Leif Mannerström

Foto: Tomas Yeh

Utforska författaren

Leif Mannerström är en av Sveriges främsta kockar. Han har utsetts till kockarnas kock tre gånger och haft stjärna i Guide Michelin i över tio år.

Leif började som 15-åring i kök. Arbetade på Amerikabåtarna under två och ett halvt år och blev som 23-åring rekordung köksmästare på restaurangen Henriksberg. Han drev stjärnkrogen Sjömagasinet (som 1999 fick en stjärna i Guide Michelin) i Göteborg fram till 2010 där några av hans kända gäster varit Bruce Springsteen, Rolling Stones och Bono från U2. Idag driver han restaurangen Kometen i Göteborg.

Sill & Strömming vann Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 i klassen "speciallitteratur" med motiveringen: "Med sin väldiga erfarenhet ger Leif Mannerström vår mesta fisk en rejäl förnyelse av sällsynt läckra rätter - traditionsmedvetna och självsvåldiga."

Husmanskonst vann samma tävling 2006 i "À la carte-kategorin" med motiveringen: "Med sedvanlig självsäkerhet och pondus propagerar denne veterankock för vår husmanskost i en kokbok rik på färg, doft och smak. En välgärning som ligger i tiden."

Mannerströms skaldjur vann Årets svenska måltidslitteratur 2008 i kategorin "Folkets röst" samt nominerades till "bäst alla kategorier" med motiveringen: "En omfattande, vacker, inspirerande och kunskapsspäckad invigning i konsten att anrätta räkor, ostron, humrar och krabbor av vår kanske störste skaldjurskock."

Mannerströms julkokbok, utsågs av Måltidsakademien till Årets bästa kokbok i kategorin "Ceremoniella måltider" med motiveringen:
"Med gott självförtroende serverar herr mästerkock imposanta rätter till vår största svenska helg, ofta med de där små detaljerna som gör traditionell mat riktigt läcker."

Matglädje hela livet: att njuta av mat på äldre dar utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Kantinmåltider med motiveringen: 
"Laga, äta och smaka med omsorg höjer livskvaliteten. Mästerkocken Leif Mannerström låter äldre äta gott. Njutning skapas av smak- och luktsinnet, därför är de äldres mat så viktig."

Mannerströms stora kokbok utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2012 i kategorin Folkets röst med motiveringen: "Ett väl avpassat smörgåsbord av slagnummer, serverade ur vår kanske mest folkkäre kocks ymnighetshorn." 

Utgivning

Om boken

Finns det något härligare än att se fram emot sommaren och dessutom få följa med Leif Mannerström hem till hans privata underbara sommarställe i Tvärred utanför Ulricehamn? Här får vi sitta tillsammans med Leif längst ut på bryggan med fötterna i vattnet och titta på metet som plötsligt dyker för att till kvällen tillaga fisken på grillen som står i den prunkande trädgården. Vi får använda alla blommor, örter och grönsaker från den fantastiska köksträdgården och samtidigt dricka saft gjord på fläderblom från trädgården. Vi grillar våra köttbitar och snitsar till dem så som bara Leif kan göra. Och den sommaren - kommer vi aldrig glömma!

Läs mer

Leif Mannerström

Mannerströms berså

Om boken

Äntligen börjar helgen närma sig! Och så härligt att få planera vad vi ska äta!

Här får vi följa med Leif Mannerström hem till hans herrgårdsliknande egendom i Tvärred utanför Ulricehamn och känna doften av en lång härlig helg fylld av god mat och vänner. Leif blandar klassiker med nya paradrätter - alla med det där lilla extra.

Recept och texter kring det ultimata helgfirandet med de närmaste eller samling till fest. Ett urval av Leif Mannerströms bästa recept för helger och fest året om. I Mannerströms Helg hittar du det du behöver till en lyckad helg i matens tecken.

Leif Mannerström delar även med sig av sina hemliga knep för hur vi får maten att smaka extra gott. Så där som bara kockar kan, den där extra kock-knorren som gör middagen godare än vanligt!

