Jeffrey Eugenides

Foto: Ricardo Barros

Utforska författaren

Jeffrey Eugenides är född i Detroit, Michigan. Han har publicerat prosa i olika tidskrifter och magasin som New Yorker. 2003 tilldelades han Pulitzerpriset för romanen Middlesex som utkom på svenska 2004. Debuten skedde 1993 med romanen Virgin Suicides (Dödens jungfrur 1993), baserad på en sann historia om fem systrar som begår självmord. Boken filmatiserades av Sofia Coppola 1993. 

Utgivning

Om boken

I Tidig musik har Jeffrey Eugenides samlat noveller som han skrivit sedan slutet av åttiotalet och många av dem handlar om själsligt självskadebeteende. Få samtida författare skriver lika träffsäkert om företrädesvis välutbildade män och kvinnor ur medelklassen vars liv sakta men säkert börjat rämna. De har sunkiga kök och sömnproblem, deras karriärer har gått i stå och hustaken läcker.

Eugenides är särskilt intresserad av männen, av att tränga sig in i de mörka och outtalade inre tankarna hos äkta män och fäder. Till exempel är Charlie, som han gärna medger i "Hitta skurken", "bristfällig make" till en kvinna som bara gifte sig med honom för att få uppehållstillstånd. För sent kommer han underfund med vad som är nyckeln till en god relation. "Vid frukosten skickar man marmeladen. Man frågar: ´Hur har du haft det idag?´ och låtsas bry sig. Såna grejer funkar verkligen."

Samlingen rymmer tio noveller. Den tidigaste, "Otämjda trädgårdar", skrevs 1988, alltså fem år innan debutromanen Dödens Jungfrur gavs ut. De senaste texterna är daterade 2017.

Läs mer

Jeffrey Eugenides

Tidig musik

Om boken

Det är i början av 1980-talet och i USA råder lågkonjunktur. På college läser man Derrida och lyssnar på Talking Heads. Men inte Madeleine Hanna. Hon studerar engelsk litteratur och har sedan länge förläst sig på Jane Austen och George Eliot - två författare som verkligen visste hur man intrigerade en kärlekshandling.

Hela livet har Madeleine känt som om hon varit född i fel tid. Så träffar hon två unga män som förändrar allt. Leonard Bankhead är en karismatisk ensamvarg, darwinist - och helt uppe i det blå. En dag dyker han upp på ett semiotikseminarium och innan Madeleine vet ordet av är hon involverad i ett sexuellt och intellektuellt förhållande med honom.

Nästan samtidigt stöter hon på en tidigare bekant, Mitchell Grammaticus, som alltid utmärkt sig för att ha en stark dragning till religiös mysticism och för att vara allmänt besynnerlig. Han har nu bestämt sig för att Madeleine är kvinnan i hans liv. Under det följande året lever de i en sorts kärlekstriangel. Det handlar om att fatta stora beslut för hur man vill leva sitt liv efter college, längtan efter att resa världen runt, humörsvängningar, brist på självförtroende, känsla av odödlighet - allt som kännetecknar unga människors väg ut i vuxenlivet.

Jeffrey Eugenides nya roman har hyllats av kritiker runt om i världen, inte minst för sättet på vilket han får sjuttonhundratalsromanens alla ljuvliga intriger att kännas som lika självklara i en roman för vår tid.

"Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den. En kärlekshistoria i collegemiljö? Kanske. Den börjar på examensdagen 1982 och följer de tre huvudpersonerna. Större delen av handlingen utspelas ungefär ett år efter den dagen, när karaktärerna börjar leva sina liv utanför universitetets portar."
Jeffrey Eugenides

Läs mer

En kärlekshandling

Jeffrey Eugenides

En kärlekshandling

Om boken

Dödens jungfrur är en magisk, vacker och sorglig berättelse om ungdom - om kärlek och skräck, om mystik och förtvivlan, sex och självmord. De var som besatta av det mystiska familjen Lisbon. Av den klyftiga Therese, 17, den svårmodiga Mary, 16, den asketiska Bonnie, 15, den lidelsefulla Lux, 14, och den yngsta, bleka, helgonlika Cecilia, 13, vars uppseendeväckande klänning kom att spetsas på det vassa järnräcket i den händelse som satt igång "självmordens år". Själva var de unga då, ett gäng trånande tonårspojkar som drev runt på förortens gator; spionerade, skvallrade, försökte bräcka varandra med historier om sina senaste erövringar. Nu, nästan tjugo år senare, sätter berättaren och hans vänner bit för bit samman fragment av skvaller och hörsägner, av avlyssnade telefonsamtal, av polisrapporter, tidningsurklipp, och framviskade bekännelser - allt formar bilden av det tragiska familjedramat. Virgin Suicides blev filmatiserad med stor framgång av Sofia Coppola (nyligen Oscarsbelönad för manuset till Lost in Translation). Jeffrey Eugenides är aktuell med sin andra roman Middlesex som har legat på topplistorna i England och USA.

Läs mer

Dödens jungfrur

Jeffrey Eugenides

Dödens jungfrur

Om boken

Middlesex är en berättelse om en grekisk-amerikansk familj som ser helt vanlig ut. Men berättaren vet att farfar och farmor egentligen är syskon och att det är orsaken till att hon själv är både kvinna och man. Så riktigt vanlig var den nog inte.

1922 invaderas Smyrna i det korta krig mellan Grekland och Turkiet som orsakats av första världs-krigets politiska oro. Befolkningen flyr i panik, många tar båten till Amerika. På en av dessa båtar finns en ung stilig man och en ung vacker kvinna, som väl framme i Amerika letar sig fram till bilstaden Detroit, och bosätter sig där som vilket amerikanskt invandrarpar som helst. De har svurit på att aldrig i livet berätta sin hemlighet att de var älskare i Grekland fast de var bror och syster. Men två generationer senare gör incesten sig påmind i barnbarnet Calliope, som i tonåren känner sig märkligt dragen till en klasskamrat i flickskolan. Vilket får Calliope att misstänka att hon inte är som andra flickor. Att hon faktiskt inte är en flicka alls.

Middlesex är en sorghumoristisk familjehistoria med sexuella förvecklingar, men också historien om en av Amerikas största städer, ja om hela det moderna Amerika: från massinvandringens strida ström av fattiga, rädda och sargade människor, över tjugotalets förbudstid och depression och sextiotalets raskonflikter in i vår egen tid.

Läs mer

Middlesex

Jeffrey Eugenides

Middlesex

Recensioner

”Jeffrey Eugenides kan verkligen sitt hantverk.”

”Jeffrey Eugenides ser med ömhet på människor som gör korkade val och är skicklig på att skildra det sociala fallet”