Fotograf: Andreas Rasmusson

Press images

Aktuell med: Undantagen

Mats Kolmisoppi, född 1976, är uppvuxen i både Norge och Sverige. Han debuterade med novellsamlingen Jag menar nu 2001, som fick lysande kritik i bl.a. Dagens Nyheter och blev nominerad till Borås Tidnings debutantpris samma år. Han skriver för Helsingborgs Dagblads kultursida.

Mats Kolmisoppi var en av fem författare som fick 100 000 kronor ur Albert Bonniers Stipendiefond för svenska författare 2006. Stipendiefonden instiftades 1901 och riktar sig till svenska författare som under det gångna året utkommit med ett nytt verk av litterär betydelse.
Ryttlarna valdes ut bland de ungefär 130 svenska romaner och diktsamlingar. Några av de tidiga pristagarna var Hjalmar Söderberg, August Strindberg, Vilhelm Ekelund och Gustav Fröding.

Mats Kolmisoppi tilldelades Aftonbladets litteraturpris 2005 med motiveringen:
"Vi öppnade våra hjärtan och världen föll in." Precis så är det att vara ung. En skyddslöshet men också - i positiv mening - avsaknad av försvar. Världen angår en, och själv angår man världen.
I Ryttlarna, men också i debuten novellsamlingen Jag menar nu, lyckas Mats Kolmisoppi omvandla denna ungdomens erfarenhet till litterär praktik -  han lägger sig nära, är öppen och tar in andra världar som om där saknades filter.
Sällan har någon författare varit så ren i sitt förhållande till barn- och ungdomserfarenheten. Mats Kolmisoppi lyckas blanda tonårens språkliga naivitet med tankar av enastående djup, vilket är i det närmaste en exakt beskrivning av det tillstånd vi kallar ungdom.
Det är modigt.
Också valet av huvudpersoner är modigt. De tre unga tjejerna blir i Ryttlarna kompletta - de får vara både onda och goda. Oavsett vilket är författaren där. Hela tiden.

Utmärkelser:

Aftonbladets litteraturpris, 2005
Albert Bonniers Stipendiefond, 2006

 

Läs mer Dölj
Undantagen
"aaaa" /Amelia "Vissa säger att deras liv är som en Norén-pjäs. Snart kommer troligen lika många att säga att tillvaron är som en Kolmisoppi-novell. Kolmisoppi har bland annat skrivit den bästa skildringen av familjeliv som jag har läst. Novellen heter Föda och är en del i denna nya samling brutala och bitvis fruktansvärt roliga samtidsberättelser. Här finns ilska och förbjudna tankar men också ett skruvat hopp." (MK) 
Undantagen
"Bli glad av tristess och äckliga mobbare" /Arbetarbladet "Läsningen är alltså litet av en väckelse, där ligger min upprymdhet. Kolmisoppis tonläge är lättsamt och resonerande. Med humor beskriver han vardagliga situationer."Anne Brügge
Undantagen
"en ovanligt säker stilist" "Det finns en tyngd i novellerna, som för den sakens skull inte bör betraktas som tunga. Visst dominerar svärtan och nog kan en underliggande vrede över sakernas tillstånd förnimmas. Men här finns också en dragning åt det absurda, som förser det oroväckande med roande inslag, låt vara att skrattet inte sällan förvrids i en grimas. Dessutom är Kolmisoppi en ovanligt säker stilist. Läsaren kan, liksom bokens gestalter, mer än en gång undra varthän berättelserna bär, men språkligt brister det inte en enda gång."Peter Viktorsson  
www.bt.se
Undantagen
"Med Undantagen gör Kolmisoppi det uppenbart att han är ett stort författarskap på spåren." "För Kolmisoppi har det där alldeles egna tilltalet, den där särpräglade rösten, som inte går att laborera eller konstra fram, som helt enkelt är resultatet av en alldeles äkta talang. Och hans bok, den fjärde i ordningen, lämnar den där mirakulösa känslan efter sig, känslan av att dess mening och kärna, dess storhet, ständigt undflyr en, inte låter sig beskrivas. /.../Kolmisoppis lite själlösa, komprimerade och nästan monotona stil fyller texten med en snudd på aggressiv laddning. Meningarna är korta, utan nåd. Men här finns också en lågmäld, mörk och ibland nästan brutal humor. Det är koncentrerat och väldigt kraftfullt.Med Undantagen gör Kolmisoppi det uppenbart att han är ett stort författarskap på spåren."John Sjögren
www.unt.se

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.