Läs mer

Mannerströms helg

Leif Mannerström

Mannerströms helg

Om boken

Efter 60 år vid spisen återvänder Leif Mannerström i högform till sin paradgren och den mat han älskar mest. Husmanskosten tillagad i ett varmt kök med rykande grytor och kastruller, härliga dofter från goda och närodlade råvaror. Rejält, gott och rikligt, mat att samlas kring. Här finns mängder med recept på soppor, fisk, fågel, kött, vilt och desserter. De spänner över det traditionella och välkända till nytolkningar och influenser från andra matkulturer. En Biff Rydberg, en ramslökssoppa, det kokta hönset i currysås, slottssteken, kåldolmarna på lamm, en osso bucco, krusbärskrämen och mycket, mycket mer. Allt tillagat med Mannerströms stora kunnande kring tillredning och bästa känsla för råvaror.

Läs mer

Mannerströms Husmanskonster

Leif Mannerström

Mannerströms Husmanskonster

Om boken

Ingen stats- eller regeringschef kommer undan maten vid officiella möten och statsbesök. Måltiden är oftast lika viktig som överläggningen - och inte sällan det väsentligaste inslaget.

I Matens makt minns journalisten Britt-Marie Mattsson och krögaren Leif Mannerström viktiga händelser runt om i världen under vitt skilda tidsepoker, där maten och drycken ibland haft en avgörande betydelse. Hur hade det till exempel gått om amerikanerna inte genom intensiv diplomati lyckats övertyga de japanska värdarna om att George Bushs akuta illamående vid banketten inte hade med deras mat att göra? Och om den vådliga mc-transporten med snaps nått Göran Persson och Jaques Chirac i tid?

Boken innehåller också recept inspirerade av alla dessa historiska sammankomster, fritt komponerade av Leif Mannerström så att även hemmakocken tillåts briljera och imponera.

Läs mer

Matens makt

Leif Mannerström, Britt-Marie Mattsson

Matens makt

Om boken

"Inget gott är mig främmande", säger Leif Mannerström.
"Det ska vara sött att leva", säger Jan Hedh.

Jan Hedh är Sveriges främste konditor- och bagarmästare. Leif Mannerström är kockarnas kock. I Mästarnas menyer samarbetar de två för första gången i bokform!

Recepten presenteras i menyform. Varje meny är ett kapitel där det berättas om menyns ursprung, till exempel matsalen på Svenska Amerikalinjens fartyg Stockholm, restaurang Johanna i Göteborg, Sjömagasinet, husmanskostpuben Två Krögare i Malmö, restaurang Sturehof, konditori Vetekatten och Olof Viktors på Österlen. Personligt berättad med skrönor och historier. Hur mästerkockarna började sin karriär, deras misslyckanden och annat roligt och dråpligt.

Efter berättelsen om menyn och miljön kommer recepten: förrätt, bröd, huvudrätt, mellanrätt, efterrätt, ofta dessutom drinktips.

Eftermiddagskaffe med tårtor och kakor finns med, precis som kockens tröst i köket - en god mörk chokladpralin och ett glas rött.

Läs mer

Mästarnas menyer

Leif Mannerström, Jan Hedh

Mästarnas menyer

Om boken

Här kommer boken om färs i alla dess former som hjälper dig fixa middagen snabbt, billigt, gott och enkelt. Tillsammans med mästerkocken Leif Mannerström får vi här ta del av de bästa recepten, alla gjorda med olika sorters färs: nöt, kyckling, lamm, fläsk, vilt och fisk.

Färs är en av världens mest använda och kända råvaror. Den går att frysa, forma och krydda på så många olika sätt.

Köttbullar, råbiff, hamburgare, kålpudding, dumplings och vårrullar, pannbiff och otaliga andra färsrätter lagas och blir så där extra goda med kockens hemliga knep. Fiskfärs - gärna med blandad fisk - till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla rullader. En sallad och lite sås till och middagen är klar!

