Arnaldur Indridason

Foto: Johann Pall Valdimarsson

Utforska författaren

Arnaldur Indriðason har totalt sålt mer än 1,3 miljoner exemplar av sina böcker i alla format enbart i Sverige sedan debuten med Glasbruket 2003. Efter den historiska Skuggasund-trilogin, som utspelar sig i Reykjavik under andra världskriget med Flovent och Thorson som hjältar, har Indridason lanserat en ny serie, med den pensionerade polisen Konrad som huvudperson. Flickan vid bron nominerades till Årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2021. Tyst som muren är roman nummer fyra i Konrad-serien.

Utgivning

Om boken

Ett märkligt fynd hittas, mitt i Reykjavík, ett mänskligt skelett hittas i en källarvägg. Någon murades in här för decennier sedan och glömdes sedan av världen. Kriminalpolisen i Reykjavík startar en utredning, men ingen anmälan om försvunnen person passar in. Vem är offret? Vad ligger bakom brottet? Kan gärningsmannen fortfarande hittas?
När den pensionerade kommissarien Konráð engagerar sig i fallet, upptäcker han snart att hans forna kollegor blockerar honom från all information. De har fattat misstankar om att han har undanhållit viktig information under tidigare utredningar, kanske för att dölja spår som leder till hans egen familj, och mordet på hans far.Konráð fortsätter efterforskningarna under radarn, men inser snart att han befinner sig i fara. Hade det kanske varit bättre att låta det förflutna vila?Tyst som muren är den fjärde delen om den pensionerade kriminalpolisen Konráð, en spännande kriminalroman om familjevåld, utsatthet, offer och oskuld, där kalla fall alltid dyker upp igen.

Läs mer

Arnaldur Indridason

Tyst som muren

Om boken

Ondskans ekon är en gripande och hänsynslös roman om när det förflutna kommer tillbaka och hemsöker oss. Islands främsta deckarförfattare Arnaldur Indridason är tillbaka med en ny karakteristisk spänningsroman.
En kvinna hittas mördad i sin lägenhet i Reykjavik. På hennes skrivbord hittas en lapp med kriminalinspektör Konrads telefonnummer. Kvinnan hade tagit kontakt med honom strax innan sin död och bett om honom att söka efter det barn hon lämnat bort femtio år tidigare. Den nu pensionerade inspektören nekade henne hjälp, men driven av ånger börjar han göra efterforskningar för att förstå vad som hänt barnet. Spåren leder honom till en religiös sekt, där hemska händelser verkar ha utspelat sig. Ju mer han gräver i fallet, desto svårare får han att värja sig när det visar sig att spåren vävs ihop med smärtsamma minnen från hans eget förflutna och ekon av ondska från långt tillbaka i tiden.Ondskans ekon är en stark bok om synder, skuld och ånger. Det är den tredje boken i serien om den pensionerade kriminalinspektören Konrad.

Läs mer

Ondskans ekon

Arnaldur Indridason

Ondskans ekon

Om boken

"Spänning som håller till sista sidan" Nerikes Allehanda

Flickan vid bron är andra delen i den isländske deckarkungens nya serie med den pensionerade polisen Konrad, som inleddes med Mörkret vet. Konrad blir mot sin vilja indragen i gamla ouppklarade mordfall då ett äldre par kontaktar honom. Parets barnbarn Danni har hamnat snett och är drogberoende och har nu försvunnit, men paret vill ändå att Konrad visar största möjliga diskretion eftersom Dannis mormor innehaft höga poster inom isländskt politiskt liv.

Samtidigt gör Konrad efterforskningar kring sin far som mördades under mystiska omständigheter. Konrad kommer i kontakt med dottern till faderns kumpan som visar sig vara ett medium. Eyglo, som hon heter, hemsöks av syner av en liten flicka som drunknat och nu kallar på henne. Konrad börjar intressera sig för dessa båda flickors livsöden och det är under jakten på Danni som Konrad får klart för sig att det finns beröringspunkter mellan henne och den lilla flickans drunkningsdöd i Reykjaviks stadsdamm många decennier tidigare. När Konrad får besök av sin syster Beta, som han aldrig växt upp med, och börjar minnas turerna kring föräldrarnas skilsmässa stiger temperaturen ytterligare i dessa tre parallella utredningar.

Arnaldur Indridason har totalt sålt i 1,3 miljoner exemplar av sina böcker i alla format enbart i Sverige sedan debuten med Glasbruket 2003.

