Margaret Atwood

Foto: Luis Mora

Utforska författaren

Margaret Atwoods författarskap har belönats med en mängd litterära priser, däribland Kanadas främsta litterära utmärkelse, Governor General's Award för Tjänarinnans berättelse, och hon har mottagit flera hedersdoktorat. År 2000 fick hon emotta Bookerpriset för Den blinde mördaren.

Margaret Atwood har publicerat mer än fyrtio böcker inom lyrik, noveller, romaner och essäistik och blev 2012 utnämnd till Companion of Literature av The Royal Society of Literature i England.

Hennes böcker ges ut i mer än tjugofem länder och finns översatta till tjugo språk. Margaret Atwood föddes i Ottawa 1939 och är numera bosatt i Toronto, Kanada.

Utgivning

Om boken

Femton helt nya historier från en av världens främsta författare.
I Gammal kärlek ger Atwood oss en samling gamla akademiker som dricker drinkar på förmiddagen och bråkar om vem som egentligen låg med vem för sextio år sedan. Här finns också en historia om sexualitet och fortplantning som en fortsättning på Gilead-världen och en dotter som försöker ta reda på om hennes mamma är en häxa Vi möter älskade katter, en förvirrad snigel, Martha Gellhorn, George Orwell, matematikern och filosofen Hypatia från Alexandria och en utomjording med sagoberättandets gåva.I hjärtat av samlingen följer vi ett äldre gift par på deras väg genom livet, de små och stora händelser som utgör ett långt kärleksliv - och vad som kommer efteråt.

Läs mer

Margaret Atwood

Gammal kärlek

Om boken

"Detta är de sena dikterna." Så inleder Margaret Atwood den första dikten i nya samlingen Innerligt, och för läsaren blir det lika mycket en varning som en upplysning: "Var beredd på att jag säger som det är." Mild, ironisk och stundtals häpen är Atwoods blick när hon ser på livet som det blev, men skarp och drabbande när hon med sorg beskriver övergrepp på natur och kvinnoliv.

Margaret Atwood började sin författarbana som poet och fick sitt genombrott med diktsamlingen The Circle Game som 1966 belönades med Kanadas främsta litterära utmärkelse, the Governor General's Award. Innerligt är hennes första diktsamling på svenska sedan Dörren (ellerströms, 2014) och Morgon i det brunna huset (Rabén Prisma, 1996). I Innerligt möter vi teman som bär poeten Atwoods speciella kännemärke: naturen under lupp, tvivlet på vår livsstil, möten med zombier, myter och legender och drabbande bilder av kvinnokroppen som slagfält. Varulvar, sirener och drömmar har sin givna plats, liksom djurliv och civilisationskritik. Dikterna talar om förluster och avsked, om sex, åldrande och tillbakablickar, men också om förnyelse och framtid. I Innerligt delar poeten Atwood med sig av insikter, empati och humor och ger oss ren läsglädje

Läs mer

Innerligt

Margaret Atwood

Innerligt

Om boken

Vinnare av Bookerpriset 2019!

I slutscenen av Tjänarinnans berättelse stiger Offred in i skåpbilen efter att ha anklagats av Anföraren och hans hustru. Vart hon förs vet ingen. I sin alldeles nyskrivna fortsättning på Tjänarinnans berättelse, Gileads döttrar, kommer Margaret Atwood förmodligen att avslöja vad som hände med Offred. Så här säger hon i ett pressmeddelande:

"Kära bokläsare. Allt ni frågat mig om Gilead och hur den världen är uppbyggd har tjänat som inspiration för denna roman. Fast inte bara. Den andra inspirationskällan är den värld vi lever i idag."

Sedan Tjänarinnas berättelse gavs ut 1985 har Atwoods framtidsvision bara ökat i betydelse och givit upphov till kvinnors protester över hela världen, inte minst efter valet av Donald Trump till Amerikas president. Romanen fick också nytt liv genom den prisbelönade och populärar tv-serien The Handmaid´s Tale med Elisabeth Moss i huvudrollen.

Gileads döttrar utspelas femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i den kristna fundamentalistiska staten Gilead. Boken ges ut samtidigt som det engelska originalet.

