Maria Lang

Foto: Sjöberg Bildbyrå

Utforska författaren

Maria Lang (pseudonym för Dagmar Lange, 1914-1991) var under ett par decennier Sveriges odiskutabla deckardrottning. Efter debuten 1949 med Mördaren ljuger inte ensam gav hon punktligt ut en ny bok varje år fram till 1990.

Särskilt hennes tidiga produktion räknas till den svenska kriminallitteraturens klassiker och under de senaste åren har nytt intresse väckts för hennes författarskap, som av många har jämförts med Agatha Christies.

Utgivning

Om boken

Hemma hos kyrkoherde Tord Ekstedt på Västlinge prästgård firar man jul och i salongen delas det ut klappar. Elvaåriga dottern Lotta är överlycklig. Hon har fått en vitullig kattunge av sin kusin Puck och hennes man Eje.

Julefriden är fullständig tills det ringer på ytterdörren och den vackra grannfrun Barbara Sandell berättar att hennes man Arne är försvunnen.

Kort därefter hittar Puck honom i hans butik, slagen i huvudet med en yxa! Den idylliska kyrkbyn har blivit en mordplats och listan över misstänkta kan göras lång.

Läs mer

Maria Lang, Lucy Davey

Tragedi på en lantkyrkogård

Om boken

Christer Wijk har gått och blivit kär. Han har träffat den vackra Gabriella Malmer, och de har bjudit Puck och Eje till förlovningskalas på släkten Malmers herrgård i Rödbergshyttan.

De ängsliga släktingarna verkar dock inte alldeles glada åt förlovningen. Och inte heller åt att Gabriellas lillasyster umgås med oäktingen nere från arbetarbostället på Udden. När dessutom familjens överhuvud Fredrik Malmer, Gabriellas farfar, meddelar att han ska skriva om sitt testamente blir stämningen inte bättre.

Så en natt avlider disponent Malmer under plågsamma former. Någon har givit honom en överdos hjärtmedicin. Men vem?

Läs mer

Rosor, kyssar och döden

Maria Lang, Lucy Davey

Rosor, kyssar och döden

Om boken

När Puck Bure kommer hem till Stockholm efter en utlandsresa hittar hon inte sin man Eje hemma i lägenheten, utan en vacker ung kvinna i badkaret, strypt och dränkt!

Varför befann hon sig i makarna Bures hem? Och vem kan ha velat röja henne ur vägen. Den efterlämnade nyckelknippan på bordet är en ledtråd.

Det visar sig att nycklarna går till Humanistiska Biblioteket, där den döda tillhört en krets ambitiösa akademiker som mellan bokhyllor och forskarbord förlorat sig i kärlek, avund och svartsjuka.

En av dem måste vara skyldig.

Läs mer

En skugga blott

Maria Lang, Lucy Davey

En skugga blott

Om boken

Skoga är allt en riktig idyll. Det nygifta paret Puck och Einar Bure far till Einars hembygd för att få sig en lugn och skön semester. De har med sig Pucks far, professor Johannes Ekstedt, som följt med på ett villkor: Inte flera mord!

Men knappt har solen gått upp förrän de upptäcker att det ligger ett lik på gräsmattan nere vid ån, med pappa Johannes egyptiska papperskniv stucken djupt i bröstet.

För att lösa mordet skickar Stockholmspolisen kommissarie Christer Wijk, och med Puck som assistent börjar förhören i grannskapet.

Det visar sig att Skoga bubblar av hat, passion, svartsjuka och grymhet under ytan. Och snart nog får de ännu ett dödsfall på halsen samtidigt som bekännelserna börjar strömma in.

Läs mer

Inte flera mord!

Maria Lang, Lucy Davey

Inte flera mord!

Om boken

Det är examenstider på Stockholms Stadsläroverk och förberedelserna pågår för fullt inför den stora vårfesten med middag, dans och så kvällens clou: den traditionsenliga teaterföreställningen.

I slutscenen faller hjältinnan ned på scengolvet till rungande applåder men det hör inte till pjäsen, hon har blivit förgiftad med cyankalium.