Läs mer

Flickan vid bron

Arnaldur Indridason

Flickan vid bron

Om boken

Ligger det en man i isen? frågade en kvinna. Ansiktet doldes delvis av ett tunt lager med snö, men de kunde ana näsan, ögonhålorna och en större del av pannan. Inget annat syntes och de fann inte några tecken på en kropp längre ner i isen. /.../ Det var som om någon försiktigt hade skulpterat ansiktet i florstunt benporslin, så tunt att det kunde gå sönder vid den lättaste beröring.

En nedfrusen kropp hittas i en djup spricka i Langjökulls glaciär på Island, och man misstänker att man hittat den försvunne affärsmannen Sigurvin, som varit borta i trettio år och aldrig återfunnits. Indridasons nye deckarhjälte Konrad, en pensionerad kriminalinspektör, kopplas in på fallet, eftersom han var ansvarig för utredningen för trettio år sedan. Misstankarna den gången riktades mot Sigurvins kompanjon Hjaltalín, som visserligen häktades men släpptes i brist på bevisning. Nu är Hjaltalin döende men nekar fortfarande till brottet och vill i stället att Konrad finner den skyldige. När en okänd kvinna söker upp Konrad med ny information från hennes avlidne bror, öppnas utredningen på nytt, och med hjälp av sin efterträdare Marta och rättsläkaren Svanhildur söker Konrad sanningen bakom mannen i isen.

Läs mer

Mörkret vet

Arnaldur Indridason

Mörkret vet

Om boken

Reykjavik 2016: En nittioårig man hittas död i sin lilla lägenhet i centrala Reykjavik. Han ser ut att bara ha somnat in, men rättsläkaren konstaterar att mannen dött till följd av kvävning. I mannens lägenhet hittas pressklipp och foton från ett känt mordfall i ett av 40-talets Reykjaviks mer skumma kvarter, Skugga sund.

Reykjavik 1944: Ingiborg och hennes amerikanske pojkvän, sergeant Frank Carroll snubblar över en strypt kvinna i en portgång när de försöker hitta någonstans att vänslas. Frank och Ingiborg flyr från platsen så snabbt de kan, men blir sedda och snart knackar Flóvent och Thorson på hemma hos Ingiborg för att förhöra henne. Av Frank Carroll finns inget spår.

Reykjavik 2016: Den nu pensionerade kommissarien Konrad kontaktas för att hjälpa till med fallet med nittioåringen. Konrad kopplas in eftersom han växt upp i Skugga sund. När Konrad intervjuar 90-åringens grannar får han veta hans namn, Stefan Thorson eller Stefan Thoradson som han sedermera kallade sig. Kanadensaren som tillsammans med Flóvent utredde mordet i Skugga sund.

Läs mer

Skuggor över Reykjavik

Arnaldur Indridason

Skuggor över Reykjavik

Om boken

Det är våren 1943 och andra världskriget når sin kulmen. I nordligaste Finland vid Barents hav i Petsamoregionen väntar en isländsk ung kvinna på att hennes fästman ska dyka upp från Köpenhamn. Slaget om Nordkalotten har ännu inte inletts men läget norr om polcirkeln blir alltmer spänt mellan tyskar och ryssar.

Det unga parets plan är att fartyget Esjan ska föra dem långt bort från kriget hem till Island. Men fästmannen kommer inte så kvinnan tvingas resa iväg på egen hand. När hon stiger i land på Island begriper hon att även Reykjavik har drabbats av kriget. Amerikanska soldater syns överallt.

Ett lik spolas upp på stranden vid Nautholsvik och en ung man har blivit misshandlad av amerikanska soldater på en bar. En annan kvinna som gärna umgås med amerikanerna har försvunnit spårlöst. Flovent och Thorson får ett nytt uppdrag när ska de utreda om det finns några samband mellan de olika dödsfallen trots att det på ytan ser ut som helt olika händelser.

De båda polisernas skarpsinne testas till det yttersta.

Läs mer

Farlig flyktväg

Arnaldur Indridason

Farlig flyktväg

Om boken

En handelsresande har hittats mördad i en liten lägenhet i Reykjavik, skjuten i huvudet med pistol. Polisen drar snabbt slutsatsen att det rör sig om en förövare bland de många amerikanska soldater som staden kryllar av den här sommaren 1941. Soldaterna är strategiskt placerade på Island för att säkra det nordamerikanska luftrummet. De ställer också till med en hel del besvär, särskilt de som skaffar sig en isländsk fästmö under vistelsen. Mordfallet hamnar på isländske kriminalinspektören Flovents bord och eftersom han är den ende kriminalinspektören i Reykjavik tvingas han begära hjälp utifrån. Han träffar en ung kanadensare av isländsk härkomst, Thorson, som är helt oerfaren när det gäller mordutredningar, men som talar både engelska och isländska. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter mördaren.

