Fotograf: Liam White

Press images

Aktuell med: Victoria Line, Central Line

Maeve Binchy (1940–2012) växte upp i småstaden Dalkey utanför Dublin. Fadern var advokat och modern sjuksköterska. Efter att ha avlagt en BA vid UCD i Dublin arbetade Maeve Binchy under en tid som lärare i en skola för judiska barn innan hon blev journalist vid Irish Times. Under många år var hon tidningens Londonkorrespondent och träffade då sin make, BBC-producenten och barnboksförfattaren Gordon Snell. De gifte sig 1977.

Efter återkomsten till Irland blev Binchy krönikör i Irish Times och debuterade skönlitterärt 1982 med romanen Tänd ett litet ljus som omedelbart blev en internationell succé. Debuten följdes av Tom O’Briens dotter 1985, en roman om vänskapen mellan en irländsk och en engelsk flicka som håller i sig från barndomsåren till vuxen ålder. Romanen blev en ännu större internationell framgång än Binchys första roman och filmatiserades för tv med Geraldine McEwen i huvudrollen.

Romanfigurerna i Binchys romaner lever fast förankrade i ett katolskt Irland, vilket kan framstå som exotiskt, men mäns och kvinnors relationer är realistiskt skildrade och även om det finns en romantisk ton i hennes böcker går ofta de kvinnliga huvudpersonerna igenom en kris och trots detta blir de inte riktigt lyckliga. Exempel på romaner som skildrar denna tematik är Nora O’Donoghues dröm från 1996, Huset vid Tara Road från 1998 och Stjärnklara nätter från 2005. Flera av dessa har blivit långfilmer: "Circle of Friends", "Tara Road" och "Italienska för nybörjare", som bygger på Nora O’Donoghues dröm.

Maeve Binchy gav också ut några självhjälpsböcker, Sveda och värk, som bygger på hennes egna erfarenheter av att vara reumatiker samt Maeve Binchy’s Writer’s Club om hur man blir författare. Maeve Binchy var dessutom verksam som dramatiker och manusförfattare. Motiveringen till Lifetime Achievement Award vid Irish Book Awards 2012 löd: "Tack vare sina böcker fick hon miljoner läsare i hela världen att känna att hon var deras vän!"

Vinter i drömhuset, som blev Maeve Binchys sista roman, belönades med Irish Book Award. I Hos oss på Chestnut Street samlas ett trettiotal noveller skrivna under flera decennier. Hennes avsikt var att publicera dem i en volym, vilket skedde 2014. Sommaren 2017 kommer Picknick vid St Paul's, en härlig samling med Maeve Binchys allra bästa noveller. 

Läs mer Dölj
219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: oktober 2018
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: juli 2018
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: november 2015
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2014
60 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2013
119 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Anna Godenius
Utgiven: februari 2008
Picknick vid St Paul's
”Binchy berättar med förförisk och farlig lätthet”
Östgöta Correspondenten
Picknick vid St Paul's
”En fantastisk bok, där varje berättelse lämnar efter sig en tanke och reflektion.”
Damernas Värld
Hos oss på Chestnut Street
"Ljuvlig läsning för julig stämning." Femina
Hos oss på Chestnut Street
"Hos oss på Chestnut Street” är en samling enkla men varma berättelser." /Östgöta Correspondenten

NYHETER

Varmt och medkännnande i Londons myllrande tunnelbana

I Maeve Binchys nya novellsamling möter vi några av de miljontals resenärer som varje dag tar sig fram i de tätpackade vagnarna.

Vinn månadens pocketnyheter!

En lycklig vinnare får ett maffigt Murakami-paket tillsammans med pocketnyheter från bland andra Anna Jansson och Margaret Atwood.

Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.