Puck och Einar undervisar båda på läroverket och kommissarie Christer Wijk är snart på plats. Men knappt har han hunnit dit förrän han gör en hemsk upptäckt, under scenen ligger ännu en död elev!

Vem är det egentligen som velat röja de kvinnliga eleverna ur vägen och stulit kemikalier ur skolans giftskåp?


Läs mer

Farligt att förtära

Maria Lang, Lucy Davey

Farligt att förtära

Om boken

Rutger Hammars stuga Lillborgen ligger på Ön i sjön Uvlången i Bergslagen. Där samlar han och hans fru under en sommarhelg en handfull gäster för att umgås, bada och segla.

Men när Puck Ekstedt under en promenad överraskas av ett skyfall och tvingas fly in under en gran gör hon ett makabert fynd: en av Hammars gäster ligger där strypt med en röd sidenscarf om sin hals.

Pucks fästman Einar Bure beslutar att kontakta sin gamle vän Christer Wijk, kommissarie vid Stockholmspolisen, för att lösa fallet.

Det visar sig att gästerna alla knyts samman genom kärleksband och svartsjuka. Alla verkar ha något att dölja, men det är bara en av dem som är mördaren.

Läs mer

Mördaren ljuger inte ensam

Maria Lang, Lucy Davey

Mördaren ljuger inte ensam

Om boken

I Skoga sätter man upp en teaterpjäs framförd av stadens skolelever, ett medeltidsspel där ungdomarna är klädda i munkkåpor. Men främlingar i staden ser sin chans att dra nytta av de anonyma kåporna för att dölja sina skumma affärer. Affärer som kulminerar i en svårknäckt mordgåta.

Läs mer

Se Skoga och sedan...

Maria Lang

Se Skoga och sedan...

Om boken

Tre personer rånar en bank varpå en av dem försvinner med hela bytet i en stulen flyttbil. Samtidigt går en trettonårig flicka upp i rök. Är det rånarna som tagit flickan, och var är flyttbilen med pengarna? Christer Wijk och hans medhjälpare tvingas rakt ut i den täta och mystiska storskogen.

Läs mer

Flyttbil försvunnen

Maria Lang

Flyttbil försvunnen

Om boken

Trots att identiska tvillingar ibland anses förbjudna i deckare så är det just två tvillingbröder, uppvuxna på varsitt håll i grannstäderna Skoga och Lönnstad, som är huvudpersonerna i denna historia. En omständighet som gör ett redan problematiskt mordfall ännu mer svårlöst ...

Läs mer

Tvillingen i spegeln

Maria Lang

Tvillingen i spegeln

Om boken

Den unge och nyfikne Jan Hoffner har fått åka med kriminalkommissarie Christer Wijk på en biltur i Skoga när ett godståg dundrar förbi dem i mörkret. Men tågtrafiken på sträckan har ju för länge sedan upphört och rälsen plockades bort för flera år sedan? Dessutom var lokföraren kusligt lik Odd Oscarsson, och han är ju ... död?

Läs mer

Ånglok 16 på fel spår

Maria Lang

Ånglok 16 på fel spår

Om boken

När Almi Graan besöker Dramaten skojar någon om att hon kommer att ta livet av dem alla i sin nästa deckare. Nej då, Almi är där i ett annat ärende än bokresearch - och förresten skriver hon ju bara om Christer Wijks mordfall nuförtiden. Men så dyker Christer upp, och då är det väl bara en tidsfråga innan något händer i huset ...

Läs mer

Dödligt drama på Dramaten

Maria Lang

Dödligt drama på Dramaten

Om boken

Helena Wijks gård har under årens lopp varit en trygg samlingspunkt för många, men nu är allt förändrat: Helena ligger svårt sjuk, sonen och kriminalkommissarien Christer Wijk har åkt till Bangkok och gården har ockuperats av brottslingar. Den skenbara idyllen i Skoga visar sig vara bedrägligare än någonsin ...

