att hon motsätter sig deras syn på att hennes son var Guds son.

Inte heller tycker hon att hans död som martyr var värd priset. Hon ser sonens förtrogna som en samling fega män, vilkas svek ledde till sonens våldsamma död. På samma sätt ser hon sina egna fel och brister, väl medveten om att hon själv flydde på avrättnings­dagen för att rädda sitt eget skinn.

Maria är kvinnan som vi känner igen från århundranden av skrifter och målningar. Kvinnan som representerar den kärleksfulla, tysta, lidande, lydiga modern. I Colm Tóibíns nya kritikerhyllade och Bookerprisnominerade roman ställs hon emellertid bredvid Elektra, Medea eller Antigone, en kvinna som vägrar att vika undan. På ett fantasieggande språk blir porträttet av henne så levande att vår syn på Jungfru Maria med all säkerhet kommer att förändras.

Dela med andra

  • Blogga omBlogga om

Bloggat om boken

"Marias testamente" av Colm Tóibín

13 november 2014 från Bokhyllan

En långfredag om tvivel och tro

18 april 2014 från Fiktiviteter

Marias testamente

26 februari 2014 från bokmania

Marias testamente

17 februari 2014 från Lyrans Noblesser

Marias testamente

17 februari 2014 från Den läsande Kaninen

Fler titlar