Ninni Holmqvist

Foto: Andreas Rasmusson

Utforska författaren

Ninni Holmqvist debuterade 1995 med novellsamlingen Kostym. Efter flera uppmärksammade novellsamlingar kom romanen Enhet (2006), med vilken hon fick ett internationellt genombrott, inte minst i Tyskland och USA. Hon är också verksam som översättare från framförallt danska och engelska.

Priser och utmärkelser:

Ludvig Nordström-priset 2010
Sixten Heymans pris 2016

Utgivning

Om boken

I juni 1980 städas den stora villan ut. Steinwayflygeln är borta, rummen gapar tomma och hela huset luktar såpa. Pia-Lisa är tjugotvå år och nu ska huset där hon växte upp säljas.

Ninni Holmqvists efterlängtade roman efter det internationella genombrottet med Enhet (2006) tar avstamp i barndomens skånska sextiotal och leder ut på en vinglig resa i världen som ung vuxen. Där är Beatles, Bowie och Springsteen, där är hennes mamma och syster som hon aldrig riktigt vet var hon har, där är Janne med hunden och Teresa som hon älskar. Där är bäste vännen Robban vars krokiga väg till kärleken hon hela tiden följer på nära håll. Och där är de obesvarade frågorna om hennes far, den berömde pianisten, och vad som verkligen hände familjens barnflicka Ulla.

Läs mer

Ninni Holmqvist

Precis som att börja om

Om boken

Ninni Holmqvist debuterar som romanförfattare med en både isande och medkännande berättelse om småmysiga dödsläger för alla som inte är så värst nyttiga i samhället: barnlösa, konstnärer, såna som blivit över i största allmänhet. Men organ har de ju alla ...

Det är tidig vår den dag Dorrit Weger skrivs in på reservbanksenheten för biologiskt material. Hon har fyllt femtio, har inga barn och har heller inte gjort sig nyttig på några andra sätt. Enligt beslut fattat efter folkomröstning så skrivs hon därför in tillsammans med andra umbärliga för att ställa upp på medicinska och psykologiska tester, samt inte minst viktigt: att donera organ, ett efter ett, tills hon anmäls för "slutdonation".
Dorrit finner paradoxalt nog tillvaron på Enheten ganska trösterik. Där finns en vacker vinterträdgård, god och närande mat och förstående vänner. Övervakningskameran på rummet bekommer henne inte särskilt. Men när hon träffar en man, Johannes, inne på Enheten, som kommer att betyda mycket för henne, och när hon dessutom blir gravid mot alla odds med denne man - då blir tillvaron på Enheten lika olidlig som den framstår för oss på utsidan. Abort och slutdonation? Adoption och slutdonation? Eller flykt och ...? Ja, vad?

Ninni Holmqvists roman Enhet är en dystopi, dvs en mörk utopi. Men egendomligt nog är det också en berättelse som framstår som mycket ljus. Dorrit upplever närmast en känsla av befrielse när hon kommer till Enheten, från krav och sneda blickar. Och det är ett ombonat och varmt liv hon lever där, inspärrad i en institution på skånska slätten. Detta akvarellfärgade ljus kontrasteras effektivt mot det mörker som hon alltmer glider in i, efter att flera av hennes nyvunna vänner och slutligen också hennes man, Johannes, anmälts för slutdonation och försvunnit. Ninni Holmqvists roman ger en otäck bild av cyniskt nyttotänkande förklätt till omsorg.

Läs mer

Enhet

Ninni Holmqvist

Enhet

Om boken

Under nittiotalet har en rad nya novellförfattare trätt fram som på några få sidor lyckas fånga livsöden med större skärpa än många romanförfattare lyckas med under sin livstid. Ninni Holmqvist är en av de främsta. Biroller är hennes tredje bok.

I Ninni Holmqvists noveller får vi möta en rad människor som på olika sätt spelar en biroll - i förhållande till ett syskon, en älskare, en maka, en arbetskamrat eller till och med i sitt eget liv. Här finns den komiska berättelsen om bilmekanikern som försöker få ihop sin roll som äkta man med att vara älskare till hustruns syster (utan att lyckas särskilt bra, eftersom älskarinnan blivit gravid), skildringen av den hämmade maken som regelbundet misshandlas av sin fru och till slut måste göra något drastiskt för att ta sig loss, novellen om en flicka som försöker ta sig fram på vägen mot vuxenheten i fotspåren av en älskad storasyster.

Ninni Holmqvist blandar komiska relationshistorier med berättelser om sexualitet som maktspråk, och lågmälda arbetslivsskildringar med gripande vardagstragedier i denna rikt varierade samling berättelser från Skåne om kärlek, vardag, arbete och människors längtan efter att styra över sitt eget liv.

Läs mer

Biroller

Ninni Holmqvist

Biroller

Om boken

Vem är hon egentligen? Kvinnan i lägenheten högst upp? Hon är mån om att vara till lags men lyckas ändå rucka andras banor. I hennes liv vandrar människor in och ut som det passar dem. "Något av bestående karaktär" skildrar en kvinna och de människor som utan att förstå det själva använder henne för sina egna behov. Ninni Holmqvist har skrivit en bok om ensamhetens dilemma, om att vara ingens närmaste anhörig, men ständigt invaderad av andra. Ninni Holmqvist debuterade 1995 med novellsamlingen "Kosym", som snart hamnade på första plats på De femtons kritikerlista. "Kostym" var en av 1995 års mest uppmärksammade och kritikerrosade debuter. Ninni Holmqvist är född 1958 och bosatt i Skåne. Våren 1998 avslutade hon utbildningen Litterär gestaltning i Göteborg.

Läs mer

Något av bestående karaktär

Ninni Holmqvist

Något av bestående karaktär

Nyheter

Foto: Andreas Rasmusson

18 februari 2016

Ninni Holmqvist tilldelas Sixten Heymans pris 2016

Nyheter