Fotograf: Euro Rotell

Press images

Aktuell med: Brevet från Gertrud

Björn Larsson debuterade 1980 med novellsamlingen Splitter på Wahlström och Widstrands förlag. Sedan gick det över ett decennium innan hans nästa bok, romanen Den keltiska ringen, utkom år 1992 på Bonniers förlag. Sedan dess har Björn Larsson publicerat en bok ungefär vartannat år, samtliga utom en på Norstedts.

År 1995 kom romanen Long John Silver, i vilken ärkepiraten från Skattkammarön berättar sitt liv från början till slut, vilket några år senare också gav Björn Larsson ett internationellt genombrott. Därefter följde 1997 Drömmar vid havet om den karismatiske sjökaptenen och gårdfarihandlaren i drömmar Marcel. I romanen Det onda ögat, 1999, berättar Björn Larsson historien om ett terroristattentat i Paris underjord, som på ett kusligt sätt förebådade attentatet i New York den elfte september. Nästföljande bok, som utkom 2001, var en essä, Från Vredens Kap till Jordens Ände, om världen och livet sedda från sittbrunnen på en mindre segelbåt och byggde på hans erfarenheter av att bo på en segelbåt i flera år och två års seglatser i Nordatlantiska vatten.

Året därpå, 2002, var det dags för romanen Den sanna berättelsen om Inga Andersson om en kvinnlig kriminolog som tvingas mäta krafter med världens största underrättelsetjänst, den amerikanska National Security Agency. Essän Besoin de liberté [Behov av frihet] skrev Björn Larsson direkt på franska för förlaget Le Seuil som gav ut boken år 2006. Året därpå översattes den till italienska, men den har ännu inte utkommit på svenska. Björn Larssons senaste bok, novellsamlingen Filologens dröm (2008), handlar ett antal forskare i olika discipliner som drömmer om att göra den stora upptäckt som ska förändra världen, helst till det bättre, och gärna ge dem själva Nobelpriset.

Björn Larssons böcker genomgående tagits emot mycket positivt av kritikerna och han har också efter hand fått en stor publik, inte minst i pocket.

Utomlands - särskilt i Frankrike, Italien och Tyskland - räknas Björn Larsson som en av Sveriges mest betydande samtida författare. Han har översatts till femton språk, kritikerna har lovordat hans böcker, varav flera har blivit både långsäljare och bästsäljare.

Björn Larsson har också fått flera prestigefyllda priser, bland dem Prix Médicis étranger för Drömmar vid havet, Elsa Morantepriset för Det onda ögat, Prix Astrolabe-Étonnants voyageurs för Från Vredens Kap till Jordens Ände och Premio Boccacio Europa för det samlade författarskapet. Björn Larsson är för närvarande ledamot av två litterära prisjuryer, dels Prix Nicolas Bouvier-Étonnants voyageurs, dels Prix Simone de Beauvoir pour la libération des femmes dans le monde.

Björn Larsson är även verksam som professor i franska, språk och litteratur, vid Språk- och litteraturcentrum, Lunds Universitet. Som forskare har han publicerat monografier på franska om litteraturens funktioner och studier i semantik och språkfilosofi samt ett antal artiklar om olika författare och genrer, företrädsvis på franska, men också på engelska, svenska och italienska.

Björn Larsson undervisar och handleder också på Lunds Universitets författarskola som han var initiativtagare till för ett antal år sedan och som  har utvecklat sig till en framgångshistoria med över 25% debutanter bland dem som fullfört den tvååriga utbildningen.

Björn Larsson delar sin tid mellan Gilleleje i Danmark, där han bor på sin båt, Råå söder om Helsingborg där han har en lägenhet och skrivarlya, samt Frankrike och Italien där han tillbringar ett par månader om året.

Priser och utmärkelser:

1999, Le prix Médicis étranger (Le capitaine et les rêves)
2000, Il premio Boccaccio Europa (Il Cerchio Celtico), Certaldo
2002, Prix l'Astrolabe-Étonnants-voyageurs (La Sagesse de la mer)
2002, Premio Elsa Morante (L'occhio del male), Napoli
2003, Le prix des lecteurs, Le festival Livre et Mer, Concarneau (La Sagesse de la mer)
2004, Il premio Grinzane Biamonti, SanRemo
2007, Il premio SanRemo (Bisogno di libertà)
2010,  Sjösalapriset "för sina på gedigna kunskaper baserade fascinerade skildringar där sjön, människorna och deras frihet samt båten bildar en innerlig enhet. En författare helt i Evert Taubes anda."

 


 

Läs mer Dölj
219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2013
211 kr Bok - Häftad
Utgiven: juni 2012
209 kr Bok - Häftad
Utgiven: maj 2012
201 kr Bok - Häftad
Utgiven: april 2012
209 kr Bok - Häftad
Utgiven: april 2012
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: november 2008
Brevet från Gertrud
"Detta är en stark och angelägen gestaltning av sådana svårigheter som människor idag ställs inför, och romanens betydelsebärande tendens utgörs av en lika skickligt belyst som seriös fråga om hur fri är man egentligen är att välja." /Michael Economou
BTJ
Min frihet
"Skamlöst skickligt." /DN "Lekfullt, likväl på fullaste allvar diskuteras den fria, sociala utopins fundament. Fascinerande nog hamnar samtalen, nästan tvingande omärkligt, åter och åter i allt mer fängelselika återvändsgränder. För övrigt för Björn Larsson ett snarlikt och mycket personligt resonemang i höstaktuella boken "Min frihet"."Örjan Abrahamsson
Min frihet
"Det är mycket sympatiskt och välformulerat" /Hallands Nyheter "Det är mycket sympatiskt och välformulerat, liksom det långa kapitlet om litteraturen som frihetsmöjlighet: föreställningen om att världen skulle kunna vara annorlunda.Björn Larssons liv är inte påfallande intressant. Hans tänkande är desto intressantare."Björn Gunnarsson  
Min frihet
"Svårt att inte charmas" /Östgöta Correspondenten "Som svuren fiende till vår tids självhjälpsböcker, bidrar Björn Larsson likväl med ett slags frihetens och kärlekens självhjälpsmanual. Tidvis dråpliga berättelser från ett liv på ständigt rörlig fot, varvas med funderingar där han vrider och vänder på frihetsbegreppet och gradvis alltmer essäistiska frihetsutflykter i lingvistik, filosofi och kring romankonstens eventuella lärdomar. /.../ svårt att inte charmeras, rentav beundra en människa som tar sitt enda liv på så stort och inspirerande allvar."Örjan Abrahamsson

NYHETER

Författaren Björn Larsson tillägnas en egen bokfestival i Italien

Festivalen, som äger rum en gång om året, varar en vecka och ägnas åt en enda författare och ett enda författarskap.

Laurent Denimal
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.