Leif Mannerström delar även med sig av sina hemliga knep för hur vi får maten att smaka extra gott. Så där som bara kockar kan, det där lilla extra som gör middagen godare än vanligt!

Läs mer

Mannerströms färs

Leif Mannerström

Mannerströms färs

Om boken

"Vi talar inte om pimpinett mat, utan rejält käk. Låt trendnissarna strimla fläskläggen till pastan!"
Leif Mannerström älskar husmanskost, och i Husmanskonst har han samlat sin kunskap och sina favoritrecept.

Efter 50 år vid spisen återvänder den svenska gastronomins grand old man till rötterna och delar med sig av sin samlade kunskap om det han trots all berömmelse älskat och älskar mest av allt: svensk husmanskost!
Resultatet är ett inbjudande praktverk med det mesta man behöver veta om älskade rätter som ärtsoppa med fläsk, mormors, pappas och hans egna köttbullar, skomakarlåda, kroppkakor, får i kål, fläsklägg med rotmos… ja, alla välkända läckerheter man önska sig på ett traditionellt svenskt middagsbord.
"Vi är inte så många kvar som kan laga den här underbara maten. På riktigt!", säger Leif Mannerström, och delar generöst med sig av sitt stora kunnande när det gäller såväl råvaror som tillredning och traditioner.
Boken innehåller recept på kött, fisk, fågel, vilt, soppor och desserter.

Läs mer

Husmanskonst

Leif Mannerström, Tord Melander

Husmanskonst

Om boken

"Jag tycker om en gammaldags jul! Jag kavlar upp ärmarna och lagar all julmat från grunden. Jag lägger in sillen, gravar laxen, rullar köttbullar, kokar och griljerar skinkan, gör revbensspjällen ... Inget får saknas! Sen är det gott med en kall snaps och lite mumma!"

Ja, så ser Sveriges främste kock, nestorn Leif Mannerström, själv på det här med julmaten. Ta honom till hjälp och gör dina drömmars julbord! Den bästa skinkan, de godaste gotterna, korven, sillarna, köttbullarna, den ångande glöggen, den hemgjorda marsipanen, vörtbröd, dopp i grytan, senap, kanel, saffran, kardemumma ... Recepten, råden och tipsen.

Mannerströms Jul är en remake av Mannerströms julkokbok som kom 2010. Den nya boken är i något mindre format och på 160 sidor mot originalbokens 240. Mycket av det extra bildmaterialet har utgått i denna "folkupplaga" medan de allra flesta recepten finns kvar, totalt ca 100 recept på den godaste julmaten.

"Jag är inte mycket för halvfabrikat och snabba lösningar. Julmaten måste lagas från grunden på riktiga råvaror. Då finns det inget som är godare. Sedan samlar man familjen, tänder ljusen, ser ögonen glittra på både ung och gammal. Det finns inget bättre än en riktig jul!"

Läs mer

Mannerströms jul

Leif Mannerström

Mannerströms jul

Om boken

I Mannerströms fisk berättar Leif om sin stora kärlek till fisk som råvara. Den goda fisken har varit en ledstjärna genom hela hans karriär, senast manifesterad med en stjärna i Guide Michelin för restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Numera sitter fisken i högsätet på Leifs nya husmanskultrestaurang Kometen, även den i Göteborg.

I boken delar Leif frikostigt med sig av sitt kunnande. Här finns recept med färska filéer, hela ugnsbakade fiskar, recept på gravning, rimning, recept med varm- och kallrökt fisk, inläggningar, lådor, gratänger och wok. Här finns förrätter, huvudrätter, både husman och flott paradmat. Dessutom sallader, soppor och smörgåspålägg. Svenska traditionella måsten och av Leif nyskapade ljuvligheter.

Den här kokboken är inte menad att imponera med exklusiva och svårlagade recept. Egentligen är det ju lätt att laga till fisk. Lättförståeliga recept som är baserade på råvaror som finns i vanliga affärer, överallt. Lite finare recept när det är fest och kalas, men boken är framför allt fylld med recept på vardagsfisk. Det här är fisk för folket!

