Fotograf: Göran Segeholm

Press images

Aktuell med: Oron bror

Daniel Sjölin är född 1977 i Bålsta, uppvuxen i Sollentuna och bosatt i Stockholm. Han var programledare för SVT-programmet Babel och har varit verksam som litteraturkritiker i SvD och BLM.

Hösten 2002 debuterade han med romanen Oron bror. Två år senare kom Personliga pronomen. För denna belönades han 2006 av Svenska Pen-klubbens styrelse med Berns-priset. Motiveringen löd:

"För hans skoningslösa skildringar av det moderna svenska klassamhället, som det yttrar sig i Stockholms segregerade förorter. Inte minst visar Daniel Sjölin i sitt skrivande hur språket kan stänga in människor etniskt och socialt; detta på en prosa som ömsom kittlar, ömsom gisslar och piskar svenskan ur sin vanliga - förrädiska - instängdhet" 

2007 utkom Världens sista roman

En röd tråd i Sjölins böcker är språkets makt över människans minne, tankar och känslor. Sjölin utforskar den traditionella romanformens grunder genom att pröva människans olika sätt att varsebliva verkligheten, där språket är de ögon vi ser med. Oron bror handlar om en pojke som bara är drygt ett år och lär sig tala, berättad ur barnets eget perspektiv. Personliga pronomen gestaltar en medelklassfamilj och visar hur språket fjärmar oss från varandra när yta och djup byter plats. Världens sista roman handlar om var språket slutar. Finns det något bortom språket? Eller ännu hellre: Finns där någon? Den resa som i debuten påbörjades med surrealistisk optimism och som vändes till en cynisk språkpessimism, avslutas nu i bitter förtvivlan över människans oförmåga att med språkets hjälp nå ens en centimeter utanför henne själv. Mitt i skottgluggen står förstås författaren, som genom sitt yrke förstör kärleken genom att med språket hjälp abstrahera och professionalisera känslorna. Författaren undslipper aldrig sin självupptagenhet, sin inbillade godhet och sin pretentiösa självömkan. Återstår bara att frossa i självbekännelse, även om bekännelsen är ren lögn. Finns det något alternativ?

Nja, den som i kokett vredesmod försöker krossa språket med hjälp av ord, kanske finner att ett sådant uppdrag inte är författarens utan narrens. Så är heller aldrig skrattet långt borta i Sjölins romaner. Att skrattet sedan fastar i halsen, beror på att det är i halsen som orden bor.

Priser och utmärkelser:

Borås Tidnings debutantpris (Oron bror), 2003
Berns-priset, Svenska Pen-klubben, 2006
Örjan Lindberger-priset, 2008
Läs mer Dölj
199 kr Bok - Häftad
Utgiven: maj 2011
159 kr Bok - Häftad
Utgiven: april 2010
159 kr Bok - Häftad
Utgiven: april 2010

SENASTE RECENSIONERNA

Världens sista roman
Pressröster om Världens sista roman "Läs hans bok, läs hans bok, läs hans jobbiga jävla underbara smärtsamma bok med sens moral: "Det är tur att man är psykopat så mycket som det finns som kan göra ont". Undvik myggor och tigrar och andra helt vanliga skittråkiga små kulturdjur, de är nada på en skala. Den här boken är urfisken. LÄS DEN HÄR BOKEN ISTÄLLET." Maria Küchen, Expressen"”Världens sista roman” är en oavbrutet fängslande och omtumlande berg-och-dalbanefärd genom medvetandet och språket, en förtvivlad lägesrapport inifrån en belägrad hjärna och en halsbrytande skildring av den konstiga värld vi alla bebor." Eva Johansson, Svenska Dagbladet"Inget är så lätt som att lämna ut sig när man ljuger till 94 procent. Plötsligt är det bara att vräka på, allt man har burit inom sig kan man fläka ut i en omgivning av lögner. /.../ Med den premissen i bakhuvudet är Daniel Sjölins bisarra roman en riktig höjdare. Vi pratar om en språklig excess, en i stort sett ramlös fantasi som ytterst och innerst bara handlar om språket och dess möjligheter, ingenting annat. Och därmed allting annat, givetvis, eftersom vårt språks gränser är vår världs gränser." Jan Arnald, Dagens Nyheter"”Världens sista roman” är tveklöst ett litterärt kraftprov. Daniel Sjölin visar att han intill virtuositet behärskar sina uttrycksmedel. Han skriver benådat bra. Men — framför allt — han skriver på allvar, blodigt allvar. Kanske är det därför som ”Världens sista roman” blir så förbaskat rolig." Crister Enander, Helsingborgs Dagblad"I världens sista roman, skriver Daniel Sjölin, "måste fiktionen dö". Men om det är något som lever i detta hans tredje skönlitterära verk, just kallat "Världens sista roman", så är det fiktionen. Den lever och frodas, leker och groddas. Det är gott gry i gossen." Jan Karlsson, Kristianstadsbladet"... det är en roman – eller vad den nu ska kallas – som förvandlar själva berättelsen, verklig eller påhittad, till en egen språklig form. Där allt sveps med, spolas ned och bubblar upp. Den som orkar med ordbajseriet har en högtidsstund. En lång, ohämmad, mycket underhållande högtidsstund." Curt Bladh, Sundsvalls Tidning

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.