Läs mer

Det tyska huset

Arnaldur Indridason

Det tyska huset

Om boken

1979. En kropp hittas flytande i en avlägsen damm ute på lavafältet. En amerikansk militärbas är det enda som ligger i närheten. Liket tycks på något vis höra ihop med basen, men amerikanerna är inte intresserade av att samarbeta med den isländska polisen och kriminalpolisen Erlendur Sveinsson och hans kollegor får istället ta andra vägar för att skaffa sig information om fallet.

Samtidigt kan Erlendur inte släppa tankarna på den artonåriga flicka som försvann en mörk vinter för över tjugofem år sedan.

Läs mer

Den som glömmer

Arnaldur Indridason

Den som glömmer

Om boken

Böckerna om den isländske kriminalpolisen Erlendur Sveinsson har gett Arnaldur Indridason internationell stjärnstatus. Prisbelönt och översatt till många språk återvänder Indridason till historiens början. Det är dags att möta Erlendur som nyutexaminerad polis.

Ensamvargen Erlendur Sveinsson har precis tagit sin polisexamen och jobbet i Reykjavik är tufft. Våld, brott och misär präglar numera hans vardag. Han kan inte släppa ett ouppklarat dödsfall. En uteliggare han ofta stötte ihop med på nätterna har hittats drunknad i ett dike. Ingen tycks bry sig om vad som har hänt. Men mannens öde griper tag i Erlendur och jakten på sanningen om vad som hänt kommer att föra honom djupt in i Reykjaviks mörka undre värld.

Läs mer

Nätter i Reykjavik

Arnaldur Indridason

Nätter i Reykjavik

Om boken

Sommaren 1972 och Reykjavik är en orolig stad. Schackmästerskapet skall hållas i stadens sportcenter och det kryllar av utländska gäster och korrespondenter. Det kalla kriget pågår för fullt och representanter från öst och väst eskorterar sina män, Spasskij och Fischer, till matcherna.

När förberedelserna når sin klimax blir en ung man grovt misshandlad på en biograf. Polisen har redan fullt upp men Marion Briem, som ansvarar för ärendet, är fast besluten att ta reda på vad som ligger bakom attacken.

Arnaldur Indridason är islänningen som har tagit världen med storm genom sina kriminalromaner om den komplexe polismannen Erlendur Sveinsson. I Den stora matchen använder han en dramatisk tidsperiod som bakgrund till en gripande redogörelse om mänskliga offer.

Läs mer

Den stora matchen

Arnaldur Indridason

Den stora matchen

Om boken

Erlendur befinner sig i sitt barndomshem vid Islands östra fjordar när det förflutna hinner ikapp honom. Händelser som han själv har varit med om och olösta fall.

För flera decennier sedan hände det hemska saker när en stor grupp brittiska soldater gick vilse i bergen. En storm tog dem med överraskning. Några av soldaterna lyckades efter stora svårigheter ta sig tillbaka till staden, medan andra försvann.

Samma kväll, i samma område, försvann en ung kvinna spårlöst. Hennes öde väcker Erlendurs nyfikenhet. Desperat söker han svaren på de två fallen, oavsett hur smärtsam utgången blir.

Den kalla elden är den fjärde delen i serien som inleddes med Frostnätter.

Läs mer

Den kalla elden

Arnaldur Indridason

Den kalla elden

Om boken

Arnaldur Indridason har länge varit Islands populäraste författare och hans böcker har nu utkommit i över trettio länder, tagit sig in på bestsellerlistor i många av dem och sålt i miljontals exemplar.

En kvinna som anklagas för utpressning misshandlas till döds. Detta sker framför ögonen på polisen. Trots det lyckas förövaren komma undan. Allt pekar på att han är en indrivare som anlitats av en respekterad och aktad medborgare. Samtidigt försöker en ökänd kriminell få kontakt med polisen. Med mycket dunkla avsikter.

Liksom i Mörka strömmar befinner sig Erlendur på resa, sökande efter klarhet i sin brors försvinnande. Huvudpersonen är denna gång Sigurdur Óli, som vi känner från de tidigare böckerna.
Förutom den spännande och täta mordhistorien får vi också en kritisk inblick i det korrupta bankväsendet både på Island och i andra länder innan den stora bankkraschen ägde rum 2008.