Läs mer

Mannerströms fisk

Leif Mannerström

Mannerströms fisk

Om boken

Leif Mannerström är Sveriges ledande fiskkock. Det här är Leifs stora bok om havets silver - sill och strömming - som med rätt kryddning blir kulinariska sensationer.

Här finns de goda recepten och reviderade klassiker, här finns kringläsning och kulturhistoria. Förutom recept från väst- och östkusten har boken ett Nordiskt perspektiv, för det är just i Norden som den verkliga sill-och strömmingskulturen finns. Dessutom beskrivs dryckeskulturen (öl och snaps), och tillbehören (smör, ost, bröd och kryddor).

I bokens inledning får vi läsa om vad sill och strömming är, om fiskevattnen och fisket längs våra båda kuster, strömmingsberedning och rökning av böckling.
Därefter följer receptdelen med diverse sillklassiker: SOS, en svensk krogklassiker, modernare sillinläggningar, skarpsill, ansjovis, skånsk kryddsill, tapas med tillbehör, sardiner på nordiskt sätt, sillsallad och Mannerströmmingar - minst 10 recept på stekt och halstrad strömming, hel och i flundror, med tillbehör. Dessutom flera strömmingsanrättningar och recept från Tore Wretman och Bengt Wedholm. Här finns inlagd strömming och surströmming, böcklingrecept, ansjovis, Janssons frestelse, löjrom och sushi på sill och strömming.
Sist men inte minst ett kapitel om dryckeskulturen.

Läs mer

Mannerströms sill & strömming

Leif Mannerström

Mannerströms sill & strömming

Om boken

Skaldjur hör till livets goda! Leif Mannerströms nya stora bok handlar både om hummer, ostron och krabba till fest, och räksmörgåsar och skaldjurssoppa man kan laga till vardags.

"Vi har fantastiska skaldjur i Sverige. Så det är klart att det är gott!"

I Skaldjur lagar Leif till de skaldjur som finns i svenska vatten, och lite till. Här finns recept med räkor, scampi, ostron, kräftor, havskräftor, hummer, krabba, musslor, pilgrimsmusslor, snäckor och sjöborrar. Samt en lång rad fantastiska kombinationer, där skaldjuren sätter guldkant på rätter med andra ingredienser.
Leif gratinerar, gör sallader, soppor, kombinerar med nya såser och kryddningar, friterar, serverar som ceviche, toast och omelett, grillar, gör risotto, paella, terriner ... Möjligheterna är oändliga för en mästarkock som Leif Mannerström!
Skaldjur är en bok för glädje och njutning!

Läs mer

Mannerströms skaldjur

Leif Mannerström, Jesper Lindberg, Lisa Nestorson

Mannerströms skaldjur

Om boken

"Vad är Bibelns fiskar och bröd mot Leif Mannerströms inlagda sill" undrade Leif G W Persson en gång. Ingenting, är svaret.

Här är den äntligen - Leif Mannerströms egen matbibel med hundratals recept från svensk gastronomis största stjärna! I Mannerströms stora kokbok finns den klassiska husmanskosten, de berömda fisk- och skaldjursrätterna, den svenska julmaten, viltet och inlagd sill förstås. Men också de bästa grillrecepten, goda desserter och tillbehör. Allt lagat med kärlek och omsorg på äkta, okomplicerat Mannerströmskt vis. Ett måste i alla matgladas kök!

Läs mer

Mannerströms stora kokbok

Leif Mannerström

Mannerströms stora kokbok

Om boken

Leif Mannerströms bästa recept för allt från skogens och ängarnas skafferi. Boken är en kulinarisk guldgruva för alla som älskar vilt på tallriken; jägare eller inte.
Detta är Leif Mannerströms tredje stora bok om den svenska maten. Först om traditionen i Husmanskonst, sedan om havets goda i Mannerströms skaldjur och nu kommer det bästa från skog och mark: Mannerströms viltkokbok.

