Fotograf: Sandra Qvist

Press images

Jag minns inte när jag började rita, tror inte att jag var mycket mer än ett år.
På möbler från barndomshemmet finns teckningar i blyerts och kulspets..........alltså UNDER möblerna.
Jag har legat under sängen, under byrån, under bordet och ritat. Av detta minns jag inte mycket. Jag minns däremot min ritskrubb.
Mamma och pappa slet ut hyllorna i ett av de fönsterlösa skafferierna i köket, satte in en bordsskiva.
Där satt jag, för det mesta, efter dagis. Ritade och berättade.
Behovet av och lusten i att rita och berätta är lika stark fortfarande.
Känslan är den samma.
Det är så roligt! Och så viktigt för mig att få hålla på.
Får jag inte vara ifred en stund varje dag med mina pennor blir jag sur och grinig..........det kan mina närmsta intyga.

--------------------

Stina Wirsén är född 1968 och uppvuxen i Älvsjö i södra Stockholm. 1992 tog hon examen på Konstfack och hon har varit verksam som illustratör sedan dess.

Stinas bilder i DN är vida kända och hennes minimalistiska stil har bildat skola. Hon har dessutom sett till att illustrationen fått en framträdande plats i dagspressen!
På ett till synes enkelt vis skapar Stina sina levande, spännande bilder. Ett par streck tycks räcka för att förmedla exakt så mycket som texten utelämnar. I dag är Stina Wirsén en av Sveriges populäraste illustratörer, med uppdrag åt såväl IKEA, Posten Frimärken som de största dagstidningarna. Hon väjer inte för något ämne – det må vara mode eller psykologi – och inte för några åldrar: med sina barnböcker har hon banat ny väg!

Många av böckerna har hon skapat tillsammans med sin mamma Carin Wirsén – inte minst de populära böckerna om Rut och Knut för vilka de fick Expressens barnbokspris, Heffaklumpen, 2007. Från början var bokidéerna tänkta för TV, men för att förverkliga idéerna fick det först bli böcker, och det passar både Stina och publiken! Rut och Knut-böckerna är redan moderna klassiker – det finns hittills 11 bilderböcker (och i de senaste har Rut och Knut fått sällskap av sin syster Lilla Tjut) plus 13 faktaböcker där Rut och Knut är med. Christian Wirsén, Stinas pappa, formger böckerna.

Stina har också skapat helt egna figurer i en rad pekböcker, och tillsammans med sin syster har hon sett till att bilderna kan förgylla även barns vardag – i form av barnkammartavlor t.ex.
Stina har tilldelats en rad priser för sina illustrationer. Förutom Heffaklumpen har hon bl.a. fått Elsa Beskow-plaketten 2000 samt prestigefyllda tecknarpriser i dagstidningssammanhang.

Läs mer Dölj

NYHETER

En rad Norstedtsförfattare prisas på Gourmand Awards

Leif Mannerström, Titti Qvarnström, Stina Wirsén, David Frenkiel, Luise Vindahl och Sara Begner får världens främsta kokbokspris.

Foto: Johanna Frenkel
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.