Fotograf: Sara Mac Key

Press images

Aktuell med: Is och vatten, vatten och is

Majgull Axelsson är journalist och författare. Född i Landskrona men uppväxt i Nässjö. Som journalist har hon huvudsakligen ägnat sig åt handelspolitik och arbetsmarknad.

Majgull Axelsson har skrivit flera dokumentära böcker om i tredje världen. Den första var Våra minsta bröder (1986), en bok som beskrev vår tids barnarbete. Tre år senare utkom Rosario är död, en dokumentärroman som skildrade barnprostitutionen i Filippinerna, och 1991 kom reportageboken om gatubarnen i Latinamerika, Dom dödar oss.

1994 gjorde hon sin mycket uppmärksammade skönlitterära debut med Långt borta från Nifelheim. 1996 publicerade hon en bok om de arbetslösa och nyfattiga i Sverige, kallad Och dom som inte har. Hösten 1997 utkom hon med Aprilhäxan, som blev hennes stora genombrott hos både kritik och publik. I september 2000 utkom hon med romanen Slumpvandring.

Majgull Axelsson har tilldelats flera litterära priser, bl a Moa Martinson-priset och Jörgen Erikssons pris. För Aprilhäxan tilldelades hon det prestigefyllda Augustpriset för skönlitteratur 1997.
Aprilhäxan erhöll också en Guldpocket (mer än 50.000 sålda ex i Månpocket) samt Expressens pris till bästa kvinnliga skönlitterära författare i pocket 1998. Slumpvandring fick en Silverpocket (mer än 30 000 ex sålda i Månpocket).
De utländska rättigheterna till Aprilhäxan har sålts till 23 länder, däribland USA, Australien, Tyskland, Holland, Frankrike, Spanien, Danmark, Norge, Finland och Polen. Även Slumpvandring och Långt borta från Nifelheim har översatts till flera språk.

I september 2002 debuterade Majgull Axelsson som dramatiker, då hennes pjäs LisaLouise hade urpremiär på Dramaten i Stockholm. Den har sedan dess också spelats av stadsteatrarna i Västerås och Helsingborg och står på spelplanen för flera finska teatrar. 

År 2004 utkom romanen Den jag aldrig var som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Senaste romanen, Is och vatten, vatten och is, utkom 2008.

Läs mer Dölj
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2009
129 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Gunnel Fred
Utgiven: april 2008
129 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Majgull Axelsson
Utgiven: oktober 2007
129 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Kristina Adolphson
Utgiven: oktober 2007
129 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Utgiven: augusti 2007

SENASTE RECENSIONERNA

Is och vatten, vatten och is
Pressröster om Is och vatten, vatten och is "I detta arvsdrama vävs miljön elegant in på ett polarforskningsfartyg och det är 'inte längre fritt att fatta vilket beslut som helst.' Det blir riktigt ruggigt - Axelsson är Sveriges Joyce Carol Oates - när vissa inser att de inte kan komma tillbaka till platsen som egentligen aldrig fanns." Stig Hansén, M-magasin "Detta är en både sorglig och varm roman som jag snabbt sugs in i och får svårt att släppa. Den handlar om tomheten som drabbar dem vilka lever genom andras blickar – temat är vår tids narcissism, och hur hungern efter bekräftelse urholkar själen." Torbjörn Elensky, Tidningen Vi "Jag tycker att Majgull Axelsson är en av den svenska samtida litteraturens skarpaste skildrare av vardagsmänniskorna, familjerna, klasserna och deras samspel. /.../ Karaktärer, rörelser vid ett köksbord, våldsamma känslor i vilande och skarpa lägen - här finns den där nästan hätska realismen som jag verkligen gillar." Malin Ullgren, DN "Det är en varm roman som Majgull Axelsson skrivit. Sorglig också. En roman av den sorten som man inte gärna lägger ifrån sig. Majgull Axelsson förklarar inte sina personer och deras handlingar, det finns inga pekpinnar. Men hon förstår dem. Hon har en helt unik berättarkonst och det gör att man tar hennes människor - på gott och ont - absolut till sitt hjärta!" Yvonne Gröning, Dala-Demokraten "Majgull Axelsson gömmer sig inte, Majgull Axelsson lovar att leverera. Och hon levererar verkligen, på ett sätt som får mig att känna mig som en buggnadsinspektör som går runt och bockar av protokollet: check, check, check hela tiden med en djup respekt för yrkeskunnandet och bygget." Jesper Högström, GT 
Den jag aldrig var
Pressröster om Den jag aldrig var "Den jag aldrig var är en otäckt stark bok. /.../Men det är ändå när man hämtar andan, lutar sig tillbaka och låter fonden framträda som man inser Majgull Axelssons stora begåvning som författare. Hon är en mästare på intriger./.../Det är skickligt, mycket skickligt "Dagens Nyheter"Majgull Axelsson skriver med obönhörlig svärta och konsekvens."Expressen"Den jag aldrig var är en intelligent och intensiv bok om att inget är så entydigt som man kanske vill tro."Gefle Dagblad"Majgull Axelsson nya roman är alltså långt ifrån problemfri vad gäller komposition och tendens. Men vilken ovanligt spännande, stimulerande och uppslukande läsning den ändå är!"Sundsvalls Tidning"Vad som tilltalar hos Majgull Axelssons mästerskap är dessutom lättheten hos framställningen, det enklas elegans. "Borås Tidning

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.