Sara Villius

Foto: Robin Rådenman

Utforska författaren

Sara Villius är född 1976 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2002 och har sedan dess utkommit med böcker för både barn och vuxna. 2019 utkom den mycket uppmärksammade Madonna. Villius är kursledare på Jakobsbergs författarskola.

Utgivning

Om boken

Sara Villius roman Madonna var en skoningslös undersökning av vad det är att vara kvinna och moder, madonna och kropp. Paradis utspelar sig i ett kärnfamiljens efteråt. När separationen väl är ett faktum måste kvinnan i bokens centrum komma fram till vem hon egentligen är. Utkastad från paradiset, eller fri att skapa sitt eget för första gången i sitt liv.
Den trygga tillvaron som har varit svår att lämna skakas om, livet blir mer kringflackande. Den ljuvliga trädgården, den egna magiska gläntan, ter sig plötsligt främmande. Men kanske finns det fortfarande platser kvar att upptäcka. Kanske finns det en ö.Sara Villius efterlängtade återkomst till litteraturen Madonna blev omtalad och omtyckt när den utkom 2019. Nu är Villius tillbaka med den fristående uppföljaren Paradis, där hon med skarp men ömsint blick fortsätter att granska villkoren för att vara kvinna och skapande människa idag.

Läs mer

Sara Villius

Paradis

Om boken

Det börjar med en kyss. Eller ännu tidigare. I värmen mellan två armar alldeles nära varandra. Eller kanske tidigare än så. I händelser som finns nedskrivna i myndighetsdokument och såna som saknas där.

Hon tänker på mannen som velat lära henne allt om skrivandet. Hon tänker på maken hon inte längre orkar tänka på. Hon tänker på om det är möjligt att vara både moder och kropp. Hon tänker på hur det skulle vara att få vila ut nånstans, hos nån. Hon kan inte längre skriva, men hon skriver ändå.

Sara Villius har fått ett kultrykte bland unga författare och läsare med Sex och Battle, stenhårda litterära skildringar av uppväxt, sexualitet och skrivande. Det är över tio år sedan senaste romanen, Sex, utkom. Men nu är Sara Villius äntligen tillbaka, och hennes blick är skarpare än någonsin. I Madonna granskas vuxenlivet, kärnfamiljen och moderskapet lika kompromisslöst som hon tidigare undersökt ungdomen. Villius har skrivit en skoningslös undersökning av vad det är att vara kvinna och moder, madonna och kropp.

Läs mer

Madonna

Sara Villius

Madonna

Om boken

Myra är en modellsöt elvaårig flicka. Hon träffar en mycket äldre kille, CF, som är från storstaden Stockholm. När hon ska åka på sommarläger tar han istället med henne på en resa till Frankrike. Utan att någon annan får veta.

Eller handlar det här egentligen om en vuxen kvinna som lever i ett trasigt äktenskap och som flyr in i sina fantasier om den unga Myra och hennes bekantskap med CF?

Sara Villius nya bok Sex är en fantasi, en dröm, en flykt. Det handlar om hur man kan använda fantasin som tröst. Och om att vilja vara någon annan än man är. Att få vara barn, som någon vill ta hand om, och samtidigt bli åtrådd och älskad. Om tillståndet där man kan få vara både och. Om att längta efter en pappa, eller en annan man (främst en i ballongskjorta). Om att ta hand om ett barn och vara ett barn. Att blanda ihop allting och sudda ut alla gränser. Att inte känna att man hör hemma någonstans, men alltid längta hem.

Läs mer

Sex

Sara Villius

Sex

Om boken

Battle är en stark uppföljare till kritikerrosade Nej det är en snöklump. En textsamling om flickor, tonårstjejer och unga kvinnor som på ytan är bedrägligt tuffa och erfarna, men som under den ytan döljer en ilska och sorg, men framför allt en väldig utsatthet. Boken skildrar den stora längtan efter att bli sedd, om spelet mellan det ensamma jaget och gruppen och om vad man kan berätta och vad som inte låter sig berättas. Sara Villius är en genuint tonsäker författtare som lyckas skapa en enorm laddning i sin prosa.

Läs mer

Battle

Sara Villius

Battle

Om boken

Sara Villius debutbok, Nej, det är en snöklump, handlar om en outsider, en flicka som är lite på kant med hela tillvaron. Hon pepprar sitt språk med attityd, men det finns något väldigt sorgligt bakom både huvudpersonens attityd och berättelse. Boken utspelar sig under en bilfärd till Öland. Men här finns också korta tillbakablickar om akademikerföräldrarna, pojkvännerna, hångel och ensamhet. Den enkla stilen är skenbart naiv med en absurd och ironisk humor. "Det handlar om att varje erfarenhet blir viktig därför att man inte har någon erfarenhet. Om att ha koll och att inte ha koll. Om saker som är jobbiga. Om ett ensamt hål", skriver Sara Villius själv.

