Fotograf: (c) Göteborgs universitetsbibliotek

Press images

Aktuell med: Vem vänder i ljus mitt mörker

Anna Greta Wide (1920-1965) debuterade 1942 med diktsamlingen Nattmusik och fick fin kritik både för den och den uppföljaren Orgelpunkt (1944), och båda trycktes om flera gånger, ända in på 1950-talet. Under denna period var hon förmodligen den mest lästa unga poeten i landet, och den lyriker vars dikter hördes mest i radions Dagens dikt.

Det dröjde över ett decennium innan diktsamlingarna Dikter i juli (1955) och Broar (1956) gavs ut. Hennes lyrik, som tidigare präglats av ett lätt vemod och varit bunden och rimmad, hade nu blivit mörkare och friare, mer modernistisk. Hon närmade sig allt tydligare religionen i de sista samlingarna, Kyrie (1960) och Den saliga osäkerheten (1964). När den sistnämnda gavs ut visste hon redan att hon fått cancer, och hon avled året därpå.

År 2018 donerade släkten en resväska till brädden full med efterlämnade diktmanuskript, brev och fotografier till Göteborgs universitetsbibliotek. Litteraturvetaren Dick Claésson, huvudredaktör för Litteraturbanken, har sedan dess gått igenom materialet, presenterat hennes författarskap och redigerat de två volymer som Norstedts ger ut till hundraårsminnet av Anna Greta Wides födelse. Vem vänder i ljus mitt mörker innehåller de dikter som publicerades mellan 1942 och 1964. Sedan kan allting hända innehåller tidigare opublicerade dikter, utkast och fragment från åren 1940 till 1965.

Läs mer Dölj
229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020
229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020

SENASTE RECENSIONERNA

Vem vänder i ljus mitt mörker
”Inte många poeter gör sensation två gånger. Anna Greta Wide, född 1920, har den äran.”

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.