Läs mer

Klappa inte katten

Maria Lang

Klappa inte katten

Om boken

Almi Graan har sett fram emot lite lugn och ro denna försommarvecka, när tre av hennes författarkollegor plötsligt dyker upp i Skoga för att bilda kriminalklubb. Redan från början finns motsättningar inom gruppen och ingenting blir bättre när den intolerante deckarkritikern Bjarne Bork ansluter. Vad har han egentligen i kikaren?

Läs mer

Använd aldrig arsenik

Maria Lang

Använd aldrig arsenik

Om boken

På gården till ett bostadskvarter i Skoga skymmer byggnadsställningar i tur och ordning sikten från tre fönster från vilka man ser in genom ett fjärde, där någonting märkligt pågår. En av dem som riktar blicken mot fönstret är författaren Almi Graan, som alltid är vaken på nätterna. Något som gör henne till ett unikt vittne, men av vad?

Läs mer

Fyra fönster mot gården

Maria Lang

Fyra fönster mot gården

Om boken

Docka vit, docka röd - snart är ena dockan död. Fyra dockor i en dockteaterpjäs. Fyra personer, eller kanske snarare fem, som alltid råkar vara samlade när misstänkta händelser inträffar. För att kunna reda ut en rad saker - däribland ett hänsynslöst mord - tvingas Christer Wijk att ta såväl dockhuvuden som attrapper på allvar.

Läs mer

Docka vit, Docka röd

Maria Lang

Docka vit, Docka röd

Om boken

Efter att en anonym ortsbo vunnit en miljon kronor på Lotto börjar det skvallras rejält runt om i Skoga, där det denna oktober aldrig tycks sluta regna. Så en natt hittas en man död i närheten av kyrkogården och Christer Wijk gör ett besynnerligt fynd bredvid kroppen. Och medan ryktena jagar varann genom småstaden tätnar mysteriet.

Läs mer

Gullregn i oktober

Maria Lang

Gullregn i oktober

Om boken

Trehundratusen kronor är den lockande vinstsumman i tävlingen i kriminallitteratur. Men efter att vinnaren, Vendela, presenterats i tv hör hon aldrig av sig för att inkassera pengarna. Vad kan anledningen till en sådan sak vara? Rör det sig i själva verket om ett fall för Christer Wijk?

Läs mer

Inga pengar till Vendela

Maria Lang

Inga pengar till Vendela

Om boken

Där Eva sitter med sin nittioåriga mormor och löser korsord i det idylliska Skoga känner hon hur livet håller på att rinna henne ur händerna. Uppmuntrad av två tonåringar författar hon så en kontaktannons. Men när annonsmannen gjort entré går allt så bra att man nästan måste misstänka att katastrofen är nära förestående ...

Läs mer

Svar till Ensam Eva

Maria Lang

Svar till Ensam Eva

Om boken

Medan Christer Wijk begraver sig i en ny mordutredning hamnar hustrun Camilla mitt i en skumraskhistoria som Christer i det längsta vägrar att ta på allvar. Vi får följa med såväl till Stockholm som till en hemlighetsfull liten herrgård i Skoga, och Christer måste inte bara reda ut brottsgåtor, utan även försöka rädda sitt äktenskap.

Läs mer

Camilla vid skiljevägen

Maria Lang

Camilla vid skiljevägen

Om boken

Arvet efter Alberta påverkar hela släkten. De anhöriga samlas i den skära villan med de lustiga balkongerna vid den översvämmade Skogasjön, och snart är grälet i full gång. Vem ska ärva vad? Och hur kommer den märkliga medaljongen och kvinnoporträttet i verandarummet in i bilden?

Läs mer

Arvet efter Alberta

Maria Lang

Arvet efter Alberta

Om boken

När Christer Wijk lockas att försöka lösa mordgåtan med de förgiftade körsbären har det sånär som på några dagar gått tjugofem år sedan brottet begicks. Ett problem med detta är att Skoga har förändrats så mycket, ett annat att när tjugofem år väl har gått, kan mördaren inte längre ställas till svars. Det blir en kamp mot klockan ...

