Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Press images

Aktuell med: Språken före historien

Tore Janson, född 1936, har bland annat varit professor i latin och senare i afrikanska språk vid Göteborgs universitet. Han är nu anknuten till institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet. Tore Janson har publicerat ett stort antal vetenskapliga arbeten inom områdena latin, allmän lingvistik, fonetik och afrikanska språk. Hans böcker för en större publik, bl.a. Latin (2002), Romarinnor och romare (2006), Språkens historia (2010) samt Germanerna. Myten, historien, språken (2013) som nominerades till Augustpriset har haft stora framgångar hos kritiker och publik och har översatts till många språk.


 

Läs mer Dölj
229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2013
185 kr Bok - Inbunden
Utgiven: november 2010
Germanerna
"En både bildande och underhållande bok. God läsning, helt enkelt."
historiskt.wordpress.com
Germanerna
Nominerad till Augustpriset 2013 Germanerna. Myten. Historien. Språken nominerades till Årets svenska fackbok med motiveringen: Nyktert, pedagogiskt och högaktuellt går Tore Janson igenom berättelser, språk och spår som knutits till germanerna. Genom tiderna har de brukats och missbrukats i nationella myter och identiteter. En bok som utan åthävor påminner oss om vikten av historia – på gott och på ont.
Germanerna
"Det är en påtagligt välskriven och balanserad bok." "Latinprofessorn Tore Janson ger sig ut på en vindlande, tvåtusenårig resa om detta omstridda ord, och kastar sig från språkhistoria och antropologi till arkeologi och historia. /.../Det är en påtagligt välskriven och balanserad bok. Tore Janson skriver enkelt utan att förenkla. Och i ett i dag angeläget ämne."
fof.se
Germanerna
"Berättelsen om det väver latinprofessorn Tore Janson vackert fram i en nätt bok" /FOKUS "De ursprungliga germanerna sökte sig söderut från skogarna och tog så småningom över romarnas förfinade rike. Berättelsen om det väver latinprofessorn Tore Janson vackert fram i en nätt bok, aktuell om inte annat för Angela Merkel, som har att hantera frågan om vad nordbor bör eller inte bör göra runt Medelhavet." 

VIDEOKLIPP

NYHETER

Svenska Akademien prisar Tore Janson

Språkvetaren får Johan Lundblads pris, som belönar ”ett förtjänstfullt arbete inom äldre historia”.

Foto: Allan Seppa, SNS
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.