"Jag är ingen erfaren jägare, men jag är en erfaren kock. Jag tar tillvara allting på viltet. Och det finns så mycket gott att laga!"

I Mannerströms viltkokbok finns recept på det svenska viltet. Här finns mästerkockens recept på älg, rådjur, hjort, vildsvin, hare, and, gås, fasan ... Allt som svenska jägare jagar, fäller, styckar, bär hem, fryser in och ska laga till.
Men boken är också för alla dem som inte jagar själva men som älskar vilt på tallriken. För alla som kanske älskar att vistas i naturen fast utan bössa, och som köper viltköttet i affären eller saluhallen.
Teamet runt Leif Mannerström är samma som i bästsäljarna Husmanskonst och Mannerströms skaldjur. Lika vidunderligt vackra matbilder, samt foton från skog och mark.
Och naturligtvis bilder när Leif är på pass ute i skogen, eller när han lagar en vindpinad måltid för jaktlaget.
"Allt smakar bra i skogen, så då blir det en gryta eller annat lättlagat."
Leif Mannerström är den svenska matlagningens nestor. Stjärnprydd, med priser och utmärkelser i långa banor. Han är den svenska mattraditionens ledande inspiratör och ambassadör. "Ingen pimpinett mat här inte!"

Läs mer

Mannerströms viltkokbok

Leif Mannerström

Mannerströms viltkokbok

Om boken

Leif Mannerströms kärlek till maten är passionerad, och kärleken till svenska råvaror är stark. Men för all del, utländska influenser är alltid välkomna. Bara vi inte glömmer sillen, strömmingen och husmanskosten!

Den svenska matrevolutionen rullar vidare. I Sverige äter vi bättre än någonsin. Svenska kockar uppmärksammas allt oftare internationellt och tar hem prestigefulla priser. Vi har valt ut några av våra bästsäljande kockar och kokboksförfattare för en fin liten reprintserie med ett sextiotal recept i varje volym. Ett utmärkt tillfälle för alla kokboksälskare att hitta nya bekantskaper, eller när du vill ge bort din favoritkock i present!

Leif Mannerström är en stjärnprydd kock, restauratör och kokboksförfattare. Han drev Sjömagasinet i Göteborg i 16 år, han har gett ut ett helt gäng kokböcker och fått priser för flera av dem. Under vintern 2011 är han en av jurykockarna i TV 4:s program Sveriges mästerkock.
Som en mattraditionens inspiratör och ambassadör talar sig Mannerström alltid varm för svensk husmanskost, och där inkluderas förstås den älskade sillen och strömmingen. Skaldjur i alla former är en favorit, vilt likaså. Ja, all mat är underbar enligt Leif Mannerström, bara den lagas med bra råvaror, omsorg och glädje. "Ingen pimpinett mat här inte!", som han själv säger.
Den här samlingen tar från Sill och strömming, Viltkokboken, Skaldjurskokboken och Husmanskonst.

Läs mer

Leif Mannerströms bästa

Leif Mannerström

Leif Mannerströms bästa

Om boken

Mannerström serverar oss sina bästa klassiska husmansrätter, aperitifer, helgmåltider, desserter och mellanmål. Den här boken är en inspirationsbok för dig som lagar mat till äldre, men den är lika mycket en bok för alla som gillar vällagad och omväxlande mat.

Att äta bra och omväxlande mat är viktigt hela livet, inte minst när vi blir äldre. Sjukdomar och åldrande gör oss sårbara, och då gäller det att vi får i oss mat vi gillar och som ger oss energi.
Äldre kan ibland tappa matlusten av olika anledningar, och då får man inte i sig den näring och energi som kroppen behöver. Ett sätt att förebygga det är att äta små portioner oftare, det vill säga äta mellanmål eller kanske ta en aperitif före maten. Ett annat sätt att få i sig mer energi är att äta dessert efter maten.

