Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Press images

Aktuell med: Kapten Nemos bibliotek

Per Olov Enquist 1934-2020. Han föddes 1934 i Hjoggböle i Bureå församling i Västerbotten. Han tog en fil.mag. i Uppsala och var verksam som kritiker i bl a Svenska Dagbladet och Expressen.
Han debuterade med Kristallögat 1961 och tre år senare fick han sitt genombrott med den historiska romanen Magnetisörens femte vinter som även har filmatiserats. Enquist slog igenom internationellt 1968 med Legionärerna som översattes till ett tiotal språk och belönades med Nordiska Rådets pris. Romanen filmades 1970 i regi av Johan Bergenstråhle.

Bland Enquist övriga böcker kan nämnas Färdvägen, Hess, Mannen i båten, Sekonden, Berättelser från de inställda upprorens tid, Musikanternas uttåg, Kapten Nemos bibliotek samt Kartritarna.

Hans roman Livläkarens besök tilldelades Augustpriset 1999, och i Frankrike fick den pris som bästa utländska roman år 2001.

Två år efter sin stora succé med Livläkarens besök utkom Lewis resa, en roman om Lewi Pethrus, en av de största gestalterna i svensk historia. Lewis resa är 1900-talet sett genom den kameralins man kallar väckelsen.

1975 gjorde Enquist sin sensationella debut som dramatiker med Tribadernas natt, om en episod i Strindbergs liv. Sedan urpremiären i september 1975 på Dramaten i Stockholm har pjäsen översatts till mer än tjugo språk och spelats över hela världen. Enquist har vidare skrivit dramerna Till Fedra, Från regnormarnas tid, I lodjurens timma och Bildmakarna, som uruppfördes på Dramaten i regi av Ingmar Bergman.

1985 svarade Enquist för manuset till TV-serien Strindberg. Ett liv. 1995 regisserade han en TV-produktion av sin pjäs Magisk cirkel. Han har också ägnat sig åt att översätta och bearbeta klassiker som Schillers Maria Stuart och Ibsens Rosmersholm samt skrivit manus till två filmer av Jan Troell, Il Capitano och Hamsun.

Hösten 2008 gav Enquist ut Ett annat liv, en memoarbok som med humor, värme och nyfikenhet beskriver ett livsöde som format ett av vår tids stora författarskap. Ett annat liv belönades med Augustpriset i klassen Årets svenska skönlitterära bok med motiveringen:

"I sin nya bok förenar Per Olov Enquist en självbiografisk skröna med ett stycke självupplevd litteraturhistoria och en självbekännelse i tragikomedins form: han borrar sig ned mot en smärtpunkt i jaget och tar oss med på en infernalisk resa som trots allt får ett lyckligt slut. Det är en modig bok, som sträcker sig från Hjoggböle i Västerbotten till Broadway i New York City, med konstnärskapets destruktiva och kreativa livslinje i centrum."

Utmärkelser:

Nordiska rådets litteraturpris (Legionärerna), 1969
Aniarapriset 1976
Eyvind Johnson-priset 1993
Samfundets De Nios stora pris 1994
Ivar Lo Johansson personliga pris 1995
Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litteraturpris 1997
Augustpriset (Livläkarens besök), 1999
Corinnepriset (Boken om Blanche och Marie) 2005
Augustpriset (Ett annat liv), 2008
Österreichischen Staatspreis für Europäische Literatur 2009
Svenska Akademiens Nordiska Pris 2010 


 

Läs mer Dölj
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: december 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2019
249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2019
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2018
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: september 2017
249 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: maj 2017
249 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: maj 2017
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: september 2014
219 kr Bok - Häftad
Utgiven: juni 2014
255 kr Bok - Häftad
Utgiven: juni 2014
199 kr Bok - Häftad
Utgiven: juni 2014
175 kr Bok - Häftad
Utgiven: juni 2014
209 kr Bok - Häftad
Utgiven: juni 2014
160 kr Bok - Häftad
Utgiven: juni 2014
Legionärerna
”En perfekt bok för tider av ’fake news’, extrema politiska motsättningar, och kamp om tolkningen av verkligheten”
Dramatik II. De politiska
”Alla värda att tillhöra en modern kanon. Alla värda att spelas igen, för att spegla nya tider och samhällskrafter.”
Svenska Dagbladet
Dramatik II. De politiska
”Över tusen sidor pjästext, vem kan undgå att bli imponerad avden produktionen! Det spelar egentligen ingen större roll om samtiden gav tummen upp eller ner för de olika verken. Deras soliditet består, i likhet med Strindberg och Shakespeare som Enquist d
Norrländska Socialdemokraten
Dramatik II. De politiska
”För när P O Enquist är bra är han i särklass, bäst i landet: egendomligt klar med en fullkomlig fenomenal lyhördhet för både den talade repliken, existensens centrala gåtor och det mänskliga behovet av under. Som kan finnas i en katt, en sjungande telefo
Dagens Nyheter

NYHETER

”Saknaden är enorm” – Per Olov Enquist 1934-2020

Vi minns en av våra främsta författare och dramatiker. Här är röster och reaktioner från författar- och förlagsvärlden på PO Enquists död.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Till minne av Per Olov Enquist

Per Olov Enquists betydelse som svensk författare går inte att övervärdera. Få har som han inspirerat andra författare, förnyat den dokumentära romanen, vitaliserat svensk dramatik och berört läsare i långt över ett halvsekel, skriver Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts, och Eva Gedin, vd på Norstedts Förlagsgrupp.

Per Olov Enquists klassiska romaner i nya utgåvor

En av svensk litteraturs allra största författare – nu finns några av hans viktigaste verk åter i butik.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Per Olov Enquists pris 2019 till Amanda Svensson

Priset delas ut till ”en yngre författare på väg ut i Europa”. Amanda Svensson, aktuell med romanen Ett system så magnifikt att det bländar, är årets pristagare.

Foto: Alexandra A. Ellis

”Alla med en hög politisk befattning borde läsa den”

Den 1 september är det 50 år sedan Per Olov Enquists Legionärerna gavs ut. Här berättar Norstedts litterära chef Håkan Bravinger varför den än i dag är så viktig.

Foto: Magnus Liam Karlsson
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.