Läs mer

Svart himmel

Arnaldur Indridason

Svart himmel

Om boken

Märkliga dofter i en lägenhet utgör spår som leder Elínborg vidare i en mord- och våldtäktsutredning, som drar nedåt i en mörk virvelström i en fördärvad människas inre och bakåt i tiden till den yttersta orsaken.

En man hittas i en lägenhet i centrala Reykjavik med halsen avskuren och med flera skärmärken på halsen. Han har också byxorna nerdragna till fötterna och på överkroppen en t-shirt av mer kvinnligt snitt som det står San Francisco på. Under hans säng hittas en lila ullschal.
Elínborg tar denna gång hand om utredningen; Erlendur gav sig ju i väg till sina barndomstrakter på östra Island i förra boken, Frostnätter.
Elínborg känner lukten av tandoorikryddor i schalen - hon är ju intresserad av all slags matlagning, och det är faktiskt hennes näsa som för denna utredning framåt.

I den döda mannens svalg finner man rester av Rohypnol och man kan konstatera att han haft samlag strax innan han dog. Elínborg rotar vidare i den dödas bakgrund och följer spåren bakåt. De leder henne till ett dystert blåshål till landsortshåla, på väg att dö eftersom fisket spelat ut sin roll. Där finns en kyrkogård, inringad av ett stengärde, sluttar ned mot ett blygrått hav.
Som så ofta i Arnaldur Indridasons böcker spelar det förflutna en stor roll för de efterlevande - ingen kommer undan den hämnd som drar genom de mörka strömmar som uppkommit genom gamla illdåd eller oförätter.

Mörka strömmar är andra delen i en kvartett böcker som tog sin början i Frostnätter från 2009.

Läs mer

Mörka strömmar

Arnaldur Indridason

Mörka strömmar

Om boken

En kulen höstkväll hittas en kvinna hängande i en snara i sin sommarstuga vid en ensligt belägen sjö. Det verkar inte vara något mystiskt med hennes död, men när Erlendur får ett kassettband med en inspelning av en seans kvinnan deltog i strax före sin död, känner han att han måste gräva i hennes historia och ta reda på varför hennes liv fick ett så plötsligt och tragiskt slut. Samtidigt blir han engagerad i gamla olösta mysterier med försvunna människor och får tampas med spöken från sitt eget förgångna.

Erlendur Sveinsson är en av den nutida isländska litteraturens mest älskade figurer: den excentriske polismannen under vars sträva yta döljer sig en stor humanitet har fascinerat läsare såväl hemma på Island som ute i världen under de gångna åren.




Läs mer

Frostnätter

Arnaldur Indridason

Frostnätter

Om boken

Vattnet sjunker undan i sjön Kleifarvatn på Island. Och på sjöbotten, fastbundet vid en rysk spionutrustning, hittar man liket av en man.

Det står genast klart att skelettet är gammalt, och allt pekar på att brottet har begåtts under tiden för kalla kriget. Samtidigt som Erlendur och hans kollegor jobbar sig bakåt i tiden med hjälp av olika indicier berättas en annan historia. Den handlar om en ung isländsk student i Östtyskland på femtiotalet och slutar så småningom i vår tid.
Händelser från två tidsplan vävs samman i en spännande berättelse om hur en grupp isländska ungdomar, uppfyllda av drömmar och hopp, ger sig av för att studera i det kommunistiska himmel-riket Östtyskland - där de dock möts av moraliskt förtryck och ett allestädes närvarande angiverisystem.


"Ett tag blev det nästan en klyscha hos recensenterna att utropa 'Hans bästa hittills!' varje gång en ny bok gavs ut. Men Mannen i sjön ÄR hans bästa bok hittills."
Illugi Jökulsson, Tidningen DV


Läs mer

Mannen i sjön

Arnaldur Indridason

Mannen i sjön

Om boken

"Välskriven brukar det stå på baksidestexten till de sämst skrivna deckarna i deckarträsket. Välskriven räcker ingenstans vad gäller Änglarösten, den är litteratur!"
Bodil Malmsten

