Fotograf: Okänd

Press images

Aktuell med: Mandarinerna

Författaren och filosofen Simone de Beauvoir föddes den 9 januari 1908 i en katolsk adelsfamilj i Paris.  Efter universitetsstudier i humaniora och matematik ägnade hon sig uteslutande åt filosofistudier vid Sorbonne och blev kurskamrat med Jean-Paul Sartre, som hon lärde känna 1929. Samma år avlade de båda examen i filosofi vid École Normale Supérieure, han som kursetta, hon som tvåa, men som en av de första franska kvinnorna att avlägga denna examen.  Under åren 1929-1943 undervisade Simone de Beauvoir  i filosofi vid en rad läroverk runt om i Frankrike - i Marseille, Rouen och Paris.

1943 inleddes Simone de Beauvoirs skönlitterära författarskap med debutromanen Den inbjudna  ( sv. övers. 2009) som blev en omedelbar fram gång och som genast följdes av andra romaner: De andras blod, Ingen är odödlig, båda starkt präglade av hennes existentialstiska filosofi, samt Mandarinerna 1954 (sv. övers. 1992) belönad med det prestigefyllda Goncourtpriset samma år.

Det är dock för sin epokgörande studie Det andra könet, utgiven i två delar 1949, (fullständig sv.övers. 2002) om den västerländska kvinnans levnadsvillkor och kamp för frigörelse och likaberättigande som Simone de Beauvoir nådde internationell ryktbarhet. Boken brukar kallas  för feminismens bibel och var utgångspunkt för den moderna feministiska rörelsens utveckling.

Under åren 1958-1972 publicerade Simone de Beauvoir sina memoarer. Serien inleddes med En familjeflickas memoarer och kom att omfatta ytterligare fyra böcker på svenska, De bästa åren, Världen öppnas, Världens gång och Allt som allt. Men det självbiografiska projektet innefattar även Avled stilla (om moderns död) samt La cérémonie des adieux (1981) och Lettres au Castor (1983) där merparten av Sartres och Beauvoirs korrespondens återfinns. De gavs ut efter Jean-Paul Sartres död.

Ända till sin sista dag i livet, 14 april 1986, fortsatte Simone de Beauvoir att arbeta aktivt med den tidskrift hon och Sartre grundade 1945, Les Temps Modernes.

Läs mer Dölj
147 kr Bok - Storpocket
Utgiven: juni 2012
Mandarinerna
"Läs denna bok, läs Simone de Beauvoir!"
dagensbok.com
Mandarinerna
"Vad är det jag älskar med samtalen i ”Mandarinerna”?" "Vad är det jag älskar med samtalen i ”Mandarinerna”? Jag tror det har med erfarenhet av sanning att göra. Vad de än har för idéer, dessa intellektuella med sina sorger och privilegier, så är det åtminstone ingen av dem som säger till en annan att allt är i sin ordning. Att vi lever i den bästa av världar, några små korrigeringar av undantag och rötägg så har alla möjlighet att göra sig till sin egen lyckas smed. Det är befriande att den lögnen är frånvarande i ”Mandarinerna”. Hur kunde då de Beauvoir fullkomna den här boken, som har allt (vilket läskigt uttryck om en roman), som tar de mest intima ögonblick på lika stort allvar som de globala händelserna? Som förför med sin elegans och förkrossar med sin hjälplöshet? Svaret söker jag i det faktum att hon var både prosaist och filosof. I ”Mandarinerna” är de Beauvoir lika konsekvent som i sitt övriga skrivande. Genom hennes verk löper en orubblig beslutsamhet: den att hålla samman estetiken och etiken, stilen och filosofin. Hon gick aldrig med på att utesluta skönheten ur tankearbetet, hennes filosofi är litteratur och vice versa."
www.svd.se
Mandarinerna
"Simone de Beauvoirs perspektiv på omvärlden och frånvaron av koketteri glädjer Maria Küchen"
www.sydsvenskan.se
Mandarinerna
"Amanda Svensson rekommenderar en ingång till Simone de Beauvoirs skönlitterära värld" /Kvällsposten

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.