Gunnel Carlson

Foto: Pernilla Bergdahl

Utforska författaren

Gunnel Carlsson är välkänd programledare för TV-programmet Gröna rum. Hon är också författare till boken med samma namn samt Gröna hjälpen som hon skrivit tillsammans med Susanna Hultin och Victoria Jung, hortonomer och forskarstuderande på institutionen för växtvetenskap vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Alnarp.

För Gunnel Carlsson är det livsviktigt att vara i trädgården. I en intervju i Aftonbladet svarade Gunnel så här på frågan: Var går gränsen mellan sunt trädgårdsintresse och fanatism?

"Svår fråga. Det kan tyckas knasigt att betala ett par hundra kronor för en enda snödroppe till exempel, men jag kan faktiskt förstå det! Gränsen går väl när intresset går ut över andra, när man börjar slåss på trädgårdsmässorna för att få tag i favoritväxten. Eller när man gräver upp fridlysta växter eller stjäl från andras trädgårdar. Jag vet att det händer."


 

Utgivning

Om boken

Den här boken speglar min passion för trädgård, både kärleken till min egen trädgård men också till andras. Om allt man lär sig och hur man blir en lyckligare människa av att leva trädgårdsliv, säger Gunnel Carlson, känd trädgårdsjournalist från bland annat SVT.

Ju fler människor jag möter och ju mer trädgårdar jag ser desto bättre förstår jag varför vi människor faktiskt behöver grönt omkring oss för att må bättre. Det handlar inte om trädgårdsterapi och forskning utan helt enkelt om en kärlek till det som växer och om lyckan av att få något att leva och må bra.
Boken är uppdelad efter säsongerna i min trädgård:
Tidig vår
Vår
Försommar
Högsommar
Tidig höst
Höst
Vinter

Varje säsong är ett kapitel och i det skriver jag om det som jag gör i trädgården just då. Tidig vår handlar om förberedelser, om vårstädning, om sådder och varmbänk. Till varje säsong hör också porträtt av växter som tillhör tiden. Snödroppen exempelvis. Att man kallas galantofil om man gillar den. Att de förr hette snögalant, vit gårdsviol eller marsmånadsblomster.

På samma sätt vill jag gärna få in historier om de människor och platser som inspirerat mig. Vad man gör med det man odlar är också viktigt. När kvittenfrukten mognar på sensommarn finns det recept och förvaringstips.
I den här boken vill jag förmedla till människor att se på trädgården med blida ögon. Bort med alla dåliga samveten, acceptera din trädgård som den är och njut av den. Ingen annan bestämmer, vi gör trädgård för vår egen skull - inte för grannens. Mycket inspiration, idéer och kloka tankar.

Läs mer

Gunnel Carlson

Min gröna passion

Om boken

Det vimlar av fina trädgårdar i Sverige. Stora och små, exklusiva, enkla, blomrika och strama. Med den här boken i din hand kan du besöka dem alla. I Trädgårdsriket öppnar omkring tusen trädgårdar sina grindar för dig.

Oavsett om du vill besöka en botanisk trädgård, njuta av en gammal stadspark, vandra runt på en rofylld kyrkogård, botanisera på ett koloniområde eller komma hem till någons privata trädgård så finner du det här, landskap för landskap.

Trädgårdsriket är en uppföljning och fortsättning på Trädgårdsguiden som kom ut 2007 och som var den första svenska motsvarigheten till engelsmännens Yellow Book. Sedan dess har tusen svenskar öppnat sina trädgårdar för allmänheten under evenemanget Tusen trädgårdar, och efter det var det självklart att satsa på en bok där också många privata trädgårdar är med.

Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson står för urvalet och skriver också om exempel från hela landet på vad en trädgård kan vara och hur den kan se ut. Även Elisabeth Svalin Gunnarsson, trädgårdsskribent och förbundssekreterare i Riksförbundet Svensk Trädgård, medverkar med texter i boken. Men när det gäller de privata trädgårdarna - och de är många i boken - är det ägarna själva som står för beskrivningarna. Ibland helt oemotståndliga, svensken älskar sin trädgård och delar gärna med sig av den till oss andra.
Trädgårdsriket är helt enkelt en oumbärlig bok att ha med på resan eller kanske till och med att planera resan efter.

Läs mer

Trädgårdsriket

Gunnel Carlson

Trädgårdsriket

Om boken

Boken Gröna Rum är uppdelad efter årets månader, delvis med tips om det trädgårdsarbete som hör säsongen till. Gunnel Carlson skriver själv om sin egen trädgård och andras, om trädgårdsmästarnas kunskap, om trädgårdsturism och om växtjägare; äventyrare som i Linnés fotspår under stora strapatser gör insamlingsresor i avlägsna och otillgängliga trakter av vår jord. Här skriver också några av de trädgårdskunniga som brukar medverka i Gröna Rum: Åke Truedsson skriver om konsten att lyckas med sin odling, Marie Hansson berättar den svenska trädgårdens historia, Ulrika Wiss skriver om hur det är att odla i norr, Ole Andersson skriver om träd och parker och om vårt behov av dem, Jan Danielson skriver om hur trädgården blir en plats att vara i och njuta av, inte bara för oss människor och Camilla Anderson skriver om den lilla radhusträdgården. Allt inspirerande rikt illustrerat i färg!

Läs mer

Gröna rum

Gunnel Carlson

Gröna rum