I inledningen berättas om hur viktigt det är att få äta i lugn och ro, i en sympatisk miljö utan stress, att maten doftar inbjudande och ser god ut. Miljön runt maten, både den sociala betydelsen och det rent praktiska - som till exempel en vacker dukning - påverkar vår aptit och lust att äta.

Mannerström ger oss med sin uppriktiga kärlek till vällagad mat sina bästa husmansrätter till vardag och helg, desserter, mellanmål och aperitifer. Allt som behövs för att reta våra smaklökar och sinnen till att äta med god aptit.
Här ingår delar från Mannerströms tidigare utgivning tillsammans med nya, härliga recept och inspiration.

Boken utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Kantinmåltider med motiveringen: Laga, äta och smaka med omsorg höjer livskvaliteten. Mästerkocken Leif Mannerström låter äldre äta gott. Njutning skapas av smak- och luktsinnet, därför är de äldres mat så viktig.



Läs mer

Matglädje hela livet

Leif Mannerström

Matglädje hela livet

Om boken

Christmas is Sweden's biggest culinary party!
Leif Mannerström is the King of chefs in Sweden.
In Swedish Chrismas Cooking you'll find the inspiration and the recipes.
Everything you need but snow and jungle bells...

Swedish Chrismas Cooking är en engelsk översättning av Leif Mannerströms senaste stora kokbok Mannerströms Julkokbok.
Här finns inspirationen och recepten som får vuxna att tindra och barnen att flockas. Detta är den ultimata kokboken för Sveriges största kulinariska högtid.
Den här boken är all you need!

Let's spread the Swedish x-mas traditions to the world!

"Jag tycker om en gammaldags jul! Jag kavlar upp ärmarna och lagar all julmat från grunden. Jag lägger in sillen, gravar laxen, rullar köttbullar, kokar och griljerar skinkan, gör revbensspjällen... Inget får saknas!
Sen är det gott med en snaps och lite mumma. Det finns inget bättre än en riktig jul!"

I kokboken finns de bästa traditionerna, de godaste gotterna, saffransbullarna, ja allt som ska finnas på ett traditionellt svensk julbord. Här finns glittret, brasan, tomtens spår i snön, den ångande glöggen, den hemgjorda marsipanen, vörtbröd, doppa, senap, kanel, kardemumma...
Leif minns hur julen firades på 40 och 50-talet. Bland annat när julgrisen skulle slaktas och slaktar-Hugo kom. "Han var nykter när han kom och full när han gick..."

Läs mer

Swedish Christmas Cooking

Leif Mannerström

Swedish Christmas Cooking

Om boken

"Jag tycker om en gammaldags jul! Jag kavlar upp ärmarna och lagar all julmat från grunden. Jag lägger in sillen, gravar laxen, rullar köttbullar, kokar och griljerar skinkan, gör revbensspjällen ... Inget får saknas!
Sen är det gott med en kall snaps och lite mumma!"

Sveriges bästa kock lagar Sveriges godaste julbord. Här finns recepten som får de vuxna att tindra och barnen att flockas.
De bästa traditionerna, de godaste gotterna, bröd, köttbullar ... Här finns glittret, brasan, tomtens spår i snön, den ångande glöggen, den hemgjorda marsipanen, vörtbröd, doppa, senap, kanel, saffran, kardemumma ...
Helt enkelt - dina drömmars jul. Här är råden, tipsen och recepten.

"Jag är inte mycket för halvfabrikat och snabba lösningar. Julmaten måste lagas från grunden på riktiga råvaror. Då finns det inget som är godare. Sedan samlar man familjen, tänder ljusen, ser ögonen glittra på både ung och gammal.
Det finns inget bättre än en riktig jul!"

