Fotograf: John Wyatt

Press images

Aktuell med: Ringens brödraskap

John Ronald Reuel Tolkien föddes 1892 i Sydafrika. Han kom som treåring till England och blev tidigt föräldralös. Som ung officer deltog han i första världskriget men drabbades av skyttegravsfeber och hamnade på sjukhus, där han började skriva på Silmarillion.1924 blev han professor i engelska vid universitetet i Leeds och året därpå professor i anglosaxiska vid universitetet i Oxford.

1937 kom hans första bok i den fantasygenre som sedan skulle göra honom berömd i hela världen. Det var barnboken The Hobbit, There and back again, som den fullständiga titeln lydde. Den publicerades första gången i Sverige med titeln Hompen, för att senare få sin nuvarande benämning Bilbo, en hobbits äventyr. Tolkien funderade länge på en fortsättning av The Hobbit - eller Bilbo. Hans fantasivärld, i mycket inspirerad av nordiska och germanska myter, blev alltmer utvecklad, och blommade ut i hans stora verk Sagan om ringen, som först gavs ut 1954-1956. Sagan om ringen fick i huvudsak ett positivt bemötande när den kom på svenska första gången hösten 1959. Men någon säljsuccé blev det inte - den kom först nästan tio år senare, 1967, när den första pocketupplagan kom ut och hippievågen från USA satte fart på fantasygenren.

Tolkien själv betonade vikten av sagor och fantasier för en god personlighetsutveckling, i en tid då vardagsrealismen var förhärskande, och mycket tack vare honom ändrades attityderna: saga och fantasy fick tillbaka sin rättmätiga plats inom barn- och vuxenlitteraturen.

När Tolkien avled 1973, åttioett år gammal, sörjdes han av miljoner läsare över hela världen - den störste sagoberättaren i vår tid.

Läs mer Dölj
169 kr Bok - Danskt band
Utgiven: augusti 2019
169 kr Bok - Danskt band
Utgiven: augusti 2019
169 kr Bok - Danskt band
Utgiven: augusti 2019
161 kr Bok - Danskt band
Utgiven: augusti 2019
161 kr Bok - Danskt band
Utgiven: augusti 2019
369 kr Bok - Flexband
Utgiven: november 2014
139 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Utgiven: oktober 2012
139 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Utgiven: oktober 2012
139 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Utgiven: oktober 2012

NYHETER

Tolkiens klassiker får nya omslag

Nu finns nyutgåvor av Ringarnas herre-böckerna i butik – bland annat en fanfavorit som inte funnits i tryck på nästan 20 år.

Foto: Kerstin Hanson
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.