En kall januarikväll kallas polisen till en betongförort i Reykjavik där ett lik hittats mellan höghusen. En mörkhyad, tioårig pojke ligger där framstupa i en blodpöl, fastfrusen i isen. Pojken har stuckits i magen med ett vasst föremål och lämnats att dö i den kalla vinternatten. Ett fruktansvärt brott verkar ha begåtts.
När Erlendur kommer till platsen är pojkens äldre halvbror Niran försvunnen, och man misstänker att han har med mordet att göra.
Erlendur & Co börjar utredningen, bland annat vid den skola där båda bröderna var elever. Det visar sig att en av lärarna är känd för att vara en aggressivrasist, och misstankar riktas även mot honom. Det har förekommit en del knarkhandel i området, inte långt från den plats där Elías hittades. Man tror att det kan finnas kopplingar till langning och jagar rätt på en knarkare som bor i området och tidigare gripits för misshandel. Han visar sig ha alibi, men kommer med halvkvädna visor om en pedofil som synts till i området.
Polisen börjar utreda fallet och ut ur mörkret och snöyran stiger så småningom en bild av händelser, dystrare än en vinternatt vid polcirkeln.

Läs mer

Vinterstaden

Arnaldur Indridason

Vinterstaden

Om boken

Mångfaldigt prisbelönt: Glasnyckeln
The Martin Beck Award
The Gold Dagger

En vaktmästare på ett stort hotell i Reykjavik hittas mördad i det källarrum där han bott under många år. Han verkar ha levt ett ensamt och isolerat liv, men när Erlendur och hans kollegor börjar göra efterforskningar upptäcker de att hans barndom varit både spännande och samtidigt tragisk. Han var en lovande barnstjärna, hårt pressad av sin pappa, med en strålande karriär som sångare framför sig. Ända tills han blev tonåring och rösten försvann för gott mitt under en konsert.
Men vem kan ha haft intresse av att ta livet av denna enstöring? Hans syster? En kufisk engelsman och samlare av skivor med unga pojkröster? Eller har ryktena om organiserad prostitution på hotellet något med mordet att göra?
Änglarösten är en tät, suggestiv berättelse, mot fonden av ett kargt Island. Huvudtemat är vad som kan hända inom en människa som drivits mot avgrunden av en sträng och kompromisslös uppväxt. Samtidigt får vi följa Erlendurs eget liv och hans komplicerade familjerelationer, och även möta en ny bekantskap, en kvinna som får stor betydelse för honom.


Läs mer

Änglarösten

Arnaldur Indridason

Änglarösten

Om boken

Reykjavik växer. Det som förut var ett sommarstugeområde utanför stan håller nu på att bli ett nytt villaområde. En dag leker en pojke i en grop där ett hus ska byggas, och hittar ett föremål som visar sig vara en bit av ett mänskligt revben. Kriminalpolis Erlendur Sveinsson (bekant från Glasbruket) får hand om utredningen, och börjar jobba utifrån antagandet att skelettet är ett halvsekel gammalt. Han kartlägger systematiskt vilka som bott i området, och får upp några olika spår. Bland annat visar det sig att det levt en man i området vars fästmö försvann spårlöst någon gång under kriget.
Erlendurs utredning försvåras av att nästan alla som bott i området och kan ha några minnen av den aktuella tiden är döda. Fast en gammal man kan upplysa om att en äldre kvinna som alltid är klädd i grönt, brukar synas i området. Har kvinnan svaret på vem som ligger begravd på platsen?

Kvinna i grönt är en spännande och skickligt konstruerad historia samtidigt som skildringen av de händelser som utlöst brottet är gripande och trovärdig - och oändligt tragisk.

Glasnyckeln, Skandinaviska deckarsällskapets pris till bästa nordiska kriminalroman, gick 2002 till Glasbruket och 2003 fick Indridason - som första författare - priset igen, denna gång för Kvinna i grönt!

Läs mer

Kvinna i grönt

Arnaldur Indridason

Kvinna i grönt

Om boken

En äldre man hittas mördad i en källarlägenhet i Reykjavik. Bredvid kroppen finns ett kryptiskt meddelande och i hans skrivbord hittar polisen ett foto av en gravsten. När man lyckas tyda inskriptionen visar det sig att i graven ligger en fyraårig flicka som dog 1968. Med hjälp av fotot nystar polisen upp gamla och nya brott som lett till flera familjetragedier. Samtidigt försvinner en ung kvinna från sitt eget bröllop...

Kriminalpolis Erlendur Sveinsson och hans kollegor står inför ett ovanligt komplicerat och svårt fall som har sina rötter bakåt i en tid då mycket var annorlunda.

Glasbruket är en ytterst välskriven och spännande kriminalroman där många trådar vävs samman till en mörk och tät väv.

Läs mer

Glasbruket

Arnaldur Indridason

Glasbruket

Nyheter

Foto: Alexander Donka

3 maj 2023

Sommarens nya böcker

NyheterBoknyheter