Läs mer

Mannerströms julkokbok

Leif Mannerström

Mannerströms julkokbok

Om boken

"I love shellfish! The very word is sheer poetry. They are fished and caught by skilled professionals, they are lovingly and carefully cooked and they are relished by gourmets and gourmands. Shellfish are food for the gods and, to us humans, a foretaste of heavenly bliss." Ur recensioner:

"Den är grandios och läcker, varje bild som en tavla, texterna både jordnära och poetiska och recepten fullt genomförbara även för noviser."
Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Det bästa av den bäste! Det finns ingen som behandlar skaldjur och gäster bättre än Leif Mannerström."
Peter Harryson, (ger julklappstips i Tidningen VI)

Läs mer

Mannerström's Shellfish

Leif Mannerström, Jesper Lindberg

Mannerström's Shellfish

Om boken

"Vi talar inte om pimpinett mat, utan rejält käk. Låt trendnissarna strimla fläskläggen till pastan!"
Leif Mannerström älskar husmanskost, och det speglas i hans senaste bok där han samlat sin breda kunskap och sina favoritrecept. Nu kommer den prisbelönade Husmanskonst i en engelsk utgåva!

Efter 50 år vid spisen återvänder den svenska gastronomins grand old man till rötterna och delar med sig av sin samlade kunskap om det han trots all berömmelse älskat och älskar mest av allt: svensk husmanskost!
Resultatet är ett inbjudande praktverk med det mesta man behöver veta om älskade rätter som ärtsoppa med fläsk, mormors, pappas och hans egna köttbullar, skomakarlåda, kroppkakor, får i kål, fläsklägg med rotmos… ja, alla välkända läckerheter man önska sig på ett traditionellt svenskt middagsbord.
Leif Mannerström delar generöst med sig av sitt stora kunnande när det gäller såväl råvaror som tillredning och traditioner.
Boken utkom i original hösten 2006 och vann "Årets Svenska Måltidslitteratur 2006" i "À la carte-kategorin" med motiveringen: "Med sedvanlig självsäkerhet och pondus propagerar denne veterankock för vår husmanskost i en kokbok rik på färg, doft och smak. En välgärning som ligger i tiden."

Läs mer

The art of home cooking

Leif Mannerström

The art of home cooking

Om boken

Leif Mannerström är Sveriges ledande stjärnbeströdde fiskkock. Han lagar mat i TV och gourmeter vallfärdar till hans restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Här är nu Leifs stora bok om havets silver. Lockande, inspirerande, härlig! Boken inspirerar och ger lust till matlagning med dessa lättåtkomliga och läckra råvaror, som med rätt kryddning och tillbehör blir kulinariska sensationer. Här finns de goda recepten och reviderade klassiker, här finns kringläsning och kulturhistoria. Varje rätt är unik och har sina speciella ingredienser, som skapar särarten. Recepten är huvudsaken i boken, men dessutom beskrivs dryckeskulturen (öl, snaps) och tillbehören (smör, ost, bröd, kryddor). Förutom recept från både väst- och östkusten har boken ett nordiskt perspektiv. Boken visar att det är just i Norden den verkliga sill- och strömmingskulturen finns! I bokens inledning får vi läsa om vad sill och strömming är, om fiskevattnen och fisket längs våra båda kuster, strömmingsberedning och rökning av böckling. Därefter följer receptdelen med diverse sillklassiker: SOS, en svensk krogklassiker, modernare sillinläggningar, skarpsill, ansjovis, skånsk kryddsill, tapas med tillbehör, sardiner på nordiskt sätt, sill-sallad och Mannerströmmingar ? minst 10 recept på stekt och halstrad strömming, hel och i flundror, med tillbehör. Dessutom flera strömmingsanrättningaroch recept från Tore Wretman och Bengt Wedholm. Här finns inlagd strömming och surströmming, böcklingrecept, ansjovis, Janssons frestelse, löjrom och sushi på sill och strömming. Sist men inte minst ett kapitel om dryckeskulturen. Herring är en engelsk översättning av Sill & Strömming som utkom 2005.

Läs mer

Herring & Baltic Herring

Leif Mannerström, Tord Melander

Herring & Baltic Herring

Nyheter

Foto: Johanna Frenkel

18 december 2017

En rad Norstedtsförfattare prisas på Gourmand Awards

Nyheter