Fotograf: Anne Marie Peterson

Press images

Aktuell med: Boken om Anna

Hans Peterson, f. 1922, debuterade 1945 med Stina och Lars på vandring. För Liselotte och garaffen fick han ett förstapris i Rabén & Sjögrens barnbokspristävlan 1962. Han belönades med Nils Holgersson-plaketten 1958, liksom det mycket meriterande tyska barnbokspriset 1958 och Astrid Lindgren-priset 1971. Dessutom har han tilldelats en mängd andra priser och stipendier.

Hans Peterson har skrivit över hundra böcker, till största delen för barn och ungdom, och översatts till ett tjugotal språk. 1995 blev han hedersdoktor vid Göteborgs universitet. "Ensamhet, kärlek, värme är livets väsentliga beståndsdelar, antingen du är barn eller så kallad vuxen." Så säger han själv på tal om barn och böcker. Han har en optimistisk tro på att människan i grunden är god, och den vill han förmedla till barnen. I sina böcker vill han ge barnen en personlig trygghet som motvikt mot allt det svåra som möter dem i verkligheten. Få författare har skrivit så osentimentalt och uppmuntrande om att vara lite utanför och udda, en känsla som ofta utmärker barndomen. Hans Peterson visar barn att de duger att det går att lösa problemen och komma över svårigheterna. Han anpassar sitt språk till barnens nivå och utan långa och svåra ord och meningar eller krångliga konstruktioner lyckas han ge spänst och poetisk laddning åt sin prosa.

Läs mer Dölj

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.