Fotograf: Claes Gabrielson

Press images

Aktuell med: Minnesbrunnen Hemsida: www.majahagerman.se

Maja Hagerman, författare, vetenskapsjournalist och outtröttlig folkbildare, utkom senast med den kritikerhyllade boken Trådarna i väven. På spaning bland minnen och kulturarv i Sverige. Dessförinnan kom de omtumlande och banbrytande böckerna Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta (nominerad till Augustpriset 2015), Det rena landet. Om konsten att uppfinna sina förfäder (2006) och Försvunnen värld (2011). Hennes debutbok I spåren av kungens män vann Augustpriset 1996.

Priser och utmärkelser:

Augustpriset 1996 för Spåren av kungens män
Hertig Karls pris 2004
Hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala Universitet 2011
Disapriset 2012
Svenska Fornminnesföreningens Hildebrandpris 2012
Nominerad till Augustpriset 2015 (för Käraste Herman) 

Läs mer Dölj
89 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2019
213 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
129 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Maja Hagerman
Utgiven: februari 2008
Trådarna i väven
”Det fina med Trådarna i väven är att boken inte stryker någon medhårs. […] Snarare ger alla dessa utfärder i Sverige en rad reflektioner som tvingar läsaren att tänka själv.”
Svenska Dagbladet
Trådarna i väven
”Hon har större sakkunskap än de flesta och är en stjärna på den svenska humanismens himmel. Hennes insikter om kulturarvets värde och laddningar behöver nå ut både i den tid som är och i den som kommer.”
Dagens Nyheter
Trådarna i väven
”Jag delar hennes fäbless för att titta bakåt, neråt, i hopp om att se något som glömts och därför alltså är nytt att upptäcka. Minnena hisnar. Samtidigt ligger de på plats, redigt som kyrkmurens kvadrar.”
Expressen
Käraste Herman
"Jag rekommenderar den verkligen." "Det är som sagt en väldigt läsvärd bok. Och är du som jag och inte läser fackböcker så ofta, så kan jag säga att den ändå går ganska lätt att läsa. Ämnet är jobbigt men den är indelad i väldigt korta kapitel vilket jag uppskattar. Jag rekommenderar den verkligen. Det är en viktig bok och det är svårt att inte tänka på flyktingdebatten som pågår just nu när jag läser. Nu för tiden kanske det pratas om kulturer istället för raser, men försöken att dela upp världen i ett "vi" och ett "dom" är skrämmande lika."
vargnattsbokhylla.blogspot.se

NYHETER

Maja Hagerman får Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris

Historikern och folkbildaren Maja Hagerman har ”en unik förmåga att berätta levande och begripligt om brännande frågor ur det förgångna och i nutiden”, enligt juryns motivering.

Foto: Claes Gabrielson

Maja Hagerman får stipendium till Jan Fridegårds minne

Maja Hagerman har liksom Jan Fridegård intresserat sig för forntiden och sociala strukturer i samhället under olika tidsepoker och levandegjort detta för en bred läsekrets.

Foto: Claes Gabrielson

På spaning bland minnen och kulturarv i Sverige

”En läsfest för den som vill förstå sin svenska samtid och historia”, skriver BTJ i sin recension av Maja Hagermans nya bok Trådarna i väven.

Agneta Pleijel, Aris Fioretos, Stina Stoor och Maja Hagerman nomineras till Augustpriset!

I den skönlitterära klassen nomineras: Agneta Pleijel: Spådomen. En flickas memoarer Juryns motivering: Att förflytta sig bakåt till knutarna i sitt tidiga liv är en grannlaga uppgift, inte minst om det ska göras offentligt. Agneta Pleijels sökande efter d...

Fyra frågor till Maja Hagerman

Det här är den första boken om Herman Lundborg. Vem var han?Läkare, vetenskapsman och så småningom föreståndare för världens första statliga institut för rasbiologi, i Uppsala. Han var besatt av att "rädda det svenska folket" undan inblandning från främmande. Sökte efter var i landet...

Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.