Fotograf: Göran Segeholm

Press images

Aktuell med: Handdockan Hemsida: www.frimansson.se

Inger Frimansson föddes 1944 i Stockholm och växte upp på olika platser som Muskö, Gotland och Jönköping. Idag är hon bosatt i Södertälje utanför Stockholm där hon bor med sin man och dvärgschnauzern Kyra. Under sin ungdomstid vann Inger Frimansson ett antal litterära tävlingar (bl a det s k Lilla Nobelpriset 1963) och hon riktade tidigt in sig på att bli författare. Efter att ha varit verksam som journalist ett antal år kom hennes skönlitterära debut med Dubbelsängen 1984.

Inger Frimansson växlar gärna mellan olika genrer och har gett ut både romaner, lyrik, noveller och ungdomsromaner. Hennes tidiga romaner rörde sig ofta i gränslandet till den psykologiska thrillern. 1997 tog hon steget fullt ut med Fruktar jag intet ont. Året därpå, 1998, fick hon sitt genombrott med God natt min älskade (1998) som av Svenska Deckarakademin utsågs till "Årets bästa svenska kriminalroman". Juryns motivering: "En psykologisk thriller om vettlöshet och hämnd som inte på länge släpper sitt grepp om läsaren."

Skuggan i vattnet utsågs även den i november 2005 till "Årets bästa svenska kriminalroman" av Svenska Deckarakademin. Därmed är Inger Frimansson den enda kvinnliga författare som två gånger tilldelats detta pris. Juryns motivering: "Boken är en djupt inkännande människoskildring som med små medel bygger upp en smygande spänning".

Inger Frimansson anses av många som den ledande representanten på svenska för genren psykologiska thrillers. Senast utkom En yxa åt Alice.

Sedan 1997 är hon författare på heltid och hon är översatt till många språk. Rättigheterna är sålda till 15 länder.

Inger Frimanssons novell "In Our Darkened House" var en av sex nominerade till bästa kriminalnovell 2014. Kriteriet är att de publicerats för första gången på engelska under året. Novellen ingår i nyutkomna A Darker Shade of Sweden (Svart advent, Book Mark). Bakom nomineringarna står brittiska Crime Writers Association och bland konkurrenterna fanns stora namn som Reginald Hill, Jeffery Deaver och John Harvey.

Utmärkelser:

Spårhunden 2009 för sin ungdomsbok, De starkare, med motiveringen ”en intensiv, angelägen, inkännande berättelse om ungdomars utsatthet”.
ForeWord Magazine’s Book of the Year 2007. Gold (translations).
Svenska deckarakademins pris 2005
Länstidningens kulturpris Eklövet. 2004
Svenska deckarakademins pris 1998 
Lilla Nobelpriset 1963

Läs mer Dölj
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juli 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Mimmi Kandler
Utgiven: februari 2020
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Mimmi Kandler
Utgiven: december 2019
219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2018
50 kr Bok - Pocket
Utgiven: februari 2015
139 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Gunnel Fred
Utgiven: juni 2014
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2011
219 kr Bok - Häftad
Utgiven: maj 2010
224 kr Bok - Häftad
Utgiven: maj 2010
177 kr Bok - Häftad
Utgiven: maj 2010
119 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Marie Richardson
Utgiven: januari 2010
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2009
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: december 2008
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: februari 2004
De sista rummen
”De sista rummen är både ruggig läsning och en ruggigt bra skriven roman. Som vanligt, kan tilläggas.”
Ystads Allehanda
En yxa åt Alice
"Inger Frimansson bjuder på stor spänning" /Dalademokraten "Vad Inger Frimansson har åstadkommit är en bok man inte släpper ifrån sig förrän man kommit till det öppna slutet. Här väntar en minst sagt obehaglig överraskning, en typisk frimanssonsk twist. En hängmattebok med andra ord med mycket hjärta och spänning."Lena S. Karlsson
En yxa åt Alice
"Gripande, sorgligt, inkännande skrivet." /UNT
En yxa åt Alice
"Krypande spänning in i det sista" /Marie Peterson, Icakuriren "Väldigt spännande in i det sista, men också intelligent underhållning." Marie Peterson

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.