Fotograf: Thomas Svensson

Press images

Aktuell med: Tidlösa mönster

Gisela Eronn är frilansjournalist och har i tre mycket framgångsrika böcker skildrat svenska formgivare.

Till den första boken hade hon under lång tid arbetat med att kartlägga Stig Lindbergs liv och verk genom böcker, tidskrifter, samtida skildringar och intervjuer med hans barn, kollegor och vänner. Hon samlade det stora materialet, inte minst med hjälp av arkivet på Gustavsbergs museum, till en lättläst och mycket intressant skildring av en enastående tusenkonstnär. Boken, Tusenkonstnären Stig Lindberg, utkom första gången 2003. Den rosades av en enig kritikerkår och har sedan tryckts till flera gånger.

År 2005 utkom hon med boken om en av landets mest folkkära keramiker, Lisa Larson. När boken utkom var det dessutom 50 år sedan Lisa Larson kom till Gustavsbergs porslinsfabrik, handplockad av fabrikens konstnärlige ledare, Stig Lindberg.
År 2006 utkom hennes bok om Wilhelm Kåge - målaren och grafikern som 1917 anställdes vid Gustavsbergs porslinsfabrik och blev dess konstnärliga ledare i över trettio år.

Tidlösa mönster – textilkonst från 1950-talet (2009) är en nostalgiväckande mönsterkollektion och presentation av de tolv designers som skapade mönster för utställningen "Signerad textil" på NK:s textilkammare 1954.
Boken innehåller även andra utvalda 1950-talsmönster av Astrid Sampe, Viola Gråsten, Stig Lindberg, Sven Markelius m.fl.

Läs mer Dölj
Tidlösa mönster
CAP&DESIGN har spanat in nya böcker om design "Via kollektionen, som kom i nytryck 2004, ger Gisela Eronn en utmärkt introduktion till några av 1900-­talets formgiganter och de nätverk som ledde in funktionalismen i de svenska hemmen."
capdesign.idg.se
Tidlösa mönster
"Makalös mönstermix" "Boken är fylld av vackra textilbilder från 1930 till ca 1970, och berättelser om kända svenska formgivare som Astrid Sampe, Alvar Aalto, Viola Gråsten, Stig Lindberg, Sven Markelius m fl."Allers
Tidlösa mönster
"en utmärkt introduktion" "en utmärkt introduktion till några av 1900-talets formgiganter och de nätverk som ledde in funktionalismen i den svenska hemmen."CAP & Design
Tidlösa mönster
"en guldgruva" "I boken får man ta del av mönster, skisser och massor av fakta. Boken känns välskriven, genomarbetad och mycket inspirerande."
bokmamman.blogspot.com

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.