Roger Säljö

Foto: Martin Harrebek

Utforska författaren

Roger Säljö är professor i pedagogisk psykologi och decan för Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Dessförinnan var han professor vid tema Kommunikation vid Linköpings universitet.
Han har en omfattande internationell publicering om lärande och utveckling i ett sociokulturellt/kulturpsykologiskt perspektiv bakom sig och undervisar om kommunikation, lärande och utveckling, liksom om metodiska och teoretiska traditioner inom dessa fält.

"Mina forskningsintressen rör lärande och utveckling hos individer och kollektiv, och - i stor utsträckning - just samspelet mellan dessa nivåer. Hur formas lärprocesser av de kulturella redskap som utvecklats i samhället och som används i olika institutionella praktiker? Hur blir människor bekanta med och lär sig behärska olika typer av kulturella redskap? Vilka lärmiljöer skapas för att säkerställa att vårt kollektiva minne återskapas?
Lärande bygger på kommunikation och samspel mellan människor, och mellan människor och artefakter, i situerade praktiker. Redskap för kommunikation som talat och skrivet språk, olika semiotiska system inom institutionella miljöer är därför centrala forskningsobjekt." Roger Säljö