Kajsa Grytt

Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

Utforska författaren

Kajsa Grytt är musiker, författare och samtalsterapeut. Hon slog igenom med punkgruppen Tant Strul på 1980-talet och har sedan dess gjort ett stort antal skivor både som soloartist och i olika konstellationer. Hon skriver både text och musik. Utöver musiken har hon arbetat som copywriter och skrivit fem pjäser, en poesibok, en barnbok, krönikor, samt självbiografin Boken om mig själv.

Utgivning

Om boken

Kajsa Grytts första roman utspelar sig i Stockholm och New York. Alex har sitt hem bland Stockholms kriminella. Hans syster Lina är nynykter narkoman och krigar varje dag mot heroinets helvete.

En kväll på krogen möter Alex Ulrika. Hon lever ett ensamt karriärliv i reklamvärlden och förutom hennes son är brodern Richard, bohem och rockmusiker, den som står henne närmast.

Under nio dygn dras Ulrika och Alex in i ett sexuellt kraftfält, ett sug mot något härligt ansvarslöst, ofrånkomligt och slutgiltigt. De två syskonparen rör sig symbiotiskt i en destruktiv bana som måste brytas. Har någon av dem kraften att handla, blicken att se?

Nio dagar, nio nätter är en berättelse om ensamhet och klass, och ett kittlande ödesdrama.

Läs mer

Kajsa Grytt

Nio dagar, nio nätter

Om boken

Roskilde 1985. Tant Strul ska ha sin sista spelning. Jag vill vidare och tycker att vi är passé. Vår största spelning någonsin och vårt avslut, vårt avstamp till framtiden. 25 000 människor framför Marqueescenen tycker något helt annat.

Vi tar oss dit. Betongkeps, skam och nervositet tar ut varandra och blir till en skör känsla att gå upp på scenen med. Vi har aldrig haft några inövade steg eller mellansnack att komma ihåg utan där finns bara låtordningen som vi gjort tidigare. All osäkerhet rinner av oss när vi kollar vårt ljud och går av. Publiken ropar TANT STRUL, TANT STRUL och vi är rusiga och lyckliga när vi gör entré. Ovanför oss finns en stor, svallande tältduk. Det är fuktigt, varmt och ljudet är fantastiskt. Vi är nära varandra på scenen. Stora och säkra. Jag tar fler danssteg än jag brukar och vågar till och med gå ner på knä i en låt.

Vad skulle någon ha Historien om Kajsa Grytt till? Denna spretiga människa som aldrig riktigt får kläm på livet. Som simmar och simmar och bygger och bygger men som hamnar längre och längre bort från den där gröna vackra ön och som alltid får lust att bygga på ett annorlunda sätt, för att det vore vackert och kunde funka men som därför spikar lite snett eller gör nåt spännande, irriterande och snyggt men väldigt icke-funktionellt så att hela huset rasar och hon måste börja om från början igen. Vad kan du lära dig av henne? Kanske konsten att undvika en karriär. Eller konsten att ha kul och överleva.
/Kajsa Grytt

Läs mer

Boken om mig själv

Kajsa Grytt

Boken om mig själv