Läs mer

Körsbär i november

Maria Lang

Körsbär i november

Om boken

På en tillställning i Köpenhamn, dit Camilla Martin-Wijk just anlänt för att göra ett gästspel på Kungliga teatern, sticker en viss Preben Felding till henne en lapp med en adress på. Trots att hon inte borde - hon är ju gift - tar hon en taxi dit. Men när hon kryper ner i dubbelsängen är det inte Preben som ligger där. Det är en död kvinna.

Läs mer

Dubbelsäng i Danmark

Maria Lang

Dubbelsäng i Danmark

Om boken

Runt den isolerade stugan vid Alntorpsmossen i närheten av Skoga - bland blåbärsris och ljung, tallar och vitblommande skvattram - anas ugglor i mossen i både bokstavlig och bildlig bemärkelse. Människorna på platsen är få och mordgåtans lösning till synes enkel, men ändå gäckar ugglorna i det längsta Christer Wijk.

Läs mer

Det är ugglor i mossen

Maria Lang

Det är ugglor i mossen

Om boken

Det är Fredrika Lagervalls idé att de forna klasskamraterna ska samlas för en munter vårfest. Men särskilt muntert blir det inte, trots att hon sliter hårt för att förverkliga sitt påhitt. Och kriminalkommissarie Christer Wijk finner det mesta förbryllande: mordmedlet, tavlan med benranglet, mysterierna i nuet och i det förgångna.

Läs mer

Vi var tretton i klassen

Maria Lang

Vi var tretton i klassen

Om boken

En vårnatt på värdshuset i Kolbäck pågår en födelsedagsfest i restaurangen. Men festen är varken enbart glad eller idyllisk och dessutom dinerar tre udda personer i ett avskilt hörnrum. Så öppnas porten och ännu en gäst stiger in från mörkret. Därmed är upptakten given, upptakten till ett tragiskt och komplicerat mordfall.

Läs mer

Vem väntar på värdshuset?

Maria Lang

Vem väntar på värdshuset?

Om boken

Mördarens bok utspelar sig i ett välkänt förlagshus på Riddarholmen. En dag hittas ett lik i byggnaden - men vem är mördaren?

Läs mer

Mördarens bok

Maria Lang

Mördarens bok

Om boken

Under mörka och kalla februarinätter somnar staden tidigt. Gardinerna dras för och ljusen släcks i Skoga. Men alla sover inte, och när ett mord inträffar mitt i staden, mitt i natten, mitt under Hylands hörna - då blir både vakande och sovande, både mordoffer och mördare, föremål för Christer Wijks intensiva grubbel och intresse.

Läs mer

Staden sover

Maria Lang

Staden sover

Om boken

Innanför operahusets murar ryms många våningar och lokaler, och hundratals anställda och gäster. Det är ett hus ägnat åt två skilda konstarter: mat och musik. Camilla Martin trivs bäst i den ena avdelningen, Christer Wijk i den andra. Men sedan en rad dödsfall inträffat i huset är det väl knappast någon som trivs längre ...

Läs mer

Intrigernas hus

Maria Lang

Intrigernas hus

Om boken

När tåget Mälardalen lämnar Stockholm mitt på dagen är allt som vanligt. Men ett par timmar senare upptäcker två av resenärerna i den rymliga förstaklassvagnen att en man, helt utan att någon märkt någonting alls, har mördats. Och när Christer Wijk försöker rekonstruera resan möts han av ett minst sagt svåröverstigligt hinder.

Läs mer

Ingen returbiljett

Maria Lang

Ingen returbiljett

Om boken

Natten till den 13 december står hon plötsligt på tröskeln - en Lucia som varken husets fru eller herre har sett förut. Yrvakna tar de emot vad hon bjuder dem från sin kaffebricka. De dricker. Hon försvinner. En okänd överbringerska av plågor och död, snart uppslukad i vimlet på de mörka storstadsgatorna ...

