Fotograf: Tomas Yeh

Press images

Aktuell med: Mannerströms berså

Leif Mannerström är en av Sveriges främsta kockar. Han har utsetts till kockarnas kock tre gånger och haft stjärna i Guide Michelin i över tio år.

Leif började som 15-åring i kök. Arbetade på Amerikabåtarna under två och ett halvt år och blev som 23-åring rekordung köksmästare på restaurangen Henriksberg. Han drev stjärnkrogen Sjömagasinet (som 1999 fick en stjärna i Guide Michelin) i Göteborg fram till 2010 där några av hans kända gäster varit Bruce Springsteen, Rolling Stones och Bono från U2. Idag driver han restaurangen Kometen i Göteborg.

Sill & Strömming vann Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 i klassen "speciallitteratur" med motiveringen: "Med sin väldiga erfarenhet ger Leif Mannerström vår mesta fisk en rejäl förnyelse av sällsynt läckra rätter - traditionsmedvetna och självsvåldiga."

Husmanskonst vann samma tävling 2006 i "À la carte-kategorin" med motiveringen: "Med sedvanlig självsäkerhet och pondus propagerar denne veterankock för vår husmanskost i en kokbok rik på färg, doft och smak. En välgärning som ligger i tiden."

Mannerströms skaldjur vann Årets svenska måltidslitteratur 2008 i kategorin "Folkets röst" samt nominerades till "bäst alla kategorier" med motiveringen: "En omfattande, vacker, inspirerande och kunskapsspäckad invigning i konsten att anrätta räkor, ostron, humrar och krabbor av vår kanske störste skaldjurskock."

Mannerströms julkokbok, utsågs av Måltidsakademien till Årets bästa kokbok i kategorin "Ceremoniella måltider" med motiveringen:
"Med gott självförtroende serverar herr mästerkock imposanta rätter till vår största svenska helg, ofta med de där små detaljerna som gör traditionell mat riktigt läcker."

Matglädje hela livet: att njuta av mat på äldre dar utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Kantinmåltider med motiveringen: 
"Laga, äta och smaka med omsorg höjer livskvaliteten. Mästerkocken Leif Mannerström låter äldre äta gott. Njutning skapas av smak- och luktsinnet, därför är de äldres mat så viktig."

Mannerströms stora kokbok utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2012 i kategorin Folkets röst med motiveringen: "Ett väl avpassat smörgåsbord av slagnummer, serverade ur vår kanske mest folkkäre kocks ymnighetshorn." 

Läs mer Dölj
159 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
179 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
149 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: maj 2016
192 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2015
295 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2014
169 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2014
139 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: oktober 2013
59 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: november 2012
179 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: november 2012
142 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: augusti 2012
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2010
338 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juli 2007
267 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2005
Matens makt
Leif Mannerström och Britt-Marie Mattsson intervjuas i Kulturnyheterna
www.svt.se
Matens makt
Leif Mannerström och Britt-Marie Mattsson gäster i P1-morgon
sverigesradio.se
Mannerströms helg
"Mannerström gör oss aldrig besvikna." /Matmagasinet
Mannerströms helg
"Resultatet har blivit en fantasirik och i alla avseenden smakfull bok med recept som ibland tar sin utgångspunkt i en improvisation kring vad som råkar finnas i köket eller om han har råkat hitta några goda råvaror på en marknad." /GP

NYHETER

En rad Norstedtsförfattare prisas på Gourmand Awards

Leif Mannerström, Titti Qvarnström, Stina Wirsén, David Frenkiel, Luise Vindahl och Sara Begner får världens främsta kokbokspris.

Foto: Johanna Frenkel

Fredagsreceptet: Mannerströms stekta koljafilé

Efter 60 år vid spisen återvänder Leif Mannerström i högform till sin paradgren och den mat han älskar mest. 

Foto: Charlotte Gawell

Plura, Lotta Kühlhorn och Lilla Ego kan få prestigefyllt pris

Hela åtta Norstedtstitlar nominerade till Gourmand Awards 2017. 

Sima Korenivski

Storslam för Norstedts i prisutdelningen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016

I går delades priserna för Årets Svenska Måltidslitteratur ut och bland de som kammade hem priser finns hela sju titlar från Norstedts. Ett stort grattis till alla författare!

David Back
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.