Läs mer

Nej, det är en snöklump

Sara Villius

Nej, det är en snöklump

Om boken

Sara Villius kritikerrosade debutbok, Nej, det är en snöklump (2002), handlar om en outsider, en flicka som är lite på kant med hela tillvaron. Hon pepprar sitt språk med attityd, men det finns något väldigt sorgligt bakom både huvudpersonens attityd och berättelse. Boken utspelar sig under en bilfärd till Öland. Men här finns också korta tillbakablickar om akademikerföräldrarna, pojkvännerna, hångel och ensamhet. Den enkla stilen är skenbart naiv med en absurd och ironisk humor.

Battle (2003) är en textsamling om flickor, tonårstjejer och unga kvinnor som på ytan är bedrägligt tuffa och erfarna, men som under den ytan döljer en ilska och sorg, men framför allt en väldig utsatthet.
Boken skildrar den stora längtan efter att bli sedd, om spelet mellan det ensamma jaget och gruppen och om vad man kan berätta och vad som inte låter sig berättas.

Sara Villius bok Sex (2008) är en fantasi, en dröm, en flykt. Det handlar om hur man kan använda fantasin som tröst. Och om att vilja vara någon annan än man är. Att få vara barn, som någon vill ta hand om, och samtidigt bli åtrådd och älskad. Om tillståndet där man kan få vara både och. Om att längta efter en pappa, eller en annan man (främst en i ballongskjorta). Om att ta hand om ett barn och vara ett barn. Att blanda ihop allting och sudda ut alla gränser. Att inte känna att man hör hemma någonstans, men alltid längta hem.

Läs mer

Nej, det är en snöklump / Battle / Sex

Sara Villius

Nej, det är en snöklump / Battle / Sex

Recensioner

”Jag tänker att det är så här en intrig blir spännande på allvar; genom att valen är oundvikliga, men smärtsamt omöjliga.”

Expressen

”I all sin minimalism är Villius storslagen.”

Tidningen Vi

”Det är ett imponerande romanbygge värt många läsare.”

Borås Tidning

”Imponerande”

”Det var länge sen jag läste en så sorglig berättelse, skriven i en så förvirrande enkel och naken stil. Ibland påminner den om Sylvia Plaths melankoliskt humoristiska stil i Glaskupan, ibland om Peter Handkes snustorra stil i Den vänsterhänta kvinnan

”behagligt att läsa en författare som inte längre tycks behöva imponera på någon, allra minst sig själv.”

”det är så exakt, i minsta detalj, som det vanliga livet faktiskt kan vara, att man drabbas av ett slags svindel.” ”Det här är en prosa som litar fullständigt på sitt egenvärde. Den krumbuktar inte, den är inte lyrisk, den försöker inte sälja på läsaren några förnumstiga insikter.”

”... att en mamma får lov att vara så här existentiellt fuckad och så ambivalent i förhållande till patriarkatet och sexualiteten känns för mig sannare än det mesta.”

”Det är starkt och svart och skrämmande, skrivet utan skam. Och befriande att läsa om en kvinnovarelse som söker sig fram på sina egna smala djurstigar.”

”Madonna är en direkt plågsam roman. Och en av årets finaste.”

”Sara Villius håller ihop historien berömvärt. Hennes språk är sig likt. Korta meningar. Detaljerade iakttagelser som aldrig blir långrandiga. Varje ord betyder något i romanbygget. Och romanjaget är befriande komplext, inte självklart älskansvärt. Men hennes drivkraft griper tag i läsaren. Hon fogar sig inte.”

Borås Tidning

”Villius har en förmåga att ladda de mest vardagliga fraser fulla med mening, med så många bibetydelser. Språket är sparsmakat, naket, men sylvasst och kallt när hon avslöjar stelnade metaforer och klyschor. Det här helt enkelt en njutning att läsa.”

”Mer än ännu en smart, intellektuell feministisk undersökning i linje med amerikanska essäister som Maggie Nelson, än som den pinsamma intimitet som Sara Villius bygger upp mellan romanjaget och läsaren” ”Det finns många oavslutade ansatser i Madonna att gnugga sin förväntan mot utan att bli riktigt tillfredsställd, men just där i friktionen finns också dess särart.”

Hon är den modrande, älskande, skapande kvinnan - fångad i förväntningarnas rävsax och samtidigt stark och skoningslös i sitt begär och raseri.

Vi läser

Nyheter

27 oktober 2023

Svensk Bokkonst prisar Norstedts-böcker

Nyheter
Foto: Robin Rådenman

17 oktober 2022

Sara Villius om fortsättningen på sin uppmärksammade roman

IntervjuerNyheter