Läs mer

Vitklädd med ljus i hår

Maria Lang

Vitklädd med ljus i hår

Om boken

Se Skoga och sedan dö - det är kanske inte den reklamslogan man drömmer om när den stora pr-kampanjen för att locka turister till sommarstaden Skoga sparkas igång. Tyvärr ska denna olycksbådande devis dock visa sig vara den mest passande. Det blir en svart sommar för såväl Christer Wijk som för hans födelsestad.

Läs mer

Svart sommar

Maria Lang

Svart sommar

Om boken

De sjutton kattorna hör hemma i Selma Lagerlöfs novellsamling Mårbacka. De är röda, gäckande och illmariga och tar hämnd på sådana som gör dem illa. Men de existerar även långt senare, och när två av dem försvinner händer en rad märkliga saker. För Christer Wijk blir jakten på de försvunna en nyckfull färd genom Värmland.

Läs mer

De röda kattorna

Maria Lang

De röda kattorna

Om boken

När Christer Wijk först ska besöka modeateljé Asta utgår han ifrån att ingenting av intresse skulle kunna hända på en sådan plats. Han ska dock bli motbevisad: där finns såväl en ovanligt vacker mannekäng som en klänning som passar hans Camilla, och snart påträffas dessutom en kvinna död i tillskärerskerummet ...

Läs mer

Siden sammet

Maria Lang

Siden sammet

Om boken

I denna bok ryms fyra berättelser: Ögonen, Mord vid midnatt, Slutscenen och Operan ger i afton ... Den sistnämnda, som är den längsta, får sin upplösning i operahuset och vi får följa med bakom kulisserna - där framgången föder avund, kärleken föder svartsjuka och lidelsen föder våld.

Läs mer

Ögonen

Maria Lang

Ögonen

Om boken

Året är 1929 och det är marknad i Skoga. Där finns karuseller och radiobilar, sockervadd och karameller, alla möjliga sorters underhållning. Besökarna stormtrivs! Men Leo Berggren som är nybliven poliskonstapel ska snart få att göra, efter att en av slänggungorna rasat i marken tillsammans med gumman som satt i den.

Läs mer

Tre små gummor

Maria Lang

Tre små gummor

Om boken

När Christer Wijk kallas till Kvinnoklubbens kongress på Blacksta gård mitt i natten finner han sig bland femtio kvinnor. Det är uppenbart att en av dem just blivit mördad, han förstår att en av de andra är mörderskan och han är kär i en tredje. Och alla tycks motarbeta honom i vad som framstår som en tilltrasslad och ologisk mordgåta.

Läs mer

Att vara kvinna

Maria Lang

Att vara kvinna

Om boken

I ett vackert hus på Östermalm är hyresgästerna till vänster om porten trångbodda medan de till höger kan bre ut sig - något som inte alla är nöjda med. Efter en stöld på advokatkontoret som ryms i huset, börjar det skvallras och irritationen mellan hyresgästerna växer. Och en dag dyker polisen upp för att undersöka ett dödsfall ...

Läs mer

Ofärd i huset bor

Maria Lang

Ofärd i huset bor

Om boken

Förlagssekreteraren Malin Skog skickas ut till den västmanländska landsbygden för att bistå den krävande och lynnige författaren Andreas Hallman på dennes avlägset belägna familjegods. På godset befinner sig även författarens familj, och det visar sig snart att någon i sällskapet önskar livet ur Hallman. Men vem, och varför?

Läs mer

Farliga drömmar

Maria Lang

Farliga drömmar

Om boken

I det trivsamma lilla Skoga i Bergslagen går en ung kvinna upp i rök dagen före sitt bröllop. Brudbuketten - en enorm kvast liljekonvaljer - vissnar, men snart dyker nyplockade blommor av samma slag upp. Kan de leda Christer Wijk till lösningen på det som visar sig vara ett ovanligt fantasieggande mordmysterium?

Läs mer

Kung Liljekonvalje av dungen

Maria Lang

Kung Liljekonvalje av dungen

Nyheter

Foto: Sjöberg Bildbyrå

3 februari 2020

”Sveriges Agatha Christie” – Maria Langs klassiska deckare nu i ljudbok

Nyheter