Fotograf: Marie Klingspor Rotstein

Aktuell med: Kulturkvinnan

Ebba Witt-Brattström är författare och professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Hon har skrivit en rad litteraturhistoriska böcker, bl a om Moa Martinson och Edith Södergran. I Å alla kära systrar! från 2010 ger hon en personlig skildring av 1970-talets kvinnorörelse och Grupp 8. I Stå i bredd: 1970-talets kvinnor, män och litteratur från 2014 ger hon en helt ny bild av en litterärt livaktig epok. 2016 utkom Kulturmannen och andra texter och den skönlitterära Århundradets kärlekskrig. Ebba Witt-Brattström är flerfaldigt belönad, senast med Expressens Björn Nilsson-pris samt Mårbackapriset. Hon är också vinnare i tv-programmet Kulturfrågan Kontrapunkt, våren 2017.

Priser och utmärkelser:
Moa-priset, 1991
Samfundet De Nios essäpris i Lotten von Kraemers namn, 2004
Ivar Lo-Johanssons personliga pris, 2014 *)
Elin Wägnersällskapets pris Årets väckarklocka, 2015
Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik, 2015 **)
Mårbackapriset 2016 (för "sitt arbete i Selma Lagerlöfs anda")
 

*) Juryns motivering: ”För ett författarskap som lyft fram arbetarlitteraturens kvinnor, inte minst i en banbrytande avhandling om Moa Martinson. I Ebba Witt-Brattströms genusforskning och folkbildande essäer har maktanalysen alltid ett klassperspektiv.”

**) Juryns motivering: "I en tid av snabbanalyser och inslagna dörrar är årets Björn Nilsson-pristagare en representant för bildning, briljans och integritet. Uppkäftig och rakryggad går hon med kulturarvet som en fackla i det patriarkala mörkret. Orädd, alltid beredd, står hon i bredd – Ebba Witt-Brattström."

Århundradets kärlekskrig
"Ett kärlekskrig med höga stil poäng! Betyg:5" /Femina
Kulturmannen och andra texter
"Det känns friskt som mentol att ta del av Ebba Witt-Brattströms temperamentsfulla ifrågasättande av den manligt präglade synen på litteraturens historia i denna essäsamling, som delvis hämtat kraft ur debatten om kulturmannen." /SvD
Århundradets kärlekskrig
"Som litterär gestaltning av härskarteknik blir boken en vän att ta med. Jag säger faktiskt: Genialt!"
arbetet.se
Århundradets kärlekskrig
"Läs den, gärna två gånger med olika identifikation om ni törs." /UNT "Men en sak vet jag: berättelsen förtjänar att tas på allvar. Det är en mångbottnad och grym saga om ett förhållande som tidigt fick estetiska dimensioner, som utnyttjas i karriärer och som argument. Läs den, gärna två gånger med olika identifikation om ni törs. Och lägg för all del inte all vikt vid titelns sista stavelse! För en sak är säker: få i samtida svenskt kulturliv tror på kärleken som Ebba Witt-Brattström. Det är både märkligt och fantastiskt."Amanda Setterwall Klingert

NYHETER

16 böcker att läsa i jul

Låt dig svepas med till Elena Ferrantes Neapel eller inspireras av Majs kokkonster. Få upp pulsen med de bästa spänningsromanerna just nu och läs några av årets mest angelägna samhällsskildringar ur både ett historiskt och samtida perspektiv.

Giphy

Ebba Witt-Brattströms uppmärksammade bok blir både opera och pjäs

Författaren och litteraturproffesorns omtalade skildring av ett äktenskap i upplösning intar två olika scener i vår.

Marie Klingspor Rotstein

Fem frågor till Ebba Witt-Brattström om Århundradets kärlekskrig

Ebba Witt-Brattström är professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och medaretare i Dagens Nyheter. Hon är flerfaldigt belönad, senast med med Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2014, Elin Wägnerpriset Årets väckarklocka 2015 och Expressens kulturjournalistpris 2016.

Marie Klingspor Rotstein
147 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2017
200 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2016
206 kr Bok - Flexband
Utgiven: januari 2016

UTGIVNING

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.