Läs mer

Gileads döttrar

Margaret Atwood

Gileads döttrar

Om boken

Den snart femtioåriga konstnären Elaine Risley återkommer till sin hemstad Toronto för en retrospektiv utställning. Ett halvt liv tidigare flydde hon staden och ett omöjligt äktenskap. Men inte bara utställningen blir en tillbakablick. Hela hennes tidigare liv passerar revy. Vad hände med hennes plågoandar från skolan? Cordelia var den värsta av dem, men blev så småningom en förtrogen. Var hon den barnsliga ondskan personifierad? Kattöga är en till synes enkel berättelse om en ung kvinnas väg till konstnärsskap och mognad. Men den spänner över bråddjup och ställer de svåra frågorna om ondskan. Margaret Atwood har genom sina noveller, romaner och dikter fått en stor och trogen publik i Sverige. Främst är hon känd för Tjänarinnans berättelse, Råd i vildmarken, Hur man gör en man och Rövarbruden. Hon är en av Kanadas främsta skönlitterära författare.

Läs mer

Kattöga

Margaret Atwood

Kattöga

Om boken

Zenia, en vacker, lysten och hänsynslös kvinna tränger sig in i tre andra kvinnors liv, utnyttjar dem skamlöst och stjäl deras män. Roz, Charis och Tony är de tre offren. Men "människor som Zenia kommer dig aldrig in på livet om du inte själv bjuder in dem", säger en av väninnorna. Romanen följer de tre kvinnorna från barndomen till medelåldern. Hos var och en hittar Zenia just deras svagheter och använder dem för att nästla sig in i kvinnornas liv. I Rövarbruden ger Margaret Atwood en skrämmande inblick i könskrigets innersta väsen. Romanens huvudpersoner faller alla offer för en ondska som får sin kraft genom kvinnornas egna fantasier och självbedrägerier. Margaret Atwood är född 1939 och idag Kanadas ledande författare. Hon har belönats med en mängd litterära priser och hennes böcker ges ut i mer än 25 länder. Rövarbruden är Margaret Atwoods åttonde roman och hennes senaste är Den blinde mördaren.

Läs mer

Rövarbruden

Margaret Atwood

Rövarbruden

Om boken

I Atwoods klassiska dystopi från 1985 ges en bild av ett framtida USA, som förvandlats till den kristet fundamentalistiska republiken Gilead. I kampen mot sjunkande födelsetal rekryteras kvinnor i fruktsam ålder och utnyttjas hämningslöst som Tjänarinnor när de befruktas mot sin vilja av härskarklassens män, Anförarna. Offred är en Tjänarinna som lever under strikt övervakning, men som drömmer om att ta sig bortom Muren och bli fri igen.

Tjänarinnans berättelse presenteras nu i reviderad översättning av Maria Ekman - samtidigt som en stor tv-serie får premiär!

Läs mer

Tjänarinnans berättelse

Margaret Atwood

Tjänarinnans berättelse

Om boken

Stan och Charmaine är ett ungt par som drabbats av arbetslöshet och personlig konkurs mitt under den nationella ekonomiska krisen. När de får ett erbjudande om att delta i ett projekt i grindsamhället Consilience ser det ut som alla deras problem är lösta. Om de skriver under ett livstidskontrakt kommer de att få både arbete och bostad - åtminstone sex månader om året. Varannan månad i Consilience måste nämligen den ena halvan av invånarna avlösa den andra halvan i fängelset Positron.

Satir och samhällskritik när Atwood skärskådar avarterna inom vårt moderna, västerländska samhälle.

Läs mer

Hjärtat stannar sist

Margaret Atwood

Hjärtat stannar sist

Om boken

Fantasyförfattaren Constance Starr har nyss förlorat sin make Ewan i cancer. Ändå hör hon hans röst tala till sig när hon en snöovädersdag försöker klara sig igenom ett strömavbrott. Den åldrade och dödssjuke poeten Gavin Putnam tar motvilligt emot en ung doktorand i tron att hon ska skriva sin avhandling om hans legendariska ungdomsdikter men finner att intervjun gäller hans första flickvän, den framgångsrika fantasyförfattaren C W Starr. Tvillingarna Martin och Marjorie går på avlidna gamla bekantas begravningar, bara för att få känna att de lever.

