Fotograf: Allan Seppa

Press images

Aktuell med: Germanerna

Tore Janson, född 1936, har haft tjänster som forskare och lärare vid University of California, vid Stockholms universitet, vid Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet och vid Göteborgs universitet, där han var professor i latin och i afrikanska språk.

Han har publicerat flera böcker och ett stort antal vetenskapliga artiklar inom områdena latin, allmän lingvistik, fonetik och afrikanska språk. Hans böcker Latin. Kulturen, historien, språket (2002) och Romarinnor och romare. Livet i antiken (2006) blev stora kritiker- och publikframgångar och såldes till flera länder. Liksom den kraftigt reviderad version av den framgångs­rika Språken och historien. En upptäcktsresa i tid och rum (2011).

Tore Jansons bok Germanerna nominerades till Augustpriset (Årets bästa fackbok) 2013 med motiveringen:

Nyktert, pedagogiskt och högaktuellt går Tore Janson igenom berättelser, språk och spår som knutits till germanerna. Genom tiderna har de brukats och missbrukats i nationella myter och identiteter. En bok som utan åthävor påminner oss om vikten av historia – på gott och på ont.


 

Läs mer Dölj
159 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2013
185 kr Bok - Inbunden
Utgiven: november 2010
Germanerna
"En både bildande och underhållande bok. God läsning, helt enkelt."
historiskt.wordpress.com
Germanerna
Nominerad till Augustpriset 2013 Germanerna. Myten. Historien. Språken nominerades till Årets svenska fackbok med motiveringen: Nyktert, pedagogiskt och högaktuellt går Tore Janson igenom berättelser, språk och spår som knutits till germanerna. Genom tiderna har de brukats och missbrukats i nationella myter och identiteter. En bok som utan åthävor påminner oss om vikten av historia – på gott och på ont.
Germanerna
"Det är en påtagligt välskriven och balanserad bok." "Latinprofessorn Tore Janson ger sig ut på en vindlande, tvåtusenårig resa om detta omstridda ord, och kastar sig från språkhistoria och antropologi till arkeologi och historia. /.../Det är en påtagligt välskriven och balanserad bok. Tore Janson skriver enkelt utan att förenkla. Och i ett i dag angeläget ämne."
fof.se
Germanerna
"Berättelsen om det väver latinprofessorn Tore Janson vackert fram i en nätt bok" /FOKUS "De ursprungliga germanerna sökte sig söderut från skogarna och tog så småningom över romarnas förfinade rike. Berättelsen om det väver latinprofessorn Tore Janson vackert fram i en nätt bok, aktuell om inte annat för Angela Merkel, som har att hantera frågan om vad nordbor bör eller inte bör göra runt Medelhavet." 

NYHETER

Svenska Akademien prisar Tore Janson

Språkvetaren får Johan Lundbergs pris, som belönar ”ett förtjänstfullt arbete inom äldre historia”.

Foto: Allan Seppa, SNS
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.