När Marjories gamla pojkvän, poeten Gavin Putnam, begravs blir tillställningen allt annat än fredlig. Verna möter sin våldtäktsman från high-school på en pensionärskryssning i Arktis och väljer att ta en gruvlig hämnd på honom för all smärta och smälek hon utstått. Småfifflaren och bedragaren Sam tar sin tillflykt till sin antikaffär efter det att hustrun kastat ut honom. När han efter en magasinsauktion öppnar sin vinst får han sitt livs största chock. Jack har förföljts hela sitt liv av den skräckklassiker han skrev som ung student. Nu söker han upp de tre studentkamraterna som varit med och delat på royaltyinkomsterna för att en gång för alla göra slut på eländet.

I Den frystorkade brudgummen konfronteras de till åren komna personerna ofrivilligt med sin ungdomstid med dess inslag av kärlek, svek, och besatthet och drabbas än en gång av det förflutnas motsvarigheter till de vampyrer, gengångare, missfoster och monster som befolkar Edgar Allan Poes, Daphne du Mauriers och Robert Louis Stevensons skräckhistorier. I sin nya bok visar Margaret Atwood prov på sin mest skarpsynta, uppsluppna och humoristiska sida när hon levererar nio förskräckande berättelser om upprättelse, hämnd och mord.

Läs mer

Den frystorkade brudgummen

Margaret Atwood

Den frystorkade brudgummen

Om boken

En farsot har svept fram över jorden, men en liten grupp kallad MaddAddamiter överlever tillsammans med de grönögda crakerianerna - en vänligt sinnad humaniod art som framställts med bioteknik för att ersätta människosläktet.

Överlevarna i civilisationens ruiner ställs inför nya hot och möjligheter - kan mänskligheten få en andra chans, trots att vi misslyckades så grovt med den första?

Berättad med spiritualitet och svart humor för Margaret Atwoods MaddAddam läsarna djupare in i en oförutsägbar och isande dystopisk värld. En gripande och dramatisk avslutning på den internationellt prisade trilogin som inleddes med Oryx och Crake och Syndaflodens år.

Läs mer

MaddAddam

Margaret Atwood

MaddAddam

Om boken

En gammal man har dragit sig tillbaka till en enslig stuga på en ö i en vidsträckt sjö i Kanada. En dag är han försvunnen.
Självmord, drunkning, flykt? Ingen vet. Hans dotter åker hem för att söka honom. Det blir en hemkomst med många bottnar, ett sökande och en återkomst till något sedan länge förflutet.

Upp till ytan var Atwoods stora genombrott. En poetisk och samhällskritisk roman som både fångar en tid och människans irrationella beteende. Nu presenteras den i Norstedts klassikerserie med ett nyskrivet förord av Hanna Nordenhök.

Läs mer

Upp till ytan

Margaret Atwood

Upp till ytan

Om boken

Adam Ett, den goda ledaren för Guds Trädgårdsmästare - en religion som ägnar sig åt att sammankoppla vetenskap, religion och natur - har under lång tid förebådat en kommande katastrof.

När katastrofen sedan inträffar utplånas nästan allt mänskligt liv. Ren, en ung nattklubbsdansare, och Toby, tidigare medlem av Guds Trädgårdsmästare, hör till dem som finner sig strandsatta i en omgivning som är alltigenom förändrad och där ingen går att lita på.

Syndaflodens år är Margaret Atwoods mäktiga och spännande roman som blivit en stor succé runt om i världen. Den kan läsas som en parallellroman till hennes tidigare Oryx och Crake från 2003. Världen är inte längre sig lik, men med Atwoods otroliga förmåga att skapa trovärdighet i det osannolika formas en genial berättelse som ytterst handlar om människans förhållande till jorden och dess resurser.

"Jag har aldrig tidigare gått tillbaka till en roman och skrivit en fortsättning. Varför har jag gjort det nu? Delvis för att så många läsare frågat mig vad som hände efter romanen Oryx och Crake. Jag hade ingen aning, men frågorna fick mig att börja fundera. Det var en av anledningarna. En annan var att själva ämnet för romanen upptagit allt mer av min tid sedan dess.

När Oryx och Crake kom ansåg vissa att den liknande science fiction - utflippad, för märklig för att vara trovärdig - men under de tre år som gick innan jag påbörjade arbetet med Syndaflodens år började det förmodade avståndet mellan den påhittade fiktiva framtiden och den hårda realiteten vi lever i att krympa i rasande takt. Vad händer med världen? Hur kan vi ställa den tillrätta? Hur lång tid har vi på oss?

En annan återkommande fråga om Oryx och Crake handlade om kön. Varför berättades den av en man? Hur hade den varit om det istället varit en kvinna som berättat? Dessa frågor ledde mig till Ren och Toby, och vidare till deras respektive liv, och deras flyktingtillvaro. En finare sexklubb och ett lyxigt spa borde faktiskt vara ganska bra ställen att vänta ut en pandemi på: om inte annat så finns där lite mat och gott om rena handdukar."

Margaret Atwood

Läs mer

Syndaflodens år

Margaret Atwood

Syndaflodens år

Om boken

"Atwood har skapat ett så övertygande liv åt Nell att jag var besviken över att behöva återvända till mitt eget."
Newsweek

Leva i synd kan ses som en samling noveller som nästan blir en roman, eller som en roman uppbruten till elva noveller. Det påminner om ett fotoalbum - här framträder en serie av avgörande ögonblick, och de människor som påverkats av dem.
Det handlar om en kvinna, hennes föräldrar och syskon, vänner och fiender. Lärare, älskare, barn och djur. Och precis som i ett fotoalbum ryms mycket tid och liv innanför ramarna. Vi förflyttas från 30-talet till i dag, till vitt skilda platser: storstäder, förorter, jordbruk och nordliga skogar.
Här låter Margaret Atwood oss komma tätt inpå - inte sedan Kattöga har hon varit så nära att ge läsarna inblick i sitt privatliv. Avgörande tematik och miljöer från tidigare böcker återfinns i dessa berättelser, platser och skeenden som format hennes skrivande liv.
Berättandet tar avstamp någonstans mellan nutid och framtid, där ett kanadensiskt par i övre medelåldern försöker hantera risken för dåliga nyheter i en värld som håller på att falla samman. Men de olika novellerna och andra omständigheter tecknar en bredare bild av den kvinnliga huvudpersonen: som ung flicka och student, som den andra kvinnan, som starkare syster och vårdande dotter.
Resultatet är ett sammansatt, roligt, gripande och djupt personligt porträtt av en människa och hennes tid. Och om villkor som är allmängiltigare än så.

Läs mer

Leva i synd

Margaret Atwood

Leva i synd

Om boken

Den på senare år ständigt nobelpris-tippade författaren har här samlat texter från över tre decennier - artiklar, essäer, recensioner - som belyser hennes författarskap än mer.

I Sverige känner vi mest till Margaret Atwood genom hennes rosade romaner och hennes lyrik. Att hon dessutom har varit en flitigt återkommande skribent i tidningar och en efterfrågad föreläsare har vi av förklarliga skäl inte lika god kännedom om.
I Mitt nyfikna jag har Atwood samlat närmare ett femtiotal texter från 1970 till 2005. Det är en blandning av artiklar, recensioner, tal/föreläsningar och essäer i skilda ämnen, men med tonvikten lagd på litteratur och skrivande.
Boken är kronologiskt indelad i tre avdelningar, där avgörande händelser i omvärlden utgör tidsmässig gräns. I en nyskriven inledning till varje del resonerar hon kring de texter som följer och sätter också in dem i ett tidsperspektiv.
Här återfinns exempelvis artiklar om 60-talets London, om feminism, om Afghanistan. En koncentrerad text handlar om Harold Pinters typiska stil, och i ett efterord till Anne på Grönkulla beskriver Atwood lustfyllt upplevelsen av läsning i barn- och ungdomen. Den svenska läsaren kan ha särskilt intresse av Atwoods förord till en nyutåva av Doktor Glas på engelska. Recensionerna behandlar verk av García Marquez, Le Guin, Pamuk m.fl. För den som är intresserad av Atwoods egen utveckling som författare finns mycket att hämta. I flera essäer beskriver hon sitt arbete i tillblivelsen av stora romaner som Tjänarinnans berättelse och Den blinde mördaren.
Boken ger fördjupad kunskap om Atwoods liv och arbete, men även den som aldrig läst en rad av författaren kan ha stort utbyte av den.

Läs mer

Mitt nyfikna jag

Margaret Atwood

Mitt nyfikna jag

Om boken

Huvudpersonen och berättaren i boken kallar sig Snömannen. Han sover i ett träd, insvept i ett lakan. Han sörjer sin älskade Oryx och sin bäste vän Crake. Mat och andra förnödenheter försöker han hitta i ett ödelagt område där insekter förökar sig snabbt, och där nassonger och varjundar härjar i plebsområdena där vanliga människor en gång levde.
När han försöker få en överblick över det som hänt, tvingas han gå decennier bakåt i tiden. Hur kunde allt falla samman så snabbt?

Han söker svaren på sina frågor i den resa han gör; till sitt förflutna och till Crakes högteknologiska bubbelkupol, där han skapade sitt ödesdigra Paradice Project som hela världen skulle komma att beklaga.

Med sitt fantastiska språk, sitt skarpa intellekt och sin svarta humor leder Atwood läsaren in i en värld som är allt annat än hjältemodiga, en bisarr men helt trovärdig värld befolkad av gestalter som fortsätter att leva i läsarens huvud långt efter att man lagt ifrån sig boken.

Läs mer

Oryx och Crake

Margaret Atwood

Oryx och Crake

Om boken

Vilken är författarens roll? Att vara profet? Hovnarr? Ett slags Konstens överstepräst? Eller ligger i rollens kärna kanske i första hand en uppgift att bära vittnesbörd om den samtida verkligheten? Med denna centrala fråga i fokus ser Margaret Atwood tillbaka på sin egen barndom och sin karriär som författare och granskar samtidigt de metaforer som andra skönlitterära författare och poeter har använt för att förklara - eller ursäkta - det som de sysslar med. Hon synar kritiskt i sömmarna de dräkter som författare genom tiderna ansett det lämpligt att ikläda sig och de roller som de har valt att spela. Skildringen av de både levande och döda författare som Margaret Atwood valt att syna balanseras hela tiden av anekdoter från hennes egna erfarenheter som författare i hemlandet Canada och på den internationella arenan. Det lätta anslaget skymmer på intet sätt hennes allvarliga syn på såväl syftet som nöjet med att skriva, och inte heller hennes stora kunskaper om myter och traditioner i västerländsk litteratur. Margaret Atwood föddes 1939 i Ottawa och växte upp i norra Quebec, i Ontario och i Toronto. Hon är kanske mest känd för sina romaner och har under sina trettio år som yrkesverksam författare fått en stor mängd utmärkelser och hedersbetygelser, senast Storbritanniens förnämsta litterära pris, Bookerpriset, för sin roman Den blinde mördaren. Till hösten 2003 är hon aktuell med en ny stor roman. Översättning: Ulla Danielsson

Läs mer

Att förhandla med de döda

Margaret Atwood

Att förhandla med de döda

Om boken

"Tio dagar efter krigsslutet körde min syster Laura av vägen på en bro." Så börjar Margaret Atwoods fängslande nya bok. En bedövande, omväxlande lyrisk, upprörande, ironisk och rolig roman - Margaret Atwood när hon är som allra bäst! Vid arton års ålder blev Iris bortgift med en framgångsrik företagsledare. Nu är hon fattig, åttiotvå år gammal och bor kvar i den lilla stad som före första världskriget mer eller mindre styrdes av hennes familj. Hon klagar över sin numera opålitliga kropp och tänker tillbaka på sitt liv, i synnerhet på händelserna i samband med systern Lauras tragiska, alltför tidiga död. Tankarna rör främst romanen Den blinde mördaren, som gjorde den unga Laura Chase ökänd men också gav upphov till en sannskyldig kult. Som Iris själv säger, lever hon fortfarande i skuggan av Laura. Lauras roman är en vågad kärlekshistoria mellan en rik ung kvinna och en vänstersympatiserande ung man på flykt. Under sina hemliga möten på hyresrum och sjaskiga kaféer underhåller de två älskande varandra genom att dikta ihop en otäck historia som utspelar sig i en annan dimension av universum, på planeten Zycron, med dess tre solar och fem månar, praktfulla men dekadenta städer och otillgängliga berg bebodda av blodsugande nakna kvinnor. Den verkliga och den uppdiktade historien löper så parallellt genom kärlek och svartsjuka, självuppoffring och svek och de närmar sig båda med andlös hastighet krig och katastrof.

Läs mer

Den blinde mördaren

Margaret Atwood

Den blinde mördaren